Interfoni Javni razglas i glasovna evakuacija Uredi / Poslovni prostori

Ateïs Magellan / Magellan Compact: Napredno rješenje za rad u otežanim akustičkim uslovima

Magellan interkomunikacijski sistem namijenjen je prijenosu glasa u komplikovanim šalterskim okruženjima, u kojima je važna ne samo ušteda prostora pri integrisanju sistema nego je potreban niz naprednih i automatiziranih mogućnosti koje poboljšavaju kvalitet i razumljivost prijenosa

Piše: Dženan Šabanović, menadžer za razvoj poslovanja za Jadransku regiju, ATEÏS Europe
E-mail: dzenan.sabanovic@ateis.ch

Magellan Compact je digitalni šalterski interkomunikacijski sistem koji omogućava jasan i jednostavan prijenos govora na informativnim šalterima, kasama i pultovima na kojima staklo za razdvajanje klijenata od šalterskih službenika ometa njihov međusobni razgovor. Ovaj sistem omogućava istovremenu komunikaciju u oba smjera te je pogodan za upotrebu na mjestima s ograničenim prostorom koja zahtijevaju savršen prijenos glasa i govora čak i u najkompleksnijim akustičkim uslovima. Kombinovanje ovog sistema s indukcijskom petljom omogućava čak i ljudima sa slušnim poteškoćama da bez problema čuju osobe s druge strane stakla.

Prednosti i mogućnosti sistema
Osim što omogućava istovremenu dvosmjernu komunikaciju i jasan prijenos glasa, Magellan Compact ima i funkciju blokiranja jeke i neželjene buke. Ona se zasniva na analizi programa integrisanog u sistem koji koristi odgovarajuće algoritme kako bi prepoznao i eliminisao smetnje iz signala, a to važi za oba kanala odvojeno ili istovremeno, zavisno od okruženja i potreba. Sav prijenos i prilagođavanje zvuka se obavlja potpuno digitalno, pomoću insertiranog procesora za obradu digitalnog signala. To omogućava napredne funkcije poput automatskog variranja i podešavanja glasnoće na zvučnicima u zavisnosti od jačine pozadinske buke, pri čemu procesor za obradu signala mjeri nivo buke u prostoriji preko mikrofona na strani klijenta ili zaposlenika te automatski povećava jačinu glasa na svakom od kanala u cilju održavanja optimalne glasnoće i kako bi obje strane mogle lako razumjeti svog sagovornika.

Pored toga, Magellan Compact pruža odvojeno programiranje glasnoće razgovora na zvučnicima i na strani klijenta i na strani zaposlenika, pri čemu sistem ima ugrađen i limiter zvuka, koji smanjuje jačinu glasa ukoliko neko od učesnika u razgovoru govori preglasno ili preblizu mikrofonu. Kao dodatna opcija postoji i mogućnost povezivanja BME indukcijske petlje s mikrofonom za osoblje kako bi se olakšala komunikacija s ljudima koji imaju slušne poteškoće. Međutim, BME je opcionalan i sistem ga ne mora imati da bi se postavio na šalter.

Jednostavnost korištenja
Kako bi Magellan Compact bio lak za korištenje, podešavanje svih opcija se vrši preko PC softvera instaliranog na laptopu, koji je USB-om povezan s centralnim uređajem. Radnik koji je zadužen za razgovor s klijentima na raspolaganju ima dugme za uključivanje i isključivanje interkomunikacijskog sistema, kao i dugme za brzo povećavanje glasnoće zvuka za 6 decibela, pri čemu na uvid ima i indikatorske lampice, ukoliko prikaz nivoa jačine zvuka nije dovoljan. Također, kao što mu i samo ime govori, riječ je o kompaktnom sistemu koji ne zahtijeva mnogo prostora za integrisanje. Pri tome su njegovi zvučnici i mikrofoni otporni na vandalsko ponašanje, što ih čini pogodnim za upotrebu na vanjskim i sigurnosno osjetljivim lokacijama. Sistem ima širinu frekventnog opsega od 8 KHz i podržava rad na temperaturi od -10 do +40 stepeni te je otporan na vlagu i umjereno prskanje vodom u skladu s IP23 standardom.

Komponente sistema
Magellan Compact se sastoji od kompaktnog stonog mikrofona za osoblje (PMUC) te mikrofona na strani klijenata (MC ili MCU), sa zvučnicima s obje strane stakla (HPU), kao i opcionalnom BME indukcijskom petljom.

PMUC je kompaktni centralni uređaj s integrisanom elektronikom za digitalnu obradu govora, a sadrži zvučnik i pričvršćeni mikrofon u obliku guščijeg vrata te na sebi ima svu dugmad potrebnu za započinjanje razgovora preko Magellan Compact interkomunikacijskog sistema. Osoblje na raspolaganju ima i LED statusni indikator, koji pokazuje je li sistem aktivan, zatim indikator statusa BME indukcijske petlje, kao i indikator koji pokazuje je li aktivirano dodatno pojačavanje zvuka.
MC ili MCU je jednosmjerni mikrofon s elektretskom ćelijom, koji se postavlja na klijentskoj strani šaltera i otporan je na pokušaje oštećivanja.
HPU je zvučnik koji se postavlja na zid ili sto na strani s koje se nalaze klijenti ili kupci. Također je otporan na oštećenja te ima prednju stranu od obojenog čelika.
BME indukcijska petlja (opcionalna komponenta) omogućava da ljudi koji koriste slušna pomagala mogu lako učestvovati u razgovoru preko Magellan interkomunikacijskog sistema. Ova indukcijska petlja u obliku četvrtastog okvira ispunjava zahtjeve EN 60118-4 standarda za osobe sa slušnim poteškoćama.
Magellan softver omogućava praktično i lako podešavanje opcija te potpuno konfigurisanje Magellan interkomunikacijskog sistema na lokaciji gdje je integrisan.

Compact i standard verzije u ponudi
Pored Compact verzije, Ateïs u ponudi ima i standardni Magellan interkomunikacijski sistem koji ima slične karakteristike kao i manja verzija, ali sadrži odvojenu centralu (UC1), za razliku od kombinovane centrale i mikrofona za osoblje u Compact sistemu. Stoga standardna verzija sistema ima odvojen manji stoni mikrofon (MAS) za osoblje s dva dugmeta za kontrolu komunikacije i pratećim indikatorima. Obje varijante sistema također imaju i automatski stand-by način rada te podržavaju ulazni signal maksimalne jačine od -18 dBu, što omogućava garantovanu jasnoću i razumljivost nakon obrade signala. Maksimalna izlazna snaga i u Compact i u standardnoj verziji je 4 W po kanalu, što bi trebalo biti dovoljno i za veoma bučna okruženja.

Ateïsov Magellan digitalni šalterski interkomunikacijski sistem omogućava lako razumljivu i optimalnu komunikaciju na šalterima s obje strane stakla bez obzira na nivo pozadinske buke, čime se istovremeno povećava i nivo sigurnosti osoblja koje radi na šalterima. Ovaj sistem stoga predstavlja napredno i fleksibilno rješenje pogodno za upotrebu u nizu situacija, od efikasne komunikacije na malim šalterima koji su smješteni jedan uz drugi kao što je slučaj u poštama, željezničkim stanicama i bankama, pa do komunikacije na zahtjevnim vanjskim lokacijama, naprimjer na šalterima smještenim uz cestu kao što su oni za kontrolu posjetilaca na kapijama.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *