Magazin

a&s Adria br.128

Zaštita od cyber kriminala je zadatak od jučer

Cyber kriminalci u svojim napadima ciljaju korporacije i njihove riznice iz jednostavnog razloga – u njima se nalazi novac. Hakiranje vide kao jedan od bržih načina za krađu velike količine novca i podataka. Za razliku od „obične“ krađe podataka, napadi na korporacijske baze podataka kreiraju neposredne, značajne i obično trajne finansijske gubitke. Hakeri su toga duboko svjesni. Kao što su svjesni i da mnoge kompanije cyber sigurnost još ne uzimaju dovoljno ozbiljno. S druge strane, u većini kompanija postoji veliki raskorak između svijesti rukovodećeg kadra o postojećoj opasnosti od hakerskih napada i njihove spremnosti da naprave odgovarajuće korake koji bi doprinijeli sigurnosti firme. Svaka moderna kompanija, u kojoj god oblasti posluje, ujedno je i tehnološka iz prostog razloga što nijedna ne može funkcionisati bez modernih tehnoloških pogodnosti. A na to računaju i hakeri. Upravo zbog toga u ovome broju magazina donosimo nekoliko tematskih tekstova kojima prvenstveno želimo ukazati na ovaj problem, a zatim i pojasniti šta sve današnji vlasnici kompanija i menadžeri trebaju i moraju znati kako bi se mogli na pravi način zaštititi od cyber napada.


Kada se dogodi hakerski napad, a njega danas i uz pomoć najnovijih tehnologija nije lahko detektirati, obično bude kasno. Napadi se moraju prevenirati. Neophodno je koristiti prednosti analitike u stvarnom vremenu. Razlog za to je logičan. Što nam više vremena treba da otkrijemo u čemu je tačno problem, posljedice napada će biti teže, a samim time i skuplje. Nažalost, ispostavilo se da većini kompanija treba u prosjeku sedam mjeseci da otkriju problem, što dovodi do neslućenih troškova, koji su opet mogli biti minimizirani da se o sigurnosnim mjerama razmišljalo na vrijeme. Veoma je bitno za svaku kompaniju da donese odluku o stvaranju višeslojne strategije odbrane od hakerskih napada koja će pokriti apsolutno sve dijelove poslovanja i sve uređaje koji se pri tome koriste: mobilne uređaje, aplikacije i podatke. To podrazumijeva i uvođenje dvofaktorske ili trofaktorske autentifikacije. Također, kompanije trebaju kontinuirano praviti rezervne kopije podataka, jer u tom slučaju neće morati platiti pristup istima ukoliko budu napadnute ransomwareom. I naravno, nikada ne smijemo zaboravite na pogubnost ljudskog faktora, zbog čega bi edukacija zaposlenika trebala biti prva stavka u planu svakog savjesnog direktora. Tek onda dolazi softver.

Mahir Hodžić

Cyber sigurnost u modernom poslovanju

U većini kompanija i dalje postoji veliki raskorak između svijesti rukovodećeg kadra o opasnosti od hakerskih napada i njihove spremnosti da naprave odgovarajuće korake koji bi doprinijeli sigurnosti preduzeća

INTERVJU

 • Malik Krivić, predsjednik Upravnog odbora Komore zaštitara u FBiH
 • Marco Zittino, prodajni menadžer, AVS Electronic

TRŽIŠTA

 • Sigurnost korporativnih riznica, Kako zaštititi najvrednije podatke i novac kompanija
 • Vertikalna rješenja: Razotkrijte napade na bankomate uz pravo sigurnosno rješenje

PROIZVODI I SISTEMI

 • Pametna tehnologija: Na šta treba paziti pri odabiru lpwan tehnologije
 • ASSA ABLOY: Napredna tehnologija za kontrolu pristupa u muzejima
 • ECCOS inženjering: Epsimax objedinio sustave zaštite svih Plivinih objekata
 • Alarm automatika: Sustavi zaštite za digitalnu komunikaciju i mobilnu generaciju
 • Antenall: Brushless tehnologija i integracija s video-nadzorom
 • Salon bankarske opreme: Moderna sortirka novčanica Kisan K2

DOGAĐAJI

 • Dubai: Dvadeset godina Interseca
 • iSEC 2017: Sajam u znaku rješenja za pametne i sigurne gradove
 • Beograd: Qubit 2017: Gdje zaista idemo?
 • Jastrebarsko: Kako Bosch tehnologija oblikuje svijet budućnosti
 • Antenal u Banjoj Luci: Novi brend na bh. tržištu
 • Alarm automatika u Skoplju: Nove tehnologije i integracija sustava sigurnosti i zaštite

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *