Magazin

a&s Adria br. 176

Ambalaža odavno nije samo dizajn

Niko nije mogao predvidjeti razmjere utjecaja pandemije COVID-a 19 na poslovni i tehnološki svijet, a uz probleme poput prekida lanca opskrbe, pandemije i inflacije, malo ko je imao vremena da se bavi sigurnosnom ambalažom kao prioritetom. Ipak, ovaj značajni industrijski segment o kojem se ne priča toliko često prošao je temeljne promjene tokom 2021. godine, a njihov eho ćemo osjećati i u mjesecima pred nama. Zanimljivo je istaći da je, zapravo, globalna količina ambalažnog materijala u upotrebi doživjela značajan skok od izbijanja pandemije. Razlog za to je pojačana prodaja potrošačke elektronike na početku pandemije, ali i zahtjevi koji se tiču intenziviranog transporta medicinskog materijala i lijekova.

Tu treba pridodati i globalno utvrđene ciljeve ograničavanja širenja plastičnog otpada radi očuvanja okoliša, zbog čega industrija ambalaže sve više ulaže u pametnu automatizaciju i ekološki prihvatljiva rješenja, prilagođavajući svoju ponudu širokom rasponu vertikala i primjena. No, tu su i regulatorni pritisci zbog kojih prehrambena i farmaceutska industrija za svoju ambalažu traže zaštitu od neovlaštenog pristupa i kvalitetnije praćenje artikala. U konačnici, sve kompanije se danas moraju oslanjati na savremene sigurnosne tehnologije kako bi istovremeno omogućile lakše praćenje paketa i povećale sigurnost proizvoda.

Važno je istaći da je sigurnost ambalaže ključna za zaštitu potrošača i za očuvanje integriteta proizvođača i brendova. Zato je važno širiti svijest o potrebi dodatnog ulaganja u sigurnosnu ambalažu u svim industrijama. Uz inovacije, tehnologiju i njeno sve šire prihvatanje, ozbiljni problemi poput krivotvorenja, ugrožavanja zdravlja i neovlaštenog pristupa robi mogu se riješiti sa znatno manje napora i troškova uz šire društvene i poslovne prednosti. 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *