Svijet

Američka vlada priprema uredbu o zabrani upotrebe stranih dronova

Američka administracija priprema izvršnu uredbu kojom se federalnim agencijama zabranjuje kupovina ili korištenje bespilotnih letjelica stranih proizvođača. To je sljedeći korak nakon ranijih odluka Ministarstva unutrašnjih poslova da prizemlji cjelokupnu flotu bespilotnih letjelica čiji su dijelovi proizvedeni u Kini.

U nacrtu uredbe kao razlog zabrane navodi se da su kineski proizvođači prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Američka vlada strahuje da bi kineske kompanije bespilotnim letjelicama mogle prikupljati osjetljive podatke, a zatim ih podijeliti s kineskim vlastima budući da su dužne sarađivati i dijeliti informacije s njima ako se to od njih zatraži.

Uredba će potaknuti proizvodnju američkih bespilotnih letjelica, a federalne agencije će imati mjesec dana da ispoštuju zabranu, prenosi TechCrunch. Vojnim i obavještajnim agencijama omogućit će se određena izuzeća prema uvjetima nacrta uredbe.

Kineski proizvođač dronova DJI, koji drži 70 posto svjetskog tržišta bespilotnih letjelica, mogao bi izgubiti najviše jer su američkim federalnim agencijama isporučivali dronove i njihove dijelove. Michael Oldenburg, glasnogovornik DJI-a, prenio je protivljenje kompanije predloženoj zabrani dronova stranih proizvođača.

“Iako još nismo vidjeli dokument, prijedlog je još jedan napad na bespilotnu tehnologiju zasnovan na zemlji porijekla, a prema nedavnim izvještajima, kritikovale su ga mnoge federalne institucije, kao što su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Služba za ribe i divlju prirodu, pa čak i Ured za upravljanje i budžet Bijele kuće. Njihovi zvaničnici su rekli da ovakvi potezi ugrožavaju američke interese i ne rješavaju cyber sigurnosna pitanja”, rekao je Oldenburg.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *