Magazin

a&s Adria No.188

Sigurnost podataka je od krucijalne važnosti

Podatkovni centri danas pridaju više pažnje cyber sigurnosti zbog same prirode imovine koju koriste. Iako je i ovaj vid sigurnosti važan, neadekvatna fizička zaštita ih ostavlja ranjivim na krađu, pljačku i vandalizam. Nakon pandemije, ovo je postalo još važnije pitanje zbog veće količine podataka na različitim lokacijama. Ozbiljnosti situacije danas su svjesni i menadžeri velikih podatkovnih centara. Već sama brza pretraga na Googleu o zaštiti podatkovnih centara otvara stranice koje govore o tome kako AWS i Microsoft Azure štite svoje objekte. To što ove kompanije uopće osjećaju potrebu da objasne mjere koje moraju preduzeti ukazuje na ozbiljnost ove problematike.

Ipak, najveći izazov u zaštiti podatkovnih centara je tempo kojim se ovi objekti razvijaju. Integracija fizičkih i logičkih sistema u takvom dinamičnom okruženju zahtijeva pažljivo razmatranje različitih faktora i optimizaciju strategija. Većina podatkovnih centara fokusira se na softver i alate za sigurnost podataka kao što su firewallovi za identifikaciju i ublažavanje cyber prijetnji. No, potreba za fizičkom zaštitom ovih objekata je jednako važna, ako ne i važnija. Ugrožavanje fizičke sigurnosti može dovesti do krađe podataka i kreirati situacije u kojima će sigurnost podataka biti narušena.

A sama tehnologija potrebna za fizičku zaštitu u podatkovnim centrima nije složena. Ono što često nije na odgovarajućem nivou je pristup njenom održavanju i radu. Mjere poput redovnih revizija i ažuriranja operativnih procedura koje predlaže Stoddard naglašavaju važnost ovog pitanja. U narednim godinama vjerovatno ćemo svjedočiti rastu broja podatkovnih centara širom svijeta jer je sve više korisnika svjesno važnosti i pogodnosti primjene rješenja u oblaku. To podrazumijeva i više mogućnosti za integratore sistema fizičke sigurnosti. Iako ovi izazovi mogu biti izvor zabrinutosti, ova oblast nudi i priliku za rast, ali isključivo uz adekvatan pristup. Iako podatkovni centri nude sjajnu poslovnu priliku za integratore sigurnosnih sistema, oni moraju „natjerati“ korisnika da postane svjestan njihove važnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *