Industrija / Proizvodnja Maloprodaja Najave II

Sigurnosna ambalaža kao ključna karika

Godina iza nas bila je burna za cijelu sigurnosnu industriju i ekosisteme naslonjene na nju. Uz probleme poput prekida lanca opskrbe, pandemije i inflacije, malo ko je imao vremena da se bavi sigurnosnom ambalažom kao prioritetom. Ipak, ovaj industrijski segment je prošao temeljite promjene tokom 2021. i njihov eho ćemo osjećati i u mjesecima pred nama

Piše: Mirza Bahić; mail: redakcija@asadria.com

Niko nije mogao predvidjeti razmjere utjecaja pandemije COVID-a 19 na poslovni i tehnološki svijet. Svi sektori su trajno obilježeni ovim događajem, uključujući i industriju sigurnosne i standardne ambalaže. Zapravo, globalna količina ambalažnog materijala u upotrebi doživjela je značajan skok od izbijanja pandemije. Razlog za to je pojačana prodaja potrošačke elektronike na početku pandemije, ali i zahtjevi koji se tiču intenziviranog transporta medicinskog materijala i lijekova. Tu treba pridodati i globalno utvrđene ciljeve ograničavanja širenja plastičnog otpada radi očuvanja okoliša. Industrija ambalaže sve više ulaže u pametnu automatizaciju i ekološki prihvatljiva rješenja, prilagođavajući svoju ponudu širokom rasponu vertikala i primjena.

Ambalaža se mijenja paralelno s prijetnjama

Važan trend koji se tiče ambalaže je nesumnjivo i održivost jer raste pritisak na vlasnike brendova i kompanije da usvoje ekološki prihvatljivije prakse. Ipak, kako su procesi u opskrbnom lancu sve više digitalizirani, oni su izloženiji novim sigurnosnim prijetnjama. Iako nosi velike prednosti, jače oslanjanje na digitalnu tehnologiju povlači i jedinstvene sigurnosne rizike i u segmentu ambalaže. Tu su i regulatorni pritisci zbog kojih prehrambena i farmaceutska industrija za svoju ambalažu traže zaštitu od neovlaštenog pristupa i kvalitetnije praćenje artikala. U konačnici, sve kompanije se danas moraju oslanjati na savremene sigurnosne tehnologije kako bi istovremeno omogućile lakše praćenje paketa i zaštitile proizvode.

Nove tehnologija praćenja

Track-and-trace tehnologija praćenja paketa postala je uobičajena, pa i neizbježna karika u savremenom lancu opskrbe. COVID-19 je doveo i do njene primjene u praćenju širenja bolesti u zemljama poput Južne Koreje. Kompanije koriste metode kao što su radiofrekventna identifikacija (RFID), QR kodovi i internet stvari (IoT) kako bi provjerile stanje svoje robe u roku samo nekoliko sekundi. Pomoću ovih tehnologija moguće je otkriti sve anomalije i pratiti svaki zagubljeni ili ukradeni artikal. Neki pomjeraju tehnološke granice tako što u samu ambalažu ugrađuju pametnu tehnologiju za slanje informacija u stvarnom vremenu. Za firme poput velikih modnih brendova koje se suočavaju s ogromnim izazovom krivotvorenja svojih proizvoda pametna tehnologija je korisna metoda i za provjeru autentičnosti robe pomoću ugrađenih mikročipova.

NFC i BLW

NFC i Bluetooth Low-Energy (BLW) tehnologije su inovativne metode za praćenje ambalaže. Ove tehnologije su toliko jednostavne da ih potrošači mogu koristiti na svojim mobilnim telefonima, što im omogućava da brzo pristupe informacijama o svojim paketima i prate ih dok traje isporuka. Istovremeno, kompanije na ovaj način mogu diskretno integrisati i promotivne kampanje sa sistemima praćenja. NFC je koristan i kao sigurnosni alat. Svaki NFC čip ima jedinstveni serijski broj koji mu dodjeljuje proizvođač, tako da kupci mogu biti sigurni u autentičnost informacija o proizvodu. Istovremeno, kompanijama se olakšava praćenje artikala u slučaju krađe.

RFID tagovi i QR kodovi

RFID oznake i QR kodovi se danas obično koriste za poboljšanje nivoa identifikacije i sljedivosti u cijelom lancu snabdijevanja. Oni omogućavaju kompanijama da ojačaju sisteme kontrole kvaliteta i brže reaguju na potencijalne probleme. RFID tagovi igraju važnu ulogu u novim pristupima zaštiti ambalaže. Ova inovativna tehnologija se temelji na štampanoj anteni s mikroskopskim čipom koji prenosi radiofrekventni signal. Može se koristiti za praćenje proizvoda tokom transporta, nadgledanje zaliha i povećanje sigurnosti. RFID tagovi se mogu koristiti za slanje informacija na mobilni telefon kupca kako bi ih se obavijestilo o roku isporuke. Mogu poslužiti i za praćenje lokacije paketa u skladištu kao i vremena utovara u kamion za dostavu. Oni pretvaraju isporuku u proces koji se može pratiti od početka do kraja, uz smanjenje rizika od krađe tokom transporta. Osim toga, RFID tagovi se mogu koristiti za otkrivanje neovlaštenog pristupa. Ako neko rukuje RFID tagom bez dozvole, signal se potpuno prekida. Iako ovo u konačnici otežava pronalaženje ukradenog ili oštećenog paketa, prednost je u tome što se kompanijama odmah šalju upozorenja o neovlaštenom pristupu nekom artiklu.

Prednosti za firme i potrošače su ogromne, a očekuje se da će investicije rasti i u narednim godinama. Prema procjenama, ukupna vrijednost tržišta RFID tagova će se u 2022. godini popeti na oko 13 milijardi dolara.

 Ambalaža u službi sigurnosti hrane

Uz rast broja firmi za dostavu hrane, potrošači danas imaju mnoštvo mogućnosti da jedu kvalitetna jela i u udobnosti vlastitog doma. Istovremeno, restorani i trgovine mješovitom robom često nude i vlastite usluge dostave. No, brzo se pojavilo pitanje kontaminacije hrane. Kako možemo znati je li neko dirao vašu hranu? Na samom početku pandemije kompanija Pizza Pizza osmislila je svoju kutiju za picu otpornu na neovlašteno rukovanje. Mnogi restorani, trgovine i ponuđači usluga dostave hrane su slijedili ovaj primjer korištenjem etiketa koje su zaštićene od neovlaštenog rukovanja kako bi svojim potrošačima ponudili dodatne garancije da je hrana sigurna za konzumaciju. Zbog svojih mogućnosti ove mjere predostrožnosti će vjerovatno ostati na snazi i nakon okončanja pandemije.

Rast e-trgovine jača potražnju za kovertama

Nekoliko studija je pokazalo kako kupci očekuju da će dobiti svoju online narudžbu za manje od jednog radnog dana. Oni preferiraju i brendove koji nude besplatnu dostavu. U tom kontekstu, brendovi moraju odabrati najisplativiju ambalažu za ekspresnu isporuku. Ona istovremeno mora štititi proizvode od oštećenja ili neovlaštenog rukovanja. Kartonske kutije, vreće i koverte (podstavljene ili nepodstavljene) često se biraju kao načini zaštite pošiljki. Ipak, sve ovisi o dimenzijama, težini, lomljivosti i vrijednosti proizvoda. Kutije su idealne ako je proizvod lomljiv, težak ili glomazan. Međutim, općenito je brže i jeftinije poslati kovertu nego kutiju. Koverte smanjuju i rizik od krađe jer se mogu ostaviti u poštanskom sandučiću, dok se paketi obično ostavljaju ispred vrata. Zbog svega navedenog koverte su često bolje prilagođene sigurnosnim zahtjevima e-trgovine u odnosu na kutije.

Ubrzano širenje e-trgovine oživjelo je interes trgovaca za sigurnosnom ambalažom koja može detektirati neovlašteno rukovanje. Iako ovakva ambalaža nije novost, model direktnog slanja do potrošača potaknuo je trgovce da preispitaju način na koji pakuju proizvode naručene putem interneta. Pojedinačni paketi prolaze kroz više dodirnih tačaka nego proizvodi koji napuštaju skladišta radi direktne isporuke u prodavnice. To kriminalcima nudi više mogućnosti za neovlašteni pristup artiklima. Iako trgovci mogu prihvatiti određeni nivo smanjenja zaliha, npr. manje od 1%, obim online prodaje je danas takav da je cijena trake za detekciju neovlaštenog rukovanja za pakete ili kurirske vrećice zanemariva u poređenju s troškom izgubljene robe.

Nove mjere za zaštitu potrošača od prevare i krivotvorenja

Krivotvorenje je staro koliko i čovječanstvo, no e-trgovina kriminalcima olakšava posao do te mjere da se i online prodavači mogu smatrati odgovornim u ovom procesu. U martu 2020. godine američki Kongres je donio Zakon o borbi protiv krivotvorenja u namjeri da zaštiti potrošače. U međuvremenu, neki trgovci su se odlučili da sami umire svoje potrošače. eBay je pokrenuo eBay Authenticate program kako bi garantovao autentičnost luksuznih satova koji se prodaju za 2.000 dolara i više, kao i tenisica po cijeni od 150 dolara i više. I drugi proizvodi bi se uskoro mogli kvalificirati za ovakvu zaštitu. Ove inicijative kreiraju nova očekivanja među kupcima i potiču druge brendove da poduzmu slične mjere za suzbijanje krivotvorina.

Pametna ambalaža

Pojam pametna ambalaža zapravo je zajednički termin za različite vrste tehnološki naprednih rješenja za pakovanje. Pametno pakovanje nudi važne prednosti u segmentu sigurnosti, povezivanja i autentifikacije robe koju kompanije sada mogu lakše pratiti. Kako se industrija ambalaže razvija, dobavljači i klijenti moraju uspostaviti istinska partnerstva ako žele iskoristiti buduće poslovne prilike. Korisnici u vrijeme pandemije traže brendove koji mogu ponuditi praćenje artikala koje nude te osigurati da je kupljeni proizvod higijenski ispravan i zaštićen od neovlaštenog rukovanja. Prošle godine kompanija UFlex je razvila i predstavila novu strukturu laminata baziranu na BOPP filmu za prehrambene proizvode. Kompanija je lansirala i LDPE papir i foliju od 40 g/m2 za primjenu u farmaceutskoj ambalaži. Proizvod omogućava kombiniranje premaza i tinte, čime se povećava otpornost na abraziju i hemikalije, uz smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekt staklene bašte. Očekuje se da će primjena ovakve ambalaže u maloprodaji produžiti rok trajanja proizvoda i tako dati dodatni poticaj proizvodnji.

Formati ambalaže

Uvođenje procesa digitalizacije ambalaže u maloprodaju je ključni faktor koji utječe na formate pakovanja. Fleksibilni format otvara brojne mogućnosti za automatizaciju u maloprodaji, uključujući inteligentno označavanje, RFID tagove i pametne oznake. Sve veći fokus potrošača na održivost proizvoda dodatni je poticaj za uvođenje različitih naprednih formata ambalaže.

Aktivna ambalaža je dizajnirana za interakciju sa sadržajem kako bi se poboljšao njen rok trajanja i kvalitet tokom skladištenja. Najčešće se koristi u pakovanju hrane za produženje standardnog roka trajanja. Inteligentna ambalaža je osmišljena da pruži veću tačnost informacija o kvalitetu i sigurnosti proizvoda, kao i da ponudi što vrednije informacije o samom proizvodu. Ona je sve češća u segmentu pakovanja hrane, a tehnologije poput QR kodova i skrivenih URL-ova kupcima daju priliku da aktivnije komuniciraju s omiljenim brendovima.

 Veća potražnja za fleksibilnim pakovanjem

Fleksibilna ambalaža je već godinama jedan od najbrže rastućih segmenata te industrije. Sve ukazuje na to da će se ovaj trend nastaviti i dalje. Razlog za to je kombinacija više faktora. Kao prvo, veća briga o higijeni i sigurnosti hrane jača potražnju za pojedinačnim pakovanjima kao što su torbe i vrećice. Osim toga, fleksibilno pakovanje olakšava transport određenih artikala, čineći ga pogodnijom opcijom za model direktne prodaje potrošačima koji koriste e-trgovinu.

Proširena stvarnost i ambalaža

Ubrzano širenje e-trgovine natjeralo je kupce da preispitaju važnost dostavnih paketa, poštanskih pošiljki, torbi i koverti u kontekstu jačanja imidža brenda. Kada kupac dobije svoj proizvod, prvo što vidi je ambalaža i ona će ostaviti pozitivan ili negativan prvi utisak. Oštećena ili otvorena pakovanja mogu imati katastrofalne posljedice po percepciju ugleda brenda. Danas se sve više koriste tehnologije koje štite proizvode od oštećenja i pokušaja neovlaštenog pristupa artiklu. Osim toga, one pakete ili koverte čine jednostavnijim ili čak i zabavnim za otvaranje. Kako potrošači postaju tehnološki osvješteniji, za očekivati je da će sve više brendova uvoditi elemente proširene (AR) i virtuelne stvarnosti (VR) u svoje pakete kako bi kupcima ponudili interesantna iskustva interakcije s proizvodima. Brojni globalni potrošački brendovi, kakvi su Coca Cola i Pizza Hut, počeli su integrisati tehnologije proširene stvarnosti (AR) u svoju ambalažu. Ovaj trend je prvenstveno usmjeren ka kreiranju atraktivnijeg iskustva za same potrošače. Naprimjer, Pizza Hut je lansirao ograničenu seriju kutija s funkcijom proširene stvarnosti koja potrošačima omogućava da korištenjem QR kodova dobiju pristup videoigri. I Coca-Cola je izbacila posebne čaše za piće za upotrebu u prodajnim objektima White Castle s kojih šalju marketinške poruke o brendu kroz format proširene stvarnosti.

Sigurnosna ambalaža i recikliranje

Prije izbijanja pandemije korištenje ekološki održive ambalaže je bio važan trend. Ekološki osviješteni kupci su tražili čaše za višekratnu upotrebu u Starbucks objektima ili kupovali robu od brendova koji su se obavezali na primjenu održivih modela.

Nažalost, zdravstvene mjere koje je nametnula pandemija primorale su kompanije da obustave takve inicijative. Širenje formata pojedinačne ambalaže će imati za posljedicu nastanak veće količine otpada, barem kratkoročno. Ipak, kupci ne bi trebali birati između zdravlja i zaštite okoliša. Brendovi koji smisle inovacije kako bi uspješno pomirili obje stavke imat će prednost na tržištu.

Promjene na tržištu je prepoznala i austrijska kompanija Securikett, koja se specijalizirala za rješenja za sigurnosnu ambalažu. Izraz njihove želje za iskorištavanjem potražnje za pametnim ambalažnim rješenjima je i patentirani proizvod nazvan VOID. U pitanju je papirni sigurnosni pečat koji se ne može zamijeniti jednom kada se skine s proizvoda. U vrijeme porasta krivotvorenja i distribucije paketa, i zaštita od neovlaštenog otvaranja je jedno od ključnih očekivanja korisnika. U slučaju VOID-a, pečat je izrađen od pulpnih vlakana koja se mogu reciklirati više puta. Slični projekti će uključivati polimere na biološkoj bazi, ambalažu od livenih vlakana, formate za višekratnu upotrebu, rastvorljive materijale za pakovanja i kružne sisteme za reciklažu farmaceutskih blister pakovanja.

Važnost cyber sigurnosti

Sa brzim širenjem industrije 4.0, i industrija ambalaže se našla u opasnosti od hakera i drugih kriminalaca koji žele iskoristiti sve širu primjenu interneta stvari u ovom sektoru. Kompanije sada nastoje primijeniti najbolje industrijske prakse, uz postepeno približavanje funkcija operativne ambalažne tehnologije i informatičke tehnologije. Uvođenje sigurnosnih tehnologija u sisteme, proizvodna i procesna postrojenja u ambalažnoj industriji postaje sve popularnija praksa. Uloga analitike u operacijama kao što je upravljanje skladištima također će stvoriti prostor za napredniju cyber sigurnost kako bi se minimizirale šanse za poremećaje u radu ambalažnih postrojenja.

 Automatizacija u kombinaciji s vještačkom inteligencijom

S izbijanjem pandemije automatizacija procesa pakovanja postala je važnija nego ikad. Veći fokus na zdravlje i sigurnost korisnika, rast svijesti o prednostima blockchaina u pogledu kontrole kvaliteta i prevencija zastoja u radu glavni su faktori koji ubrzavaju primjenu tehnologije automatizacije i u sektoru ambalaže. Investicije startupa i drugih kompanija u vještačku inteligenciju i analitiku imat će ključnu ulogu u razvoju operacija kao što je direktna e-trgovina za potrošače. Automatizacija procesa izrade ambalaže pomaže i u državnim naporima za bržu distribuciju vakcina protiv COVID-a. Vještačka inteligencija će pomoći i u podizanju nivoa povrata uloženog kapitala jer olakšava prediktivno održavanje i generisanje prototipa ambalaže bez potrebe za ljudskim inputima. Navedeni trendovi su samo neke od mnogih promjena u razvoju sektora ambalaže dok sigurnost igra ključnu ulogu.

Sigurnost ambalaže u farmaceutskoj industriji

Sigurnost lijekova je važna stavka za farmaceutske kompanije. Neovlašteno korištenje medikamenata i njihovo krivotvorenje na tržištu podjednako su opasni i za potrošače i za proizvođače i distributere. Zato je ovaj sektor predvodnik u pogledu inovacija u dizajnu ambalaže koja mora ponuditi zaštitu od neovlaštenog pristupa i pratiti razvoj tehnologije koja će zaštititi sve aktere u lancu opskrbe. Industrija farmaceutske ambalaže danas vrijedi više od 20 milijardi američkih dolara. Ovaj sektor je lider u primjeni tehnologije za naprednu sigurnost u segmentu ambalaže. Uspon elektronske trgovine i efikasne logistike učinio je kvalitetne lijekove dostupnim širom svijeta, bez obzira na lokaciju na kojoj se proizvode. Međutim, ovo predstavlja izazov za zaštitu proizvoda od krivotvorenja i drugih rizika tokom njihovog životnog ciklusa.

Farmaceutski proizvodi zahtijevaju kvalitetno pakovanje, posebno za lijekove, medicinska sredstva i nutraceutike. Česte prijetnje po ove proizvode uključuju zloupotrebu i krivotvorenje. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je oko 10 posto lijekova u svijetu krivotvoreno. Dok je krivotvorenje rezultat namjernih kriminalnih aktivnosti, do neovlaštenog pristupa lijekovima može doći i zbog neefikasnog rukovanja ili skladištenja. Međutim, tehnologija i digitalizacija mogu u značajnoj mjeri spriječiti krivotvorenje i neovlašteno korištenje.

Sigurnost kroz tehnologiju

Tehnologija može pomoći u identifikaciji neovlaštenog pristupa ambalaži tako što će ovakve pokušaje učiniti evidentnim i osujetiti ih. Ambalaža otporna na neovlašteno rukovanje oslanja se na dva principa: višeslojnu zaštitu te prepoznavanje neovlaštenog pristupa ambalaži ili situacija kada je integritet ambalaže ugrožen. Popularne strategije za zaštitu od neovlaštenog rukovanja u farmaceutskoj industriji uključuju uvođenje više sigurnosnih slojeva u ambalažu. Primarna zaštita uključuje učvršćivanje poklopca pakovanja na način da se mogu prepoznati svi pokušaji neovlaštenog rukovanja nakon otpreme proizvoda. Sljedeći sloj je proces kreiranja trajnog primarnog zatvarača otpornog na pritisak tokom transporta. Nakon toga slijedi postupak izolacije. Termoskupljajuća folija se koristi za zaštitu zatvorene ambalaže od vlage i pritiska drugih pošiljki. Pri tome, jedinstveni identifikacijski brojevi sprečavaju replikaciju ambalaže i čine proizvod prepoznatljivim u lancu opskrbe.

Dokazi o neovlaštenom pristupu ambalaži

Neovlašteno rukovanje se može otkriti praćenjem izmjene sigurnosnih karakteristika ambalaže. Ova tehnologija uključuje vizuelnu provjeru autentičnosti, i to bez potrebe za posjedovanjem naprednog stručnog znanja prilikom pregleda. Hologrami, promjenjiva boja i trake za cijepanje su skalabilni i isplativi sistemi za praćenje dokaza o neovlaštenom pristupu ambalaži. U tom slučaju, potrošači mogu odbiti da prihvate paket ili ga prijaviti za provjeru ako uoče oštećenje.

Hologrami, boja i trake

Proizvođači obično koriste tehnike holograma na svom logotipu kako bi ukazali na autentičnost proizvoda. Istrošenost holograma ukazuje na grubo ili neovlašteno rukovanje ili neprikladno skladištenje proizvoda. Promjenjive boje dolaze u formatu dvije ili više različitih boja koje daju iluziju trodimenzionalnog efekta kada se pomjeraju pod različitim uglovima. Koriste se i polipropilenske trake za jednokratnu upotrebu. Potrošači mogu prepoznati neovlašteno rukovanje ambalažom ako joj nedostaje traka za zatvaranje ili je ona oštećena. Ove trake je nemoguće ukloniti bez uništavanja, čime neovlašteni pristup ambalaži postaje lako uočljiv.

Borba protiv krivotvorenja

Tehnologija zaštite od neovlaštenog pristupa u kombinaciji s teško opazivim sigurnosnim funkcijama može pomoći i u sprečavanju krivotvorenja. Ova tehnologija uključuje infracrvene (IR) i ultraljubičaste (UV) pigmente, mikrotekst i mikroskopske oznake koje su nevidljive golom oku. Njih je teško otkriti i replicirati bez specijalističke opreme za detekciju. Sigurnosna grafika i digitalni vodeni žigovi su dodatne tehnike koje se često koriste u borbi protiv krivotvorenja farmaceutske i drugih tipova ambalaže.

U igri je i tzv. sigurnosna grafika. Elementi dizajna kao što su modulacija i utiskivanje linija mogu proizvesti ispis u boji s finim linijama sličan onom koji se koristi kod štampanja novca. Osim toga, mikrotekst i latentne slike mogu lako ukazati na pokušaje replikacije. Digitalni vodeni žigovi ili kodiranje uključuju uvođenje nevidljivih oznaka unutar grafičkih elemenata na ambalaži. Za te potrebe dostupni su specijalni softver i čitači za provjeru posebnih markera.

Sigurnost putem digitalizacije

Digitalizacija se odnosi na proces pretvaranja informacija u kompjuterski čitljiv format. Njemu je lako pristupiti bez obzira na geografsku lokaciju. Industrija farmaceutske ambalaže primjenjuje digitalnu tehnologiju za borbu protiv krivotvorenja i lakše uvođenje sistema efikasnog praćenja lanca opskrbe. Jednostavnim skeniranjem lijeka aplikacije za borbu protiv krivotvorenja mogu dati informaciju potrošaču o tome je li lijek lažan ili autentičan. Kao primjer može poslužiti aplikacija Drugsafe, koja je bila dobitnica nagrade u kategoriji velikih podataka na Microsoft Imagine Cupu. Ona koristi optičko prepoznavanje znakova (OCR) za provjeru autentičnosti lijeka u skladu s bazom podataka Azure Cosmos.

Digitalna masovna serijalizacija

Krivotvorenje na farmaceutskom tržištu opasno je za potrošače i brendove. Potrošači mogu postati žrtve neadekvatnih lijekova i ugroziti svoje zdravlje, a brendovi izgubiti kredibilitet. Digitalna rješenja za ambalažu nude spas, posebno u segmentu upravljanja lancem opskrbe. Digitalna masovna serijalizacija je jedna od najčešće korištenih skalabilnih tehnika u primjeni. Ona uključuje generisanje sekvence lažnih kodova koja ulazi u bazu podataka o potrošačima radi naknadne provjere.

Sigurnost kroz dizajn proizvoda

Zaštita potrošača je još jedan važan zadatak farmaceutske ambalaže. Sofisticirani lijekovi zahtijevaju pažljivo rukovanje i uključuju dobna ograničenja u pogledu konzumacije. Pacijenti mogu lako postati žrtve lijekova kojima je istekao rok trajanja. Isto tako, djeca mogu doći do lijekova koji nisu namijenjeni njima. Postoji više rješenja za ambalažu koja rješavaju ove izazove za potrošače tako što ih se integriše sa samim proizvodom. Potvrda datuma isteka je jedan od pristupa. QR kod može kodirati režim doziranja lijeka zajedno s datumom njegove proizvodnje i istekom roka trajanja. Nakon konzumiranja potrošač može ponovo skenirati ambalažu i tako omogućiti aplikaciji da ažurira terapijski režim i šalje obavještenja u skladu s tim. Neki proizvođači se oslanjaju na zaštitu od pristupa djece ambalaži, uz posebno pakovanje prilagođeno starijim osobama. Uflex je predstavio inovativno pakovanje u vidu folije otporne na dječije rukovanje, kao i ambalažu prilagođenu starijim osobama (CRSF). Iako je potreban određeni nivo pritiska da bi dijete otvorilo ambalažu, postupak je, zapravo, jednostavan za starije osobe. Tako se sprečava nenamjerno oštećenje uobičajenih blister folija prilikom rukovanja. Isto tako, uzimanje odgovarajućeg lijeka u pravoj dozi ima ključnu terapijsku ulogu. Pill Pack, kompanija koja posluje u okviru Amazona, primjenjuje sistem usklađivanja sa zahtjevima pacijenata za lijekovima i automatski im isporučuje nove doze prema potrebi.

Trend o kojem se slabo govori

Sigurnost u ambalaže ključna je za zaštitu potrošača i za očuvanje integriteta proizvođača i brendova. Neki sektori, poput farmacije i elektronske trgovine, predvodnici su i pioniri u ovom segmentu sigurnosne ambalaže. Ipak, važno je širiti svijest o potrebi dodatnog ulaganja u sigurnosnu ambalažu i u drugim industrijama. Primjenom novih tehnologija ozbiljni problemi poput krivotvorenja, ugrožavanja zdravlja i neovlaštenog pristupa robi mogu se riješiti uz znatno manje napora i troškova uz šire društvene i poslovne prednosti.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *