Najave II Videonadzorni sistemi

Kineskim brendovima najviše glasova za cijene, evropskim za sigurnost

IP kamere su kucajuće srce videonadzornog sistema. Za bolje razumijevanje ovog tržišta asmag.com je proveo istraživanje u kojem je od čitalaca traženo da odaberu tri za njih najvažnija brenda IP kamera u tri kategorije: kamere za rad u uvjetima slabog osvjetljenja, panoramske kamere i cyber sigurnost. Dobijeni rezultati istraživanja upućuju na dominaciju kineskih brendova
Izvor: asmag.com
E-mail: redakcija@asadria.com

U istraživanju je učestvovalo 486 aktera u prodajnom lancu, uključujući sistem-integratore, distributere, konsultante i krajnje korisnike. Kada su u pitanju vertikale, glavni sektori iz kojih ispitanici dolaze su državni, sektor poslovnih zgrada, proizvodnje, pametnih i sigurnih gradova, maloprodaje i transporta.

Posljednjih godina kineski brendovi su se suočavali s brojnim kritikama, uglavnom zbog američkih optužbi da su njihovi proizvodi uključeni u ilegalni nadzor i druge kontroverzne aktivnosti. Uprkos tome, anketa je pokazala kako korisnici širom svijeta i dalje preferiraju kineske brendove zbog njihovog visokog kvaliteta i konkurentnih cijena. To nam daje razlog da vjerujemo da je neprijateljstvo prema kineskim brendovima uglavnom ograničeno na SAD te da će u godinama koje dolaze kineska dominacija u segmentu videonadzora ostati čvrsta i nepokolebljiva. U nastavku vam donosimo analizu rezultata istraživanja.

Videonadzor u uvjetima slabog osvjetljenja
U kategoriji kamera za rad u uvjetima slabog osvjetljenja Hikvision Digital Technology je jasan favorit kojeg je odabralo 19,43 posto ispitanika. Slijede Axis Communications (15,14 posto), Dahua Technology (14 posto), Bosch Security Systems (12,86 posto) i Hanwha Techwin (9,43 posto). Vrijedi spomenuti i tržišne igrače sa značajnim udjelom kao što su Tiandy, Uniview i Avigilon. Nema potrebe naglašavati da kvalitet i performanse određuju u kojoj mjeri je neka kamera poželjna za rad sa slabijim osvjetljenjem. Hikvisionova serija DarkfigherX, naprimjer, nudi modele koji mogu snimati boju uz rasvjetu od 0,001 Lux.
Zapravo, kvalitet i performanse su ključni faktori kod odabira poželjnog brenda za rad u uvjetima slabog osvjetljenja, što su i naveli učesnici ankete. Neki od njih su ove proizvode opisali kao otporne na smetnje ili opremljene kvalitetnim dinamičkim rasponom, a poželjno je da oimaju i što manji broj neželjenih artefakata u uvjetima slabog osvjetljenja ili kod korištenja infracrvenog svjetla. Drugi su se pozvali na mogućnost prikaza boja u mraku i naprednu vidljivost tokom noći, kao i autentičnu osjetljivost na slabu svjetlost uz brzinu zatvarača od 200 sekundi.

Mnogi poznati brendovi videonadzornih kamera koje nude vrhunske performanse pri slabom osvjetljenju mogu pružiti i upotrebljiv i visokokvalitetan video. Uz tehnologije za rad pri slabom osvjetljenju IP kamere mogu dati više detalja na videozapisima u boji i tako omogućiti korisnicima da brže prepoznaju ljude i predmete od interesa u potpunom mraku. Vrhunski kvalitet videozapisa u uvjetima slabog osvjetljenja danas je realnost jer se snimanje objekata u ambijentu vrlo slabog osvjetljenja obavlja s dovoljno jasnim rezultatima. U sklopu istraživanja kamere kompanije Dahua su, naprimjer, pohvaljene za modele koji nude prikaz u boji i funkciju rada pri slabom osvjetljenju.

Faktor cijene
Cijena je još jedan od bitnih kriterija. To je bilo vidljivo iz brojnih komentara ankete jer se cijena uglavnom definirala u odnosu na kvalitet. Korisnici su pri tome navodili da žele odličan kvalitet pri slabom osvjetljenju i odgovarajuću cijenu. Istovremeno, odnos cijene u odnosu na ponuđeni kvalitet dopunjen je željom da isti proizvodi ponude i istovjetnu praktičnost i funkcionalnost. Iz navedenog je jasno da je atraktivan omjer troškova i performansi kineskih proizvoda ključni razlog zašto su proizvodne marke iz te zemlje ostale favorit. Dobra ilustracija su riječi jednog učesnika istraživanja s Filipina koji navodi da bira Hikvision “jer su proizvodi te kompanije istovremeno i pristupačni i kvalitetni”. Asmag.com ove rezultate komentariše na sljedeći način: “Snažne funkcije povezane s radom u uvjetima slabog osvjetljenja tradicionalno su obilježje zapadnih brendova kao što su Axisov LightFinder ili Boscheva Starlight tehnologija. Ipak, jasno je da kineski brendovi sustižu svoje zapadne kolege i nailaze na sve bolji prijem na tržištu zahvaljujući rješenjima koja kombinuju napredne performanse i atraktivne cijene. Bez obzira na to, svi proizvođači koji uspiju zadovoljiti potrebe korisnika za noćnim nadzorom uz dobre performanse i pristupačnu cijenu mogu pronaći svoje mjesto na tržištu”.

Panoramske kamere
U kategoriji panoramskih kamera Hikvision je ponovo zauzeo prvo mjesto, i to po izboru 19,07 posto ispitanika. Slijede: Axis (14,83 posto), Dahua (13,98 posto), Avigilon (9,75 posto) i Hanwha Techwin (8,47 posto). Među ostalim važnim igračima vrijedi spomenuti Bosch, VIVOTEK i MOBOTIX. Panoramski vid podržan je na fisheye kamerama ili modelima s više senzora. Sposobnost korekcije iskrivljenja slike (tzv. dewarp funkcija) i kompozitnog spajanja slike glavni je odgovor koji je ponuđen na upit koje karakteristike čine neki brend najpoželjnijim za panoramski prikaz. Korisnici su naveli i važnost pratećeg softvera, naprednih performansi, kvaliteta izrade, dugovječnosti životnog ciklusa proizvoda, etički pristup marketinškim strategijama i politici formiranja cijena. Na tehničkom planu, za odabir brenda ključni su podrška za prikaz uz veliki broj megapiksela, mogućnost kreiranja kompozitnog videa iz više prikaza, optimizirana propusnost, napredni WDR (široki dinamički opseg) i sigurnost interneta stvari (IoT).

Osim softvera, korisnici navode i određene ključne faktore koji su utjecali na njihov izbor. Oni uključuju kvalitet slike, jednostavnost instalacije te podršku i uslugu nakon kupovine proizvoda. Pritom se navode i lakoća upravljanja, funkcije za postavke slike i kvalitet digitalnog PTZ-a. Neki korisnici se fokusiraju na vizualni segment, kao što su vidno polje koje se kreće u rasponu od 90 do 140 stepeni. Tu je i tzv. noćni vid, koji podržava većina nadzornih kamera, kao i prateća kvalitetna rezolucija prikaza. Drugim korisnicima jednako važne su performanse pri slabom osvjetljenju, detekcija pokreta, izvori napajanja, zvuk te podrška za aplikacije. Na kraju, kao važne i poželjne karakteristike navedeni su tehnička pouzdanost proizvoda, podrška unutar prodajnog kanala i jednostavno konfigurisanje širokog raspona parametara.

Kada su u pitanju ostali brendovi, korisnici su pohvalili dizajn Axisove P3719 multisenzorne kamere, koja je opisana kao inovativan proizvod koji je posebno pogodan za raskrsnice, dok je kod MOBOTIX-a za odabir čitalaca bila presudna analitika fisheye kamere. U asmagu nisu iznenađeni ovim odabirom. Kao i kod kamera za rad u uvjetima slabog osvjetljenja, interes korisnika u segmentu panoramskih kamera sada se prebacio s etabliranih zapadnih brendova kao što su npr. Arecont Vision (današnji AV Costar), Oncam i Avigilon na kineske brendove koji također nude pristupačne fisheye i multisenzorne kamere. Ako žele jači udio na ovom tržištu, proizvođači bi se trebali pridržavati zahtjeva korisnika za naprednom korekcijom deformacije slike, jednostavnom instalacijom i kvalitetnom slikom u svojim panoramskim rješenjima.

Cyber sigurnost
U trećoj kategoriji od čitalaca je traženo da odaberu svoje omiljene brendove IP kamera s naprednim funkcijama cyber sigurnosti. Prvih pet najbolje rangiranih brendova su Axis (20 posto), Bosch (15,35 posto), Hikvision (12,09 posto), Dahua (10,7 posto) i Hanwha Techwin (9,77 posto). Pored njih, vrijedi spomenuti i Avigilon, Pelco i MOBOTIX. Jasno je da su zapadni brendovi bolje prošli od kineskih u ovoj kategoriji i da su zaslužili povjerenje korisnika, što je vidljivo iz sljedećeg ilustrativnog komentara jednog učesnika istraživanja: “Axis je potvrdio svoj nivo sigurnosti pružanjem brojnih dokumenata i pridržavanjem politike i kulture rješavanja svakog problema u vezi s ranjivošću, slanjem ažuriranja i obavijesti itd. MOBOTIX je jedini koji ne samo da govori o cyber sigurnosti nego posjeduje i nezavisni certifikat. I nakon 14 godina iskustva nisam imao nijedan problem s njihovim proizvodima u domenu cyber sigurnosti. Oni su najbolji.”

Na upit zašto su se odlučili za konkretan brend, čitaoci su naveli različite faktore kao što su integracija s Trend Micro platformom za sprečavanje cyber napada, kvalitetna enkripcija, sigurnost interneta stvari i verifikacija koju su izvršila nezavisna tijela. Dalje, poželjni faktori odabira su i napredne postavke za lozinke, česta ažuriranja firmvera sa sigurnosnim zakrpama i kvalitetna zaštita podataka. Osim toga, neki su naveli i partnerstva u oblasti cyber sigurnosti i kvalitetne vodiče o ovoj problematici koji se šalju korisnicima. “Nije iznenađujuće što su zapadni brendovi najbolje rangirani jer su njihove sigurnosne značajke dobro poznate. Bosch je, naprimjer, jedan od prvih proizvođača koji je u svoje kamere integrisao TBM module za pohranu ključeva za enkripciju. Ono što nam je privuklo pažnju je činjenica da se do vodećih pozicija sve više probijaju kineski brendovi. Njih su navodno slabe funkcije cyber sigurnosti i namjerno ostavljanje slabih tačaka u uređajima dovele na tzv. crne liste, posebno u SAD-u. No, rezultati naših anketa pokazuju da čitaoci misle drugačije”, kažu u asmagu.

Ostali odabrani brendovi
U okviru ankete čitaoci portala asmag.com su zamoljeni da navedu svoje omiljene brendove koji nisu uvršteni u ponuđenu listu. Najčešće spominjani brend je Tiandy, ponuđač videonadzornih rješenja sa sjedištem u Tianjinu u Kini. Za njihovu tehnologiju Starlight se tvrdi da podržava snimanje pokretnih objekata u gotovo potpuno mračnim okruženjima uz osvjetljenje od samo 0,0004 Lux. Ostali značajni brendovi uključuju Milesight i TVT, kineske kompanije koje nude napredne panoramske kamere. Model kompanije Milesight nudi vidno polje od 180 stepeni i zumiranje u visokoj 4K rezoluciji. S druge strane, TVT nudi model sa četiri 4 MPx video modula za kreiranje kompozitnog 16 MPx prikaza (5520×2400) s panoramskim vidom u rasponu od 180 stepeni.

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *