Intervjui

Intervju: Pawel Grzegorczyk, voditelj kupaca za Mađarsku i Balkan, 2N

Predvoditi znači stalno inovirati, kako u tehnologijama tako i u dizajnu, a pridruživanje Axisu nam je u tome zaista pomoglo. Prije toga smo nudili široku paletu različitih proizvoda s idejom da, ako jedan ne uspije, probamo nešto drugo. Sada smo mnogo više fokusirani na pametne IP interfone i kontrolu pristupa, a rad s Axisom ubrzao je naš razvoj naših proizvoda

Razgovarao: Damir Muharemović; E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Grzegorczyk, možete li se predstaviti našim čitaocima?

Grzegorczyk: Moje ime je Pawel Grzegorczyk. Voditelj sam kupaca na tržištima Mađarske, Poljske i balkanskih zemalja: Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova. Dobio sam zvanje inžinjera, koje se dodjeljuje svršenicima master programa, na Fakultetu primijenjene informatike na Univerzitetu Tomas Bat’a u Zlinu u Češkoj, gdje sam specijalizirao sigurnosne sisteme i menadžment. Radio sam u CSC Computer Sciencesu kao tehnička podrška, a zatim dvije godine u Hewlett-Packard Enterpriseu kao voditelj kupaca. Kompaniji 2N sam se pridružio u septembru 2017.

a&s Adria: Već 30 godina 2N je na čelu kontrole pristupa i telekomunikacija. Između ostalog, razvili ste prve IP i LTE interfone. Koje su bile najvažnije prekretnice i kako 2N izgleda danas kada su u pitanju prihodi, broj zaposlenih, ureda i zemalja u kojima prodajete svoje proizvode?

Grzegorczyk: 2N je jedan od globalnih lidera u IP sistemima kontrole pristupa. Osnovani smo 1991. godine u Češkoj i predvodnici smo inovacija u ovom sektoru. Prvi IP interfon na svijetu razvili smo 2008, a prvi LTE/4G interfon deset godina kasnije. Sada pokrivamo niz komunikacijskih i rješenja za kontrolu pristupa u zgradama, s fokusom na beskontaktnu tehnologiju. U Pragu je i dalje naše globalno sjedište, ali sada imamo timove u mnogim drugim zemljama, uključujući SAD, UK, Njemačku, Italiju, Španiju, Holandiju, Francusku, UAE i Australiju, kao i široku distribucijsku mrežu u ostatku svijeta. Godine 2016. postali smo dio Axis Grupe. To nam je pomoglo da nastavimo s inovacijama, kao i činjenica da reinvestiramo 14% globalnih prihoda u istraživanje i razvoj kako bismo zadovoljili rastuću potražnju za pametnijim sistemima kontrole pristupa.

a&s Adria: Da, najprije ste postali dio Axisove porodice, a ona postala dio Canona. Kako je to upotpunilo vaše poslovanje tokom ovih godina? Možete li nam dati neki primjer?

Grzegorczyk: Axisova akvizicija je bila od velike koristi za naše poslovanje. Pomogao nam je, naravno, i globalni trend prelaska s analognih interfona na IP tehnologiju, ali uprkos tome, nakon akvizicije smo ostvarili prosječnu godišnju stopu rasta od 20%. Cilj nam je da predvodimo naš sektor. To znači stalno inoviranje, kako u tehnologijama tako i u dizajnu, a pridruživanje Axisu nam je u tome zaista pomoglo. Prije toga smo nudili široku paletu različitih proizvoda s idejom da, ako jedan ne uspije, probamo nešto drugo. Sada smo mnogo više fokusirani na pametne IP interfone i kontrolu pristupa, a rad s Axisom ubrzao je razvoj naših proizvoda. Naprimjer, nove interfone razvijamo na njihovoj Artpec čipset platformi i ulazimo u tehnologiju obrade i kompresije videa na osnovu onoga što je Axis razvio u posljednjih dvadeset godina.

Ipak, možda najvažniji utjecaj je bio na naš način razmišljanja. Nekada smo bili srednje velika kompanija u smislu razmišljanja i ponašanja. Sada razmislimo mnogo dalje. Neki od naših nedavnih projekata to ilustruju. Naprimjer, 2N interfoni su u One Palm projektu u Dubaiju, a naša tehnologija liftova je u Varso Toweru u Varšavi, najvišoj zgradi u Evropskoj uniji.

Axis je više fokusiran na sigurnosnu vertikalu, dok 2N isporučuje rješenja za kontrolu pristupa stambenim i poslovnim sektorima na koje Axis ne pretenduje. Međutim, bilo je primjera da 2N i Axis rade zajedno na integrisanim stambenim projektima. Jedan takav primjer je u Bostonu, gdje Urban Property Management održava više od stotinu vrhunskih kondominijskih nekretnina u gradu i predgrađima.

Ali šira slika je naša dugoročna strateška vizija: postati broj jedan na tržištu interfona u nama prioritetnim regijama – Sjevernoj Americi, Evropi i Australiji – koje su manje osjetljive na cijene nego drugdje i koje najviše cijene inovacije. Ovo će od nas zahtijevati da ubrzamo prelazak s analognih interfonskih sistema na IP pametne interfone, što je zadatak koji 2N i Axis nose zajedno.

a&s Adria: Kao “kompanija broj jedan u IP interfonima”, da citiram generalnog direktora 2N-a Michala Kratochvila, imate širok portfolio u tom segmentu. Možete li ga ukratko predstaviti i izdvojiti jedan tehnološki najnapredniji ili najprodavaniji proizvod?

Grzegorczyk: Prava snaga naših IP interfona je njihova modularnost i napredne funkcionalnosti. Modularnost omogućava da se funkcije interfona vrlo precizno modificiraju prema zahtjevima korisnika. Većina naših instalacija sada se radi s Bluetooth modulom, koji stanarima i radnicima u uredima omogućava da iz upotrebe izbace pristupne kartice i koriste mobilne telefone kao sredstvo identifikacije za ulazak. Kada je riječ o jednom vodećem uređaju, izdvojio bih 2N IP Style jer on uključuje najbolju kameru, najbolji prijenos videosnimka i ekran, a ima i kvalitetan korisnički interfejs koji se može aktivirati jednostavnim dodirom pametnog uređaja. Uz to je i jako lijepo dizajniran. 2N IP Style je već osvojio više nagrada širom svijeta, uključujući tri u SAD-u za tehnološke inovacije: nagradu CE Pro BEST (najbolje tehnologije elektronskih sistema) na sajmu CEDIA Expo u Indianapolisu i dvije nagrade na IoT/Connected Product Awards dodjeli priznanja. Također je osvojio dvije nagrade za dizajn: iF priznanje te Red Dot Design Award, jednu od najprestižnijih nagrada za dizajn proizvoda.

a&s Adria: S obzirom na sve nagrade za dizajn u 2022, šta IP Style još čini tako prikladnim za modernu arhitekturu i koje tehnologije inkorporira?

Grzegorczyk: Dizajn shvatamo jednako ozbiljno kao i tehnološke inovacije. U slučaju 2N IP Stylea, on ima minimalistički dizajn izgrađen oko dva glavna elementa: horizontalne trake na vrhu, koja skriva zvučnike i najbolju kameru na tržištu interfona, te tankog, 480 cm2 staklenog ekrana osjetljivog na dodir. Ekran je bez presedana na tržištu interfona i po veličini i po tome što je potpuno bez tipki. Staklo ima IP65 i IK08 certifikat za izdržljivost i testirano je da izdrži jaku kišu, prašnjavo okruženje ili vandalizam.

Međutim, dizajn je sam po sebi ograničene vrijednosti, zbog čega dajemo prednost kombinaciji dizajna i funkcionalnosti u našim proizvodima. Tehnološki, postoji nekoliko stvari koje 2N IP Style izdižu iznad konkurencije. Naprimjer, koristi 5 MP kameru sa širokim dinamičkim rasponom (WDR) i našu revolucionarnu WaveKey tehnologiju mobilnog pristupa. Nedavno smo dodali dvosmjerni video i čitač QR kodova. Dodavanje QR koda uslijedilo je kao odgovor na promjene u ponašanju potrošača i radnih obrazaca, posebno na popularizaciju e-trgovine i povećanje broja kompanija koje prakticiraju hibridne, manje centralizirane modele rada.

a&s Adria: Koje su inače prednosti IP tehnologije u interfoniji?

Grzegorczyk: IP tehnologija je transformisala kontrolu pristupa otkada je 2N IP Vario lansiran 2008. godine. Omogućila je razvoj pametnih, fleksibilnih, potpuno prilagodljivih rješenja – koja se mogu integrisati u složene, sveobuhvatne sigurnosne sisteme. Inovativna rješenja koja su danas uobičajena jednostavno ne bi bila moguća bez nje. IP tehnologija je također omogućila daljinsko upravljanje sistemima za kontrolu pristupa, u realnom vremenu. Ovo je napravilo ogromnu razliku u stambenim zgradama, gde su upravitelji u mogućnosti da prate, održavaju i popravljaju veliki broj uređaja s jednog mjesta. Ali vjerujem da je jedan od najtransformativnijih utjecaja IP tehnologije još u relativno ranoj fazi – mobilna kontrola pristupa. Sada nam se to čini tako prirodnim, ali telefoni su zamijenili satove, kamere, kalkulatore, kalendare, CD plejere, televizore, knjige, novine i, nedavno, kreditne kartice. Ključevi će uskoro biti dodani na ovu listu. Vođene pogodnostima koje nudi, industrijske prognoze ukazuju na eksponencijalni rast mobilnih akreditiva u narednih nekoliko godina.

U stambenim zgradama, naprimjer, očekujemo ubrzanje trenda u kojem vlasnici stanova integrišu kontrolu pristupa u sisteme kućne automatizacije. Kako sve više ljudi počinje cijeniti puni potencijal IP interfona i telefonskih sekretarica, ovi uređaji se pretvaraju u centralni kontrolni panel, koja reguliše sve od svjetla, klima-uređaja i muzičkog sistema do garažnih vrata i sistema za navodnjavanje travnjaka. Oni se također povezuju sa sigurnosnim sistemima kako bi odvratili uljeze, dok istovremeno omogućavaju dostavljačima da dostave pakete čak i kada nikoga nema kod kuće.

 a&s Adria: Prošle godine ste predstavili WaveKey. Koje karakteristike ga čine “najbržom tehnologijom mobilnog pristupa na tržištu, s pouzdanošću bez premca i potpunom sigurnošću”, kako navodite na svojoj web-stranici?

Grzegorczyk: WaveKey je naša sljedeća generacija mobilne pristupne tehnologije zasnovane na Bluetoothu. Nova patentirana tehnologija može otključati vrata za samo 0,3 sekunde, što je dvostruko brže od RFID kartice. Tajna leži u jedinstvenom sistemu ranije autentifikacije do osam mobilnih telefona u dometu čitača. WaveKey rješava i problem neželjenog otvaranja vrata. Zahvaljujući našim adaptivnim algoritmima i analizi RSSi signala, čitač zna da li mu se korisnik približava ili udaljava od njega. Telefon u dometu, koji je na stolu, nikada neće otvoriti vrata. WaveKey tako rješava ograničenja koja su ponekad bila povezana s ranijim verzijama Bluetooth tehnologije kontrole pristupa. Bluetooth komunikacija je također potpuno zaštićena u našem sigurnom kanalu, a koristili smo i AES-128 i RSA-1024 enkripciju. A kada je riječ o pouzdanosti, WaveKey je intenzivno testiran tokom šestomjesečnog perioda u prometnim poslovnim zgradama. Testirali smo više od 15.000 otvaranja vrata sa 100 različitih modela telefona od 20 brendova – sve kako bismo garantovali da naši kupci mogu vjerovati WaveKeyu.

a&s Adria: Novu 2.35 verziju 2N-ovog operativnog sistema ste obogatili s nekoliko novih korisnih funkcija. Dvosmjerni video je posebno odlična funkcionalnost za osobe oštećenog sluha, ali i ostavljanje videoporuke i zumiranje prstima je nešto što će biti standard u interfonima. Recite nam nešto o ovome.

Grzegorczyk: Istina je da dvosmjerni video pomaže da 2N-ove uređaje mogu koristiti osobe s oštećenim sluhom, jer im omogućava da komuniciraju pomoću znakovnog jezika. No, to nije bila naša jedina motivacija za uvedemo dvosmjerni video, već i odgovor na činjenicu da se, na osnovu CBRE-ovog EMEA Occupier Survey 2022 istraživanja, 72% firmi kreće prema modelu “hibridnog radnog mjesta”. Više od 60% kompanija želi uvesti više mješovitih, zajedničkih ili mobilnih radnih okruženja. Ova promjena dovela je do toga da sve više firmi preispituje potrebu za recepcionerom koji cijeli radni dan sjedi na recepciji i nadgleda pristup zgradi. Za zgrade koje odluče odustati od posebnog prijema, dvosmjerni video je odličan jer posjetioci i dalje mogu vidjeti osobu s kojom razgovaraju, kao i obrnuto. Zumiranje prstima na telefonskoj sekretarici je, pak, jasna sigurnosna prednost jer omogućava korisnicima da jasnije vide lice pozivatelja, oznaku s imenom ili identifikacijski dokument.

a&s Adria: Zahvaljujući otvorenim standardima, IP interfoni kompanije 2N mogu se povezati sa širokim spektrom eksternih uređaja. O kojim uređajima je riječ i od kojih proizvođača? Također, pošto su ONVIF postavke dorađene, koje profile sada podržavaju 2N interfoni?

Grzegorczyk: 2N-ovi proizvodi mogu se integrisati s najvećim igračima na stambenom tržištu, uključujući Control4, Stratis i Brivo. Sa sve više kupaca koji vide vrijednost integracije kontrole pristupa u sisteme kućne automatizacije, naprimjer, ovo postaje velika prednost jer je lakoća integracije ključna u ovoj oblasti. Potrošači – sasvim opravdano – nemaju strpljenja za pametne kućne uređaje koji međusobno ne funkcionišu dobro, tako da su vlasnički zaštićeni, zatvoreni sistemi koji se ne mogu međusobno povezati s različitim brendovima pravi problem. To znači da kupac tada mora potražiti dobavljača kućne automatizacije koji je specijaliziran za prilagođena rješenja – što, vjerovatno, znači kupovinu niza uređaja koje dobavljač podržava, čime se povećavaju troškovi.

Dorada ONVIF-ovih postavki znači da 2N interfoni sada podržavaju T i S profile. S profil je već podržavao osnovni prijenos videopodataka, dok T profil omogućava napredni video streaming. Ovo otvara niz novih mogućnosti, uključujući detekciju pokreta i neovlaštenog rukovanja, kao i podršku za dvosmjerni zvuk.

a&s Adria: Stanari vole da mogu nadgledati ulaz i daljinski otvarati ulazna vrata pomoću 2N Mobile Video aplikacije. Ključna prednost koju pruža My2N, koja se nalazi na Amazonovim serverima, jeste vrhunska pouzdanost. Zahvaljujući kojoj arhitekturi možete svojim klijentima garantovati visok procent povezanosti i koje su druge ključne prednosti korištenja vaše usluge u oblaku?

Grzegorczyk: Naš brz razvoj u cloud računarstvu pružio nam je mogućnost udaljene administracije i skalabilnih rješenja, kao i smanjenje troškova. Daljinsko upravljanje jedna je od ključnih prodajnih tačaka 2N IP uređaja za kontrolu pristupa, kao i komunikacijskih sistema u liftovima. Mogućnost da konfigurišete, integrišete i administrirate naše uređaje na mreži, putem portala My2N, omogućava ponuđačima usluga da stalno nadgledaju ogroman broj jedinica gdje god da se nalazite, i to je besplatna usluga.

a&s Adria: 2N je razvio rješenja za različite namjene. Među brojnim projektima, nedavno ste završili rad na zgradi Park One u Bratislavi, Varso Toweru u Varšavi, najvišoj zgradi u Evropskoj uniji, i zgradi Šumi u centru Ljubljane. Kako ste, kada je riječ o ovim projektima, zadovoljili potrebe kupaca za premium kontrolom pristupa i sistemom liftova?

Grzegorczyk: Park One, u centru Bratislave, dobar je nedavni primjer projekta koji je uključio veliki broj 2N uređaja. To je poslovni prostor na 12.000 m2 sa četverospratnim parkingom, gdje 72 2N-ove Ms pristupne jedinice čine srce rješenja. To je idealan čitač za poslovne zgrade kao što je Park One. Osim što se brzo instalira i što je cjenovno pristupačan čak i za projekte koji zahtijevaju veliki broj jedinica, njegovo prednje staklo neće imati ogrebotina čak i nakon godina svakodnevne upotrebe.

Korištena su i četiri 2N IP Verso interfona. Zahvaljujući svojoj modularnosti, 2N IP Verso je u potpunosti konfigurabilan prema potrebama svakog projekta i lako se povezuje sa drugim sistemima. Interfon omogućava kreiranje liste kontakata stanara u zgradi sličnu onoj u mobilnom telefonu. Otporan je na vodu i vandalske aktivnosti. 2N Access Commander, softverski alat za upravljanje našim uređajima, omogućava daljinsko praćenje statusa interfona i jedinica za kontrolu pristupa, u realnom vremenu. Četiri relejna modula A9188 se koriste za liftove. Relej je dio 2N-ovog rješenja za kontrolu pristupa liftovima i dizajniran je da se poveže i na IP Verso i na M pristupnu jedinicu. Park One je zgrada od 13 spratova, ali rješenje se može koristiti i u neboderima do 64 sprata.

Varso Tower u Varšavi je sasvim drugačiji projekat. S visinom od 310 metara i 53 sprata najviša je zgrada u EU. Projektant je odabrao lidera na tržištu visokih liftova Schindler Elevators da ugradi 29 liftova, a 2N Lift8 centralna jedinica odabrana je za komunikaciju u hitnim slučajevima. To je visokomodularan komunikacijski sistem za liftove kojem je potrebna samo dvožična bus arhitektura. Sistem dolazi s vlastitom aplikacijom za nadzor. 2N Call Center softver se također može isporučiti. Konačno, komunikacijska jedinica za slučaj požara radi tokom vatrogasnih intervencija. Aktivira poziv najvišeg prioriteta i omogućava vam da uspostavite vezu s komunikatorom kabine i mašinskom sobom u istom oknu lifta. Odvojeno od komunikacije s liftom za hitne slučajeve, 83 2N IP interfona instalirana su kao nadogradnja sistema kontrole pristupa na glavnom ulazu u neboder i na svakom spratu na ulazima u urede kompanija.

Treći prestižni projekat je Šumi, savremena urbana zgrada u centru Ljubljane, koja je otvorena u proljeće 2022. godine. Kompleks se sastoji od stambenih, poslovno-ugostiteljskih i hotelskih prostora. Stambeni dio projekta uključuje niz nagrađivanih proizvoda, kao što su 2N IP Style, 2N IP Verso i 2N Indoor View telefonske sekretarice. Također uključuje WaveKey, našu novu Bluetooth tehnologiju kontrole pristupa.

 a&s Adria: O vašem poslovanju na tržištu Jadranske regije? Tražite li potencijalne partnere?

Grzegorczyk: Situacija se razlikuje od zemlje do zemlje. U Hrvatskoj i Sloveniji smo aktivni u segmentu kontrole pristupa, ali najviše u modulima za interfone. Ne ugrađujemo često samostalne uređaje za kontrolu pristupa, iako prodaja u ovom segmentu polako raste. Nećemo još tražiti drugog distributera u te dvije zemlje. U Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori najviše smo fokusirani na industriju, transport i komercijalne segmente. U tim zemljama bili bismo zainteresovani za još jednog partnera s fokusom na stambeni sektor.

 a&s Adria: Koji su najvažniji trendovi na tržištu interfona i kontrole pristupa?

Grzegorczyk: Prvo, prelazak s analognih interfona na IP tehnologiju, što je trenutno najznačajniji trend koji oblikuje našu industriju. Uz to, tu su HD rezolucija, nevjerovatan kvalitet zvuka i ogroman raspon opcija integracije. HD videointerfoni se već uveliko koriste u stambenim objektima. Drugi trend je upotreba mobilnih uređaja u svrhu ostvarivanja pristupa. Takvi sistemi bili su traženi i prije pandemije, ali sada će se to ubrzati jer oni ograničavaju dodir sa zajedničkim površinama. I treći trend je integracija novih rješenja poput mobilne kontrole pristupa i videopoziva na interfonima u aplikacije za kontrolu kućne automatizacije. Da biste to mogli učiniti, vaši uređaji moraju koristiti IP tehnologiju da bi mogli ponuditi odgovarajuće API-je. Također je bitno da vi, kao proizvođač, možete ponuditi SDK-ove za vlastitu aplikaciju, tako da se sve može integrisati u aplikacije za kućnu automatizaciju.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *