Javni razglas i glasovna evakuacija Softveri Vatrodojava

Advanced AxisGo:Praktična vatrodojava za mala preduzeća

Evropske kompanije moraju se pridržavati propisa o vatrodojavnim alarmima. No, koje su opcije na raspolaganju firmama kojima nisu potrebni sistemi s više centrala i sofisticiranim programiranjem?

Piše: Vladimir Zrnić, voditelj prodaje za Evropu, Advanced; E-mail: vzrnic@advancedco.com

Vatrodojavni sistem neophodan je svakoj kompaniji kako bi zaposlenici bili zaštićeni u slučaju izbijanja požara. Međutim, nisu sva preduzeća u istoj situaciji. Dok velikim poslovnim objektima često trebaju složene i umrežene centrale s više petlji i detektora, manja i srednja preduzeća, kao što su ugostiteljski objekti, manji uredi, barovi i restorani mogu imati daleko skromnije zahtjeve. Tačnije, njima treba jednostavnije alarmno rješenje koje zahtijeva manje detektora. Osim toga, manje firme uglavnom traže ono koje nudi dobar omjer dobijenog i uloženog, pouzdanost, performanse, kvalitet i brojne pogodnosti. Ne žele ulagati u rješenja koja im nisu potrebna. Naprimjer, ako dođe do požara u nekom malom kafiću, objekat se odmah evakuira, tako da nema potrebe za sofisticiranim vatrodojavnim sistemom s više petlji koji omogućava postepenu evakuaciju kakav je potreban bolnicama.

Ekonomičnost kao vodilja

Imajući na umu budžete manjih preduzeća, ekonomičnost je bila ključna vodilja za razvoj Advancedove AxisGo  vatrodojavne centrale nove generacije s jednom petljom, koja omogućava pristup naprednim funkcijama Axis EN tehnologije. To uključuje performanse, kvalitet i praktičnost primjene u jednostavnijem formatu koji ne podrazumijeva umrežavanje, a opet nudi potpunu zaštitu od požara. Naprimjer, jedna od inovacija koja donosi uštede odnosi se na činjenicu da AxisGo ima 15 zonskih LED dioda za jasniju vizuelnu indikaciju, bez potrebe za zasebnom LED zonskom karticom, što smanjuje troškove. Sistem je namjenski dizajniran za manje objekte kojima nudi fleksibilnu i snažnu zaštitu. AxisGo pruža potpunu slobodu za brzo i jednostavno projektovanje žičanog ili bežičnog rješenja za svaki samostalni objekat.

Instalacija

Vrijeme je novac. To znači da odabir vatrodojavnih sistema koji se lako i brzo postavljaju može minimizirati skupe i nezgodne prekide rada, što je poželjno i za inženjere i za klijente. Zbog toga su ovim vatrodojavnim sistemima dodate funkcije koje olakšavaju instalaciju, konfiguraciju i primjenu. AxisGo posjeduje najsavremeniju mikroprocesorsku tehnologiju, pomoću koje se brzo stavlja u pogon. Također, ima kućište koje se lako postavlja, kao i inovativni dodatak za brzo skidanje. Advancedove kontrole i meniji su već svima dobro poznati, što znači da inženjeri neće imati problema da ih brzo savladaju. Osim toga, nov i intuitivan alat za konfiguraciju čini postavljanje bržim i lakšim nego ikad. Napredni sistem za kontrolu projekta pokazuje je li sistem funkcionalan, čak i prije posjete objektu. Sistemi koji nude bežičnu detekciju mogu dodatno ubrzati instalaciju.

Kapacitet i kompatibilnost

Važno je odabrati vatrodojavni sistem koji odgovara poslovnoj lokaciji, posebno kod malih preduzeća, koja zahtijevaju jednostavniju adresabilnu vatrodojavnu centralu s manje adresa. Zbog toga Advancedov sistem dolazi s mogućnošću odabira dvije veličine petlje, tako da se korisnici mogu odlučiti za onu koja im je potrebna. AxisGo dolazi u paketu sa 50 adresa, dok AxisGo+ nudi do 240 adresa ako je korisniku potreban veći kapacitet. Odabir vatrodojavnog sistema koji nudi širok izbor uređaja ključan je i za veću slobodu projektovanja i održavanja, uz prateću fleksibilnost vezanu za žičane, bežične i hibridne opcije. Naprimjer, AxisGo je kompatibilan s bogatom serijom Axis EN uređaja, što inženjerima daje dodatnu fleksibilnost.

Pouzdanost

Jednom kada se vatrodojavni sistem instalira, manja preduzeća ne žele imati probleme s njim jer oni mogu dovesti do prekida u radu. Istovremeno, inženjeri ne žele dobijati obavijesti o aktiviranju lažnog alarma jer ometaju rad i štete poslovnoj reputaciji. Zato vrijedi odabrati rješenje proizvođača koji je poznat po svojoj pouzdanosti i reputaciji, kao što je Advanced. Drugi načini za izbjegavanje skupih obavijesti o lažnim alarmima uključuju odabir centrale usklađene s EN standardom, kao što je AxisGo. Ovaj sistem nudi niz opcija za programiranje prepoznavanja uzroka i posljedica za svaku pojedinačnu lokaciju, kao i poboljšanu dijagnostiku za smanjenje broja kvarova, brže popravke i bolje dugoročne performanse. AxisGo dolazi u paketu s AlarmCalm sistemom za prepoznavanje lažnih alarma, što pruža naprednu verifikaciju i kontrolu alarma te je idealno rješenje za izbjegavanje neželjenih alarma i poziva izvan radnog vremena.

Napredno i fleksibilno izvještavanje o servisiranju od ključnog je značaja za pouzdan rad. Naprimjer, AxisGo nudi neograničen pristup svim funkcijama i pogodnostima popularnog alata ServiceTool kompanije Advanced. To znači da će nakon povezivanja računara s vatrodojavnom centralom pomoću USB kabla, inženjeri moći preuzimati izvještaje o održavanju, pratiti evidenciju korištenja uređaja i plan servisiranja te ponuditi dokaz o obavljenom servisu. Dakle, u pitanju je obostrana pogodnost s ciljem postizanja dugoročne pouzdanosti.

I za mala i za srednja preduzeća

Ako je sistem koji sada nabavljate sposoban za pouzdanu zaštitu na duže staze, izbjeći ćete potrebu za ranim nadogradnjama, troškovima i smetnjama u poslovanju. AxisGo centrale posjeduju najnoviju mikroprocesorsku tehnologiju za napredne performanse i dugoročne potrebe. Inženjeri mogu brzo postaviti i provjeriti opremu, a zatim preći na sljedeći zadatak uz uvjerenje da će osoblje i imovina klijenta biti zaštićeni od požara. Dakle, mala i srednja preduzeća više ne moraju ulagati u složenije centrale nego što su im potrebne ili riskirati nedovoljnu zaštitu od požara uz jednostavno ali neprikladno rješenje. Umjesto toga, najnovije vatrodojavne centrale su posebno dizajnirane za manje firme kojima treba neumrežena, ali ništa manje efikasna zaštita od požara.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *