Automatizacija objekata Interfoni Javni razglas i glasovna evakuacija Objekti Uredi / Korporacije

Bosch konferencijski sistemi u Parlamentu Finske

Prednosti IP-a privukle su rane usvajače te tehnologije i inovatore na tržištu konferencijske opreme, uključujući i finski Caverion. S uredima u 11 zemalja i više od 16.000 zaposlenika, taj građevinski gigant je predvodnik u naprednom dizajnu u prestižnim evropskim projektima, što se može vidjeti u finskom Parlamentu
Izvor: Caverion
E-mail: redakcija@asadria.com

Zgrada Parlamenta Finske pravi je izvor ponosa za odjel audiosistema u kompaniji Caverion. Nakon instaliranja vlastitih rješenja u zgradi Parlamenta, Caverionov odjel za audiorješenja fokusirao se i na sale za sastanke, koje predstavljaju stub finskog zakonodavstva. Za Juhanu Karija, projektnog menadžera u Caverionu, i Jarmoa Erlinga, IT projektanta u Parlamentu, potreba za novim konferencijskim sistemima koji se mogu nositi s budućim izazovima predstavljala je priliku za uvođenje IP tehnologije u objekat, ali i veliku odgovornost glede funkcionisanja sistema. “Bio sam vođa čitavog AV projekta i moram reći da sam se nosio s velikim pritiskom da sistem bude lagan za korištenje i potpuno pouzdan. Kada birate sistem koji služi čitavoj zemlji, on mora biti savršen”, kaže Erling. Kako bi to i ostvarili, Kari i Erling su sarađivali na uvođenju IP-a u sale za sastanke. Odabran je Boschev DICENTIS konferencijski sistem. “IP postaje sve bitniji u ozvučenju. Gotovo 100 posto novih projekata na kojima radimo zasnovano je na IP-u”, potvrđuje Kari.

Spremni za izazove
Prednosti su očigledne. IP omogućava nekompresovani digitalni zvuk najvećeg mogućeg kvaliteta, bez latencije, dok se istovremeno globalno prihvaćenim enkripcijskim tehnologijama održava sigurnost i zaštita privatnosti. DICENTIS IP rješenje spremno je za buduće izazove zahvaljujući tome što OMNEO koristi standardni Ethernet, a podržava i softverske nadogradnje. Možda je i najbitnije to što korištenje postojeće IT infrastrukture čini IP izuzetno isplativim. Audio, video i podaci sa sastanaka mogu se prenositi postojećim Ethernet kablom, uz vrlo malo obuke potrebne za montiranje sistema. “Budući da je naš audiosistem postao dio IP mreže, vrlo ga je lako kontrolisati i nadgledati. Prostorije u zgradi Parlamenta mogu se lako povezati preko IP mreže”, kaže Erling. Do sada su tri velike sale za sastanke opremljene Boschevim DICENTIS rješenjima, a ukupno 75 DICENTIS komunikacijskih uređaja s ekranima osjetljivim na dodir stoji na raspolaganju članovima Parlamenta koji se sastaju u velikom prostoru urađenom u baroknom stilu. Obližnja manja prostorija ima 25 DICENTIS uređaja, uz dodatak videoprijenosa pomoću tri HD kamere, dok treća prostorija koristi 63 DICENTIS bežičnih komunikacijskih uređaja s ekranom osjetljivim na dodir.

Zadovoljstvo postignutim
Čak i za utjecajnu kompaniju poput Caveriona, rad u Parlamentu njene zemlje pokazao se kao uzbudljivo iskustvo. “Sjajan je osjećaj učestvovati u tako bitnom projektu”, kaže Kari, sjedeći u velikoj sali za sastanke, u kojoj je lično programirao svaki od 75 komunikacijskih uređaja. “Privilegija je raditi u ovoj zgradi i sarađivati s tako impresivnim ljudima”, dodaje on. Erling je oduševljen i IP rješenjem. “DICENTIS sistem je veoma dobar, vrlo sam zadovoljan njime. On je sve ono što sam želio. Olakšava mi život.” Na pitanje da li i dalje osjeća pritisak, Erling kaže: “Niko se ne žali zato što sve radi dobro. To što nema vijesti je, zapravo, dobra vijest!”

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *