Fizička zaštita Lična zaštita Security Services

Pravljenje plana za odabir i posjetu restoranima

Nakon zgrada i hotela o kojima smo ranije govorili, u ovom broju govorit ćemo nešto više o zahtjevima osiguravanja restorana. Osim ukusnih delicija, restorani našim štićenim osobama mogu „ponuditi“ mnoge opasnosti, zato ih smatramo veoma zahtjevnim mjestima kada je riječ o zaštiti ličnosti

Piše: Džemal Arnautović, instruktor IPSTA-e (International Private Security Training Association)
E-mail: redakcija@asadria.com

Naša štićena osoba često će na listi zahtjeva imati i posjete različitim javnim mjestima. Jedno od nama najizazovnijih lokacija za osiguranje svakako su restorani. Objekti koji nude primamljive delikatese ipak spadaju u „rizične“ zone jer su mjesta okupljanja velikog broja ljudi, uglavnom se nalaze na prometnim mjestima, a u malo slučajeva imaju rezervne izlaze. Dakle, jednom kada uđete, gotovo da ste stjerani „u zamku“, pogotovo ako se restoran nalazi u poslovnoj zgradi na nekom spratu. Posljednja ali jednako važna stvar je i mogućnost diverzije i trovanja hranom. Zato je od izuzetne važnosti organizirati kvalitetno osiguravanje objekta te provedbu preciznog plana evakuacije ukoliko za nju bude bilo potrebe. Sve počinje pravljem opširne ček-liste, u koju ćemo upisati veliki broj podataka.

Otvoreni ili zatvoreni tip

Kao i uvijek, počinjemo s odabirom idealne lokacije, odnosno restorana i unošenjem osnovnih podataka kao što su naziv, adresa, radno vrijeme i broj telefona i faksa. Neophodno je provjeriti i zabilježiti jesu li potrebne rezervacije ili je restoran otvorenog tipa, u koji se možemo pojaviti kad god poželimo. Ovo je od izuzetne važnosti jer ukoliko se mi možemo pojaviti kada hoćemo, može i neprijateljska strana. Bilježimo i ime menadžera, kao i cjelokupne posluge. Naravno, obaveza je da uspostavimo kontakt s menadžerom restorana i osobom zaduženom za osiguranje. Od njih ćemo dobiti osnovne informacije o restoranu te ćemo do u detalje razraditi plan dolaska i odlaska naše štićene osobe.

Provjeravamo i upisujemo sve ulaze i izlaze iz restorana, uključujući i izlaze u slučaju nužde, odnosno ulaz za poslugu i skladište. Jesu li i na koji način pokriveni svi ulazi i izlazi i gdje se nalazi kontrolna soba također su podaci od velike važnosti, a nije svejedno ni koje vrste i oblika su vrata koja nam se mogu naći na putu (željezna, drvena, staklena, klizna, rotirajuća…) te brave (mehaničke ili elektronske). Dalje, upisat ćemo i lokacije toaleta, telefona i hidranta, te aparata za gašenje požara.

Bliža ili dalja mjesta

Naravno, izuzetno je bitno znati kapacitet restorana, a od menadžera ili osobe zadužene za sigurnost pribavit ćemo i plan tlocrta. Iz sigurnosnih razloga neophodno je dogovoriti specijalna mjesta za sjedenje nakon što detaljno analiziramo sva mjesta i raspored sjedenja u restoranu. Uglavnom biramo mjesta nešto dalja od ulaznih vrata, a bliža izlazu za hitne slučajeve. Ukoliko u objektu postoje stubovi ili zasebni separei, mogli bi nam dobro doći u slučaju eventualnog iznenadnog napada protivničke strane, a dobro je unaprijed znati i oblik stolova i stolica kako ne bi došlo do dodatnih iznenađenja. Također je bitno ustanoviti i ima li restoran privatne sale za ručavanje i konferencije te društvene prostorije i zone za pušače i nepušače, jer ne zaboravite da se naša štićena osoba, osim sigurnosti, mora osjećati i ugodno. Zato za svaki slučaj provjerite postoji li u restoranu i ustaljena praksa oblačenja.

Meni i plaćanje

Svaki restoran ima radno i vrijeme za jelo. Za našu štićenu osobu detaljno ćemo istražiti meni i precizno upisati vrste jela, kao i specijalitete (navesti da li je u pitanju francuski, talijanski, grčki ili neki drugi). Također, treba utvrditi postoji li u meniju nešto što štićena osoba posebno voli. U ček-listu upisujemo i načine plaćanja: gotovina, kreditna kartica, ček ili dr. Možda se to na prvi pogled čini beznačajnim, ali proces izlaska iz objekata kao što su restorani ne treba usporavati nikakvim drugim radnjama. Zato plaćanje mora biti obavljeno „u hodu“ i bez zadržavanja.

Policija, vatrogasci i hitna

Neophodno je provjeriti i evidentirati postoje li u željenom restoranu ili njegovoj blizini neke druge manifestacije koje su planirane za isti dan kada bismo i mi trebali doći u posjetu. Također provjeriti i koje je područje odgovornosti lokalne policije i gdje se nalazi najbliža policijska stanica. Obavezno evidentirati njen broj telefona. U ček-listu upisati i ime, adresu, broj telefona i dostupnost najbližih dežurnih službi. Pod time prvenstveno mislimo na najbližu hitnu pomoć i bolnicu. Dakle, još jednom upisujemo ime ustanove, adresu i broj telefona. Nakon toga potrebno je pronaći i evidentirati najbližu bolničku ustanovu i provjeriti njen rad. Ovo nam je neophodno ako bi u slučaju napada protivničke strane došlo do ranjavanja.

Za kraj

Sve nabrojano i objedinjeno u našoj ček-listi treba nam pomoći s planiranjem izrade i izvedbom uspješnog plana zaštite naše VIP ili štićene osobe. Iako se na početku čini kao komplikovan i dugotrajan posao, izrada ček-liste i pridržavanje svih detalja zapisanih u njoj jedan je od ključnih elemenata za uspjeh našeg zadatka.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *