Kontrola pristupa Vertikalna tržišta Zdravstvo

Aperio brave idealno rješenje za zdravstvo

Malo je sektora koji se mogu porediti sa zdravstvom po raznolikosti i osjetljivosti opreme i objekata koje treba zaštititi. U bilo kojem medicinskom okruženju zaštita lijekova i povjerljivih podataka o pacijentima su ključni. Kontrola pristupa mora garantovati visok nivo sigurnosti, bez kompromisa. Svaki incident zahtijeva strogu istragu

Piše: Thomas Schultz, menadžera marketinga i komunikacija, Assa Abloy

E-mail: thomas.schultz@assaabloy.com

Menadžeri bolničke sigurnosti suočavaju se s višestrukim sigurnosnim problemima. Onaj glavni je kako zadržati bolnicu otvorenim i prijatnim prostorom za javnost, a pri tome lijekove, osoblje, skupu opremu i osjetljive podatke čuvati sigurnim? U sve su uključeni ljekari, medicinsko osoblje, pacijenti i njihovi posjetioci, te privremeni i radnici na ugovoru. Svako od njih treba pristup primjeren svojim potrebama. Osim svega toga, bolničke lokacije su obično velike i kompleksne, pa se brave trebaju integrisati sa upravljačkim sistemom zgrada, koji uključuje i detekciju vatre, videonadzor i slične sisteme.

Od brige do medicinskih istraživanja

U domovima za njegu osjetljivi pacijenti i njihovi posjetioci trebaju jednostavan sistem za kontrolu pristupa koji osigurava zgradu, a koji istovremeno omogućava osoblju da nadzire sigurnost pacijenata. Sigurnost u ovom slučaju mora biti fokusirana na ljude. Za pacijente sa demencijom i drugim hroničnim bolestima ključno je da osoblje zna njihovu lokaciju u svakom trenutku. U slučaju da dođe do neovlaštenog pristupa, nadležno osoblje mora biti obaviješteno istog trenutka. Lokacije na kojima se vrše medicinska istraživanja predstavljaju još veći izazov. Pristup osjetljivom, a često i opasnom istraživačkom materijalu zahtijeva neprestanu kontrolu. Dragocjena istraživačka oprema je, nažalost, često predmet krađa i drugog vandalskog ponašanja. Laboratorije sa stalnim tokom posjetilaca i povremenih radnika funkcionišu sigurnije i efikasnije ako je pristup regulisan sa vremenski podešenim dozvolama, koje mogu biti povučene ili obnovljene po potrebi. Mehanički ključevi su očigledno loše rješenje. Povrh svega, u čitavom zdravstvenom sektoru, a posebno u institucijama koje se finansiraju od poreza građana, budžeti su vrlo mali. Sigurnost je na prvom mjestu, naravno, ali rukovodstvo mora držati kontrolu nad visinom troškova. Tradicionalni ključevi ne ispunjavaju većinu potreba ovog sektora. Žičana kontrola pristupa i magnetske brave su skupe za instalaciju i održavanje. Srećom, za sve ovo postoji rješenje – bežična kontrola pristupa.

Zašto bežično?

Bežični uređaji nude najjednostavniju nadogradnju za sisteme koji koriste mehaničke ili magnetske brave. Jednostavno zamjenjivanje postojećih brava bežičnim elektroničkim cilindrima ili bravama s integrisanim čitačima kartica povezuju vrata sa sistemom za kontrolu pristupa. RFID kartice koje koriste standardne tehnologije kao što su iCLASS, MIFARE ili DESFire zamjenjuju fizičke ključeve. Siguran i tih mehanizam za zaključavanje zamjenjuje se sistemom koji izvještava o svom stanju u realnom vremenu, tako da je moguće imati stalni nadzor nad situacijom. Bežična komponenta smanjuje troškove dodavanja elektroničke kontrole pristupa svim dijelovima bolnice ili druge zdravstvene ustanove. Sa tehnologijama kao što je Aperio kompanije Assa Abloy nadzorno osoblje može držati pod nadzorom čitavu ustanovu u svakom trenutku dana ili noći, što uključuje status medicinskih ormarića i serverskih ormara. Aperio komponente napajanja baterija rade sa svim glavnim sistemima za kontrolu pristupa. Uz to, Aperio brave se mogu postavljati na vanjskim i unutrašnjim vratima. Izgubljeni ključevi više ne predstavljaju sigurnosni rizik.

“S Aperio ključevima, potrebno je svega nekoliko sekundi da se ključ proglasi nevažećim, koristeći kompjuter ili pametni telefon. Više nema potrebe za zamjenom brava kada se ključ izgubi. Reprogramirate RFID karticu i imate novi ključ – instantno”, kaže Gareth Ellams, direktor Aperio rješenja kompanije Assa Abloy za EMEA regiju. Još jedna bitna prednost je integracija sa postojećim sistemima za kontrolu pristupa. Online Aperio integracija omogućava javljanje statusa vrata i drugih ključnih podataka u gotovo realnom vremenu. Aperio RS485 hub omogućava komunikaciju sa osam bežičnih brava. Komunikacija se odvija brzom i enkriptovanom TCP/IP konekcijom. Aperio bežične brave pružaju i offline integraciju. Podržan je OSS Standard Offline, otvoreni standard koji su razvili Assa Abloy i drugi lideri industrije. Zbog toga je moguće da jedan sistem za kontrolu pristup koristi brave više različitih proizvođača.

Strategija za smanjivanje troškova

Bežične tehnologije smanjuju troškove jer nema kablova, pa nema ni dodatnih troškova uređenja prostora nakon njihova postavljanja. Aperio brave se napajaju standardnim litij-ionskim baterijama, koje traju oko dvije godine. Instalacija i održavanje je jednostavno. Na servisu YouTube moguće je pretragom “Time challenge Aperio cylinder” pronaći video koji pokazuje tehničara koji završava kompletnu instalaciju za manje od dvije minute. Bežične brave su jeftinije i za održavanje. Standardna ožičena sigurnosna vrata ostaju zatvorena zahvaljujući magnetnim bravama uparenim sa čitačem. Njihovi magneti zahtijevaju stalno napajanje električnom energijom. Aperio bežične brave rade drugačije. One se “bude” samo kada je to potrebno. Nisu stalno povezane na izvor električne energije i ne koriste energiju kada su neaktivne.

Aperio u akciji

Zbog svih ovih razloga Aperio je već instaliran u mnogim zdravstvenim institucijama širom Evrope. U Belgiji bolnica Maria Middelares jedna je od glavnih zdravstvenih ustanova grada Ghenta. U saradnji s kompanijom Nedap, oko 700 vrata u novoj zgradi bolnice otvorene 2014. godine opremljeno je Aperio Offline bravama, koje su povezane na Nedapov sistem za kontrolu pristupa. Instalacija je 100% bežična, što je bitno za estetiku unutrašnjosti zgrade.

Grad Umea u Švedskoj otvorio je ustanovu za njegu osoba sa demencijom i fizičkim oboljenjima. Sistem za kontrolu pristupa je Tidomat u kombinaciji s Aperio tehnologijom. Svaka od 110 vrata s Aperio bravama su bežično povezana na sistem za kontrolu pristupa. Također postoje i ormarići za garderobu koje mogu otvoriti samo određeni pacijenti ili osoblje.

Još jedan primjer je Istraživački institut Medicinskog fakulteta na Charles univerzitetu u Pilsenu. Oni su izabrali Dominus Millennium, Abbas sistem potpuno integrisan s Aperio bravama. Nova vrata su opremljena Aperio E100 i certificiranim E100 Premium bravama, koje su bežično povezane na sistem za kontrolu pristupa pomoću „1 do 8“ hubova. Time osoblje ustanove može upravljati pristupom u realnom vremenu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *