Komunikacije i prijenos

Aikom: Poboljšajte kvalitetu i performanse vaših mreža

QoE (Quality of Experience) rješava kompleksne mrežne probleme u svim industrijama ubrzavajući mreže optimizacijom TCP prometa, rješava zagušenja na mreži i osigurava visoku razinu korisničkog iskustva

Piše: Marko Peica, direktor prodaje za Jadransku regiju i Katar, Aikom International; E-mail: marko.peica@aikominternational.com

 Cambium Networks, vodeći proizvođač mrežnih rješenja, u asortiman je uvrstio je QoE (Quality of Experience) rješenje, koje daje dubinski uvid u korištenje mreže, mogućnost ograničavanja brzine pristupa po korisniku, pregled korištenih sadržaja na mreži poput streaming platformi, društvenih mreža, medija i slično. Dodatno omogućuje ograničavanje prometa na razini aplikacije, prepoznavanje DoS (Denial of Service) napada, podržava automatsko prepoznavanje zagušenja mreže te ubrzanje TCP protokola, kojim ubrzavamo protok podataka i do 200% u sporijim žičanim i bežičnim mrežama. QoE rješenje smanjit će latenciju i kašnjenja videosadržaja, a bez obzira na to da li ste mala, srednje velika ili velika tvrtka, pružatelj internetskih usluga ili imate mrežu za povezivanje nadzornih kamera, SCADA i drugih sustava, QoE će omogućiti veću vrijednost usluge za vaše uređaje, korisnike i/ili mrežu širokopojasnog pristupa internetu putem žice (bakar, optika…) ili bežičnog prijenosa.

 Vrijednost za poslovanje

Cambium QoE rješenje pomaže smanjiti količinu poziva prema korisničkoj podršci i daje mogućnost razvoja visoke razine uvida u mrežne performanse kao i implementaciju granularne kontrole aplikacija za optimizaciju iskustva krajnjih korisnika i mrežnih uređaja. Drugim riječima, možete ostvariti profitabilniji povrat investicije u vašu mrežnu infrastrukturu, stvoriti i primijeniti više razina usluga poput poboljšanja kontrole nad svojom mrežom, povećati performanse na bilo kojoj IP mreži izradom individualnih planova za ograničavanje brzine kako bi se uskladili s ponuđenim paketima usluge, istovremeno osiguravajući kvalitetu iskustva za ključne primjene.

Kontrolirajte tokove podataka

QoE omogućava kontrolu tokova podataka aplikacija. Dozvoljava vam ograničavanje aplikacija za gledanje videosadržaja ispod maksimalnog korisničkog plana, čime ostavljate prostor za interaktivni promet, štedite na mrežnoj propusnosti i smanjujete kašnjenje zbog punjenja međuspremnika (buffering). Ovo rješenje omogućit će  potrebne brzine za kvalitetno iskustvo korištenja aplikacija u stvarnom vremenu kao što su virtualni sastanci i gledanje videosadržaja, dok istovremeno smanjujete propusnost za pozadinske aplikacije kao što su ažuriranja videoigara, operativnog sustava i slično. Detaljan uvid u mrežu znači da ćete vidjeti korištenje mreže na razini korištenih aplikacija, na razini doba dana i korisnika, te smanjiti vrijeme rješavanja korisničkih zahtjeva identificiranjem aplikacija koje troše velike količine podatkovnog prometa. Automatski ćete prepoznati DDoS napade, koji uskraćuju uslugu na mreži, i biti na vrijeme obaviješteni kroz primanje obavijesti. Rješenje iskorištava algoritme strojnog učenja, koji uče i identificiraju zagušene krajnje točke i automatski implementiraju pravila za poboljšanje iskustva svih korisnika ili uređaja, te identificiraju korisnike i razne mrežne uređaje s visokom latencijom i visokom razinom propusnosti.

Jednostavnost integracije

QoE se ugrađuje u vašu postojeću mrežu i operacije s minimalnim utjecajem te minimalno potrebnom konfiguracijom. QoE sjedi na putu protoka podatkovnog prometa između lokalne mreže i izlaza prema internetu. Kompatibilan je s IP mrežnim prometom te podržava PPPoE, VLAN, QinQ i MPLS tokove podataka. Hardverski uređaj ima maksimalnu propusnost 1 Gbps te radi u temperaturnom okruženju od -10ºC do +60ºC, a može se kupiti kao softver i instalirati na server koji može propuštati veće brzine poput 3, 5, 10, 20, 40 ili 100 Gbps.

Optimizacija TCP protokola

TCP je najčešće korišteni protokol na internetu, ali, kao i drugi transportni protokoli, kada mreže nisu savršene, ima tendenciju prijenosa manjom brzinom od one koju mreža dopušta. Funkcionalnost optimizacije TCP prometa osigurava da TCP promet koji teče kroz uređaj dostigne optimalne brzine, što rezultira bržim preuzimanjima i prijenosima sadržaja. QoE platforma će djelovati kao transparentni proxy za svaku TCP vezu u mreži, što će povećati njihovu brzinu na dva načina. Prvo, jer kao proxy, sadržaj će se afektivno činiti bližim klijentima, a bliže uvijek znači brže na internetu i na mreži. Drugo, jer će naš poboljšani TCP i dalje slati optimalnom brzinom u mrežama koje nisu savršene. QoE TCP stack otkriva zagušenje na temelju izmjerene brzine isporuke, a poboljšani algoritam za otkrivanje zagušenja omogućuje našem TCP-u da bude agresivniji kada nema zagušenja i da se povuče u stvarnom zagušenju, budući da je u mogućnosti provesti ovu diskriminaciju u izazovnim okruženjima: s plitkim međuspremnicima, bežičnim vezama, gubicima paketa ili velikim mrežnim kašnjenjima.

Jedinstvena multi-queue tehnologija

QoE prati pet ključnih metrika za mjerenje kvalitete iskustva svih uređaja u vašoj mreži u stvarnom vremenu. Prikazuje distribuciju tih ključnih mjernih podataka, s podesivim pragovima upozorenja, tako da možete jednostavno vidjeti status svoje mreže. Ključne metrike uključuju maksimalnu brzinu postignutu tijekom posljednja 24 sata, latenciju, postotak ponovnih prijenosa paketa (tj. gubitaka), postotak prometa koji trpi zagušenje i postotak prometa koji se prenosi maksimalnom brzinom. Kada je brzina ograničena ili kada postoji zagušenje, mrežni paketi moraju čekati u redovima čekanja da bi bili isporučeni, što povećava latenciju mreže i stvara gubitke paketa kada se redovi čekanja prepune. Kao rezultat toga, kvaliteta mrežnog iskustva može biti ozbiljno smanjena, posebno za interaktivne aplikacije, kao što su internetske igre i telekonferencije, koje su vrlo osjetljive na kašnjenje i gubitke. Naša jedinstvena multi-queue tehnologija jamči neovisni red čekanja za svaku vezu, bez ikakvog dijeljenja (za razliku od konkurentskih rješenja). Višestruki neovisni redovi čekanja osiguravaju da interaktivni podaci ne moraju čekati u redovima s gustim prometom, poput video streaminga.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *