Komunikacije i prijenos Najave II Objekti Softveri Svijet Uredi / Korporacije Uredi / Poslovni prostori

Cisco DNA arhitektura za industrijske IoT sisteme

Šta je dobra inovacija ako ostane iza zatvorenih vrata? Cisco DNA arhitektura (Digital Network Architecture) postoji na tržištu više godina, ali su njene mogućnosti uglavnom bile retko iskorišćene u mrežama manjih kompanija, jer je centralna upravljačka konzola (Catalyst Center) dugo bila dostupna samo na jakim Cisco serverskim uređajima i na enterprise modelima mrežnih uređaja.

Piše: Nikola Milovanović, Technical Presales Architect, Comtrade Distribution
nikola.milovanovic@comtrade.com

Cisco je nedavno napravio dodatni iskorak u povećanju dostupnosti Catalyst Center platforme time što je omogućio instalaciju virtuelnog uređaja na VMware ESXi hipervajzoru. I time dao osnovni povod za pisanje ovog teksta. Drugi povod je što Cisco DNA arhitektura donosi značajne prednosti kada se poveže sa Cisco industrijskim svičevima, ruterima i bežičnim pristupnim AP uređajima po pitanju velikog broja funkcionalnosti, kao što su: automatizacija, orkestracija, sigurnost, segmentacija, pouzdanost, dostupnost, analitika, prediktivno održavanje, provera compliance-a i integracija sa industrijskim sistemima.

Catalyst Center platforma (i dalje široko poznate pod ranijim imenom DNA Center) omogućava organizaciju upravljanih mrežnih uređaja (svičeva, rutera, bežičnih AP-ova) u hijerarhijske nivoe (npr. po postrojenjima u fabrici), plug-and-play automatizaciju otkrivanja mrežnih uređaja (topologija, inventar, procesi RMA zamene), upravljanje softverskim fajlovima na mrežnim uređajima (nadgledanje firmware fajlova, konfiguracija uređaja, potencijalnih bezbedonosnih propusta, davanje informacije administratoru o ažurnom statusu uređaja – tzv. device posture) i DNA Assurance (pruža obilje informacija za praćenje statusa i zdravlja mrežnih uređaja i uređaja krajnjih korisnika).

Cisco DNA arhitektura prvi put je najavljena još 2016. godine, što je označilo početak inicijative kompanije Cisco za transformaciju tradicionalnih mreža u digitalno orjentisane platforme. Tokom svih ovih godina Cisco je konstantno radio na razvoju DNA arhitekture kako bi odgovarala dinamičnim potrebama kompanija, u cilju povećanja agilnosti, bezbednosti i efikasnosti računarske mreže.

Glavne komponente DNA arhitekture su:

  • Cisco Catalyst (DNA) Center – centralna upravljačka konzola za administratorski nadzor, upravljanje i automatizaciju mreže.
  • Cisco DNA SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) – tehnologija za optimizovanje performansi i pouzdanosti WAN linkova preko softverski definisanih funkcija.
  • Cisco SD-Access (Software-Defined Access) – tehnologija za automatizaciju implementacije (segmentacija mreže, primena sigurnosnih polisa) u pristupnom delu mreže.

Integracijom ovih komponenti, Cisco DNA arhitektura omogućava kompanijama da izgrade inteligentne i sigurne mreže ne samo za poslovne zgrade (enterprise), već i za zahtevna industrijska okruženja (IoT, IIoT, ICS, OT). Da podsetimo samo na činjenicu da Cisco ima široku paletu mrežnih uređaja za industrijska okruženja i to: Catalyst rugged svičeve (IE3100, IE3200, IE3300, IE3400, IE9300), Catalyst rugged rutere (IR1100, IR1800, IR8300) i Catalyst bežične AP uređaje (IW9167, IW9165, 9163, 9124).

Za instalaciju Catalyst Center virtuelnog uređaja dovoljno je da kompanija poseduje potrebnu hardversku infrastrukturu i  VMware ESXi, i može da koristi napredne mogućnosti DNA licenci (Essentials i Advantage) koji su uključene u najnovijim generacijama Catalyst mrežnih uređaja. Takođe, od prošlog leta Catalyst Center postao je dostupan kao virtuelni uređaj za Microsoft Azure i AWS cloud virtuelizovana okruženja.

Očekujemo da će ovo napredno rešenje biti najviše zainteresovane kompanije iz oblasti industrijske proizvodnje koje žele da šire svoja postrojenja brzo i skalabilno, koje žele da modernizuju svoja postrojenja i koje žele da njihov postojeći IT tim može da efikasno odgovori povećanom obimu posla.

Kompanija Comtrade Distribution je vodeći Cisco distributer za Adriatic regiju i stoji na raspolaganju za sve dodatne informacije oko Cisco DNA arhitekture.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *