Objekti Uredi / Poslovni prostori Videonadzorni sistemi

Hikvision: Skalabilno rješenje u fabrici za proizvodnju guma

Kompanija Kabat Tyre morala je unaprijediti postojeći sigurnosni sistem koji je koristio uređaje niže rezolucije. Novi sistem trebao je osigurati nadzor visoke rezolucije proizvodnih hala, skladišta, poslovne zgrade i otvorenih prostora kako bi se spriječile krađe
Piše: Odjel marketinga za Evropu, Hikvision
E-mail: marketing.eu@hikvision.com

Industrijski kompleksi koji se prostiru na velikoj površini obično imaju prilično različite sigurnosne potrebe. Hikvision zbog toga nudi širok niz tehnologija koje zadovoljavaju svaku potrebu, u što se nedavno mogao uvjeriti proizvođač guma u Poljskoj. Kabat Tyre u Budzyńu proizvodi gumene proizvode za industriju i poljoprivredu. U potrazi za novim sigurnosnim sistemom koji bi pokrivao njegov proizvodni pogon od 30.000 m2, Kabat se okrenuo sistem-integratoru Tel-Kom Serwisu, koji je koristio Hikvisionove proizvode kako bi isporučio skalabilno rješenje.

Stari sistemi bez ikakve fleksibilnosti
Kabat Tyre je morao unaprijediti postojeći, manji sigurnosni sistem koji je koristio uređaje niže rezolucije različitih proizvođača. Novi sistem je trebao osigurati nadzor visoke rezolucije proizvodnih hala, skladišta, poslovne zgrade i otvorenih prostora kako bi spriječili krađe i pružili podršku u slučaju nesreća. Kvalitet slike u uslovima niske osvijetljenosti bio je poseban problem s obzirom na to da nije svaki dio velike površine kompleksa dobro osvijetljen. Deponije za crne gumene proizvode (npr. gume za vozila) ne reflektuju svjetlo dobro, što ih čini teškim za nadzor pomoću kamera niže osjetljivosti. Osim toga, bilo im je potrebno pouzdano detektovanje pokreta i mogućnost kombinovanja nezavisnih snimača u jedan sistem, koji je morao biti skalabilan jer će se proširivati u budućnosti. Klijent je želio imati mogućnost dodavanja novih funkcija po pristupačnoj cijeni, bez ikakvih iznenađenja kada stigne račun. To je bio poseban izazov jer nisu mogli znati koje će im funkcionalnosti trebati.

Oštre slike čak i u mraku
Tel-Kom Serwis dizajnirao je rješenje za Kabat temeljeno na pet 4K snimača (DS-9632NI-I8 i DS-7716NI-I4), koji su, uz iVMS 4200 softver za upravljanje svim kamerama, osigurali jaku jezgru za videonadzorno rješenje, a sve u jednoj zatvorenoj mreži. Za prostore na otvorenom korištene su brojne pametne bullet kamere (DS-2CD4B26FWD-IZS) koje koriste Hikvisionovu DarkFighter tehnologiju da bi isporučile svijetle slike u boji čak i u uslovima veoma slabog osvjetljenja. Za pokrivanje unutrašnjih područja, odnosno proizvodne hale i hodnika, instalirane su EasyIP 2.0 i fiksne kamere (DS-2CD2T42WD-IS), a za nadzor ureda korištene su IR fiksne kamere (DS-2CD2142FWD-I). Mjesta za testiranje guma trebala su nešto drugačiji uređaj budući da je trebalo nadzirati iznenadna povećanja temperature radi zaštite od mogućih požara. Tako je korištena termometrijska bullet kamera (DS-2TD2136T-15). Sa slikama visoke rezolucije, čak i u najtamnijim dijelovima, sigurnosno osoblje ima mnogo bolji uvid u ono šta se dešava na cijelom području od 3,5 hektara.

Arkadiusz Wierzbicki iz Tel-Kom Serwisa nije krio zadovoljstvo postignutim. “Hikvisionovo rješenje bilo je odličan izbor za Kabat Tyre jer nudi jednostavnu ugradnju, pouzdanost, intuitivno upravljanje i dobar kvalitet slike. Također, nema skrivenih troškova, što je bilo važno za unapređenje njihovog sistema. Kabat Tyre sada posjeduje rješenje visoke rezolucije, koje sve sigurnosne potrebe objedinjuje u sistem koji se može proširiti kako bi zadovoljio čak I buduće potrebe”, rekao je Wierzbicki.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *