Magazin

a&s Adria br. 146

Je li vrijedno?

Odluka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa kojom kinesku kompaniju Huawei stavlja na crnu listu, čime brani da se njeni proizvodi prodaju na američkom tržištu, ali i da američke firme i njihovi saradnici uopće trguju s tom i brojnim drugim kineskim kompanijama – u najmanju je ruku šokirala čitav svijet. Huawei se našao pod optužbom da radi za vladu Kine, čime, navodno, direktno ugrožava sigurnost Amerike i njenih građana, a predsjednik SAD-a naredio je Googleu da hitno obustavi podršku Android operativnog sistema za Huaweijeve pametne telefone. Naravno, Google je poslušao i tako stotine miliona korisnika i vlasnika Huaweijevih pametnih uređaja preko noći ostavio na ledini. Kakve će sve posljedice taj potez imati na globalno integrisani svijet, posebno ako imamo u vidu činjenicu da je Kina najveći svjetski proizvođač elektronskih uređaja, pa između ostalih i onih američkih, ostaje da se vidi.

No, ono što nas u sigurnosnoj industriji dodatno zanima jeste najava američke administracije da bi se slične zabrane mogle uvesti i za najveće kineske proizvođače videonadzorne opreme. Medijski izvještaji kažu da bi nove mjere Hikvisionu ograničile kupovinu američke tehnologije, dok bi američke kompanije morale tražiti dozvolu vlade da prodaju komponente tom kineskom proizvođaču. Ovo je najavio New York Times. Bloomberg, citirajući ljude dobro upoznate s materijom, također izvještava da je američka vlada već razmatrala dodavanje Hikvisiona, Dahue i još nekoliko proizvođača na crnu listu. Kako za sada ništa zvanično nije objavljeno, razumljiva je šutnja tih kompanija koje ove navode odbijaju komentarisati. U priču se ipak uključilo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova tražeći od SAD-a da omogući jednako poslovno okruženje kineskim firmama, ali i zahtijevajući od svojih firmi da se pridržavaju međunarodnih normi kada ulažu u inostranstvo. Bez obzira na buduće događaje, smatramo da je šteta već pričinjena i da će utjecaj na globalnu ekonomiju biti velik. Pitamo se je li, zaista, vrijedno?

Zaštita historijskih građevina
Historijski objekti su komplikovani za zaštitu prvenstveno zbog činjenice da su dokumenti i predmeti u njima često vredniji od samog objekta. To znači da tradicionalni metod gašenja požara vodom, ali i postavljanja samih instalacija za protivpožarne sisteme često nije prihvatljiv

INTERVJU
– Maja Bojčevska Gjorgjijevska,generalna menadžerica, OSA Obezbeduvanje

AKTUELNO
– Šta trebamo naučiti iz požara u crkvi Notre Dame i džamiji Al-Aksa

TRŽIŠTA
– Zaštita brodskih luka

PROIZVODI I SISTEMI
– Novi izazovi u pohrani podataka
– Evolucija videopoziva
– Caverion se okreće IP budućnosti
– Alarm automatika: IDIS – inovacija kao strategija uspjeha
– Birosafe: Vrata s najvišim sigurnosnim standardom EN 1627
– Siemens: Inteligentna zaštita od požara za vašu zgradu
– Rješenja za zaštitu putnika

TEME
– IT sigurnost: Zašto dvofaktorska autentifikacija više nije toliko sigurna

DOGAĐAJI
– Hikvision: Konvergencijom do uštede vremena i novca
– Bosch sigurnosni sistemi: Deseto okupljanje menadžera sigurnosti
– SECUTECH 2019: Inteligentna rješenja više nisu ograničena samo na sigurnost

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *