Svijet

Cisco kupuje ThousandEyes za blizu milijardu dolara

Cisco Systems je objavio da namjerava kupiti ThousandEyes, kompaniju koja razvija sigurnosni softver, za, navodno, blizu milijardu dolara.

ThousandEyes je zanimljiv startup koji je sebi dao ime zahvaljujući usluzi koja promatra čitav internet kako bi pomogla kompanijama da otkriju izvor problema s performansama njihovih web-stranica i web aplikacija. Naprimjer, može utvrditi je li za zastoj u radu ili gubitke kriva kompanija ili ponuđač usluga. Sa sjedištem u San Franciscu, ThousandEyes upošljava 400 zaposlenika.

Iako Cisco nije objavio otkupnu cijenu, ThousandEyes je prikupio 111 miliona dolara rizičnog kapitala (sredstva uložena u posao s visokim stepenom rizika) za razvoj softvera, što je godišnji rast od 80 posto. Stoga, prema procjeni Pitchbooka, kompanija vrijedi 670 miliona dolara, odnosno prema Bloomberg Newsu, čak blizu milijardu dolara.

“Spoj Cisca i ThousandEyesa omogućit će dublji i širi uvid u nedostatke i poboljšati mrežu i performanse aplikacija u svim mrežama”, rekao je izvršni direktor Cisca Todd Nightengale.

Dogovor o prodaji je u toku, a očekuje se da će biti realiziran prije augusta.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *