Kontrola pristupa

ASSA ABLOY omogućava dobijanje LEED Gold certifikata

Unapređenje održivosti je sve važniji prioritet za građevinske investitore, vlasnike i korisnike zgrada. Jedna od posljedica ovog trenda je rastuća potražnja za certifikatima i specifikacijama ekološke gradnje. Zato doprinos odgovarajućih stručnjaka može biti faktor uspjeha ili neuspjeha jednog projekta.

GBPBP PROJPRZEM je kompanija za industrijsko projektovanje i izgradnju koju je multinacionalni div Phillips-Medisize angažirao za izradu i realizaciju idejnog projekta za novi veliki objekat u blizini Katovica u južnoj Poljskoj. To je posljednji od oko 5.000 građevinskih projekata koje je GBPBP nadgledao otkako je kompanija osnovana 1948. godine.

U opisu projekta je traženo dobijanje LEED certifikata za novi proizvodni pogon. Kako bi se ovaj cilj lakše ostvario, tražena je posebna podrška za BIM i specifikacije, počevši od inicijalne idejne faze pa sve do završetka projekta. To uključuje sisteme za vrata i sigurnost i pristupna rješenja za zgrade povezana sa dobijanjem certifikata.

Za dobijanje LEED certifikata presudna je stručnost u pogledu odgovarajućih materijala i dokumentacije. „Znali smo da ASSA ABLOY može ponuditi znanje, pristupna i sigurnosna rješenja za održive zgrade,“ objašnjava Wojciech Szmyd iz GBPBP PROJPRZEM-a.

ASSA ABLOY ima iskustvo s održivim projektovanjem

GBPBP PROJPRZEM je tokom implementacije projekta za partnera uzeo kompaniju ASSA ABLOY Opening Solutions. Ova saradnja je pokrenuta s fokusom na BIM sistem koji GBPBP već dugo koristi za povezivanje arhitekata, građevinskih inženjera i instalatera unutar jednog transparentnog okruženja. To se radi kako bi se omogućila brza, precizna i isplativa realizacija projekata.

Konsultant za BIM kompanije ASSA ABLOY pomogao je u vođenju efektnog i efikasnog procesa izrade specifikacije za vrata. Jedan od ključnih alata za saradnju je softverski dodatak Openings Studio za Revit. On je omogućio izmjene specifikacija za brzo i precizno dopunjavanje promjenjivog dizajna zgrade.

Isti alat je omogućio i transparentnu komunikaciju između koordinatora projekta i drugih dionika. Svi su u svakom trenutku raspolagali s tačnim i ažurnim informacijama.

Bliska saradnja i fleksibilnost koju je ponudio Openings Studio bili su ključni kao podrška timovima da riješe problem u vezi sa projektom niskonaponske mreže. Softver brzo i efikasno obrađuje sve izmjene. „Kada je bilo potrebno revidirati projekat, uradio sam još jednu analizu i nakon toga dobio ispravljenu specifikaciju“, dodaje Wojciech Szmyd.

“Imao sam podršku tokom cijelog perioda projektovanja i izgradnje.”

Sva rješenja na jednom mjestu za vrata i prolaze

Bogati portfolio rješenja za vrata i pristup kompanije ASSA ABLOY je još jedna važna prednost. „Tražili smo dobavljača koji bi nas u fazi pripreme projekta mogao podržati bogatim portfoliom proizvoda, poznavanjem konstrukcije vrata i implementacije na prolazima sa specifičnom funkcijom, npr. za evakuaciju ili zaštita od požara“, kaže on.

Kompanija ASSA ABLOY je isporučila širok spektar proizvoda i rješenja, uključujući oko 180 ALPE vrata za različite specijalne primjene u objektima, effeff elektroprihvatnike, zatvarače vrata sa zupčanikom, mehaničke sigurnosne brave i drugo.

Dostupnost različitih rješenja i dokumenti kao što su detaljne deklaracije o ekološkim proizvodima pomogli su kompaniji Phillips-Medisize tokom procesa prijave za dobijanja zlatnog LEED certifikata.

Preuzmite brošuru i saznajte kako konsultanti za BIM i specifikacije kompanije ASSA ABLOY mogu pomoći vašem projektu da dobije certifikat ekološke gradnje na

https://assaabloy.com/emeia-blueprint/en/documents/solutions/topics/bim-specification/downloads/AA_BIM_Awareness_Brochure_Screen_03_2023_FINAL.pdf

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *