Svijet

Broj startupa u oblasti pametnih objekata veći za 38% u dvije godine

U novom Memoorijevom izvještaju o tržištu pametnih zgrada identificirano je 665 privatnih firmi osnovanih između 2011. i 2020. u tom sektoru. Broj se za dvije godine povećao za 38%. Nalazi su pokazali da, uprkos globalnoj pandemiji i recesiji koja je uslijedila, prošle godine nije došlo do smanjenja broja startupa koji su primili donacije.

Zapravo, ulaganje u novoosnovane firme povećano je u ključnim oblastima koje se bave građevinskim tehnologijama koje usporavaju širenje koronavirusa. Memoorijeva analiza rizičnog i privatnog kapitala zabilježila je najveći nivo ulaganja u startupe u posljednje četiri godine. Ukupan kapital uložen u globalno tržište pametnih zgrada od 2012. godine iznosi 18,8 milijardi dolara.

U posljednje tri godine 136 startupa je kupljeno, što je, prema istraživanju, najveći nivo konsolidacije u posljednjih devet godina te čini 72% od ukupnog broja akvizicija u tom periodu.

Na konkurentnom tržištu startupa iz domena pametnih zgrada novi učesnici će se morati razlikovati kako bi uspjeli, bilo putem svog poslovnog modela, partnerstva ili inovativnih tehnologija.

Za potrebe istraživanja, Memoori definira startupe kao “privatne firme osnovane ne prije 2011. godine koje su fokusirane na tržište komercijalnih i industrijskih zgrada, koje nisu podružnice ili akvizicije veće kompanije i koje često bivaju finansirane rizičnim ili privatnim kapitalom.”

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *