Događaji Seminari

ComNet: U Sarajevu i Beogradu održani seminari o mrežnoj infrastrukturi

Američka kompanija koja se bavi proizvodnjom uređaja namijenjenih mrežnoj infrastrukturi održala je 4. i 5. maja seminare na kojima je prisutnima prezentirala sve aspekte mrežne infrastrukture i pokušala ih približiti budućim i sadašnjim klijentima

Piše: Vesna Matić-Karić

E-mail: redakcija@www.asadria.com

ComNet je u saradnji s kompanijom Nexo održao u Sarajevu i Beogradu seminar za zainteresovane partnere, s glavnim fokusom na problematiku koja se tiče mrežnih infrastruktura u kritičnim instalacijama. Seminar, koji je održan početkom maja, pokrio je sljedeće teme: “Infrastrukturno projektovanje IP sigurnosnog sistema”, zatim “Uređaji za lokalne mreže i sistemi za upravljanje” te “Demonstracija integrisanog sistema”.

Pogledajte video izvještaj sa konferencija u Beogradu i Srajevu:

Razumijevenje problema

Seminar je organizovan kako bi zainteresovane strane bolje razumjele sve probleme vezane za mrežnu infrastrukturu u kritičnim instalacijama, što uključuje sve od starijih fiber do bakarnih kablova, kao i bežičnu upotrebu te korištenje u lokalnim mrežama. Nakon uvodnog izlaganja o lokalnim mrežama i osnovama IP prijenosa, detaljno su predstavljeni prijenosni mediji i njihove prednosti, odnosno mane, kako bi se zainteresiranim strankama olakšao izbor prilikom njihovog odabira. Tako su za svaki oblik prijenosnog medija – optičko vlakno, TP kabl, koaksijalni i telefonski kabl te bežični – navedeni troškovi i vrijeme potrebno za postavljanje, ali i sve ostale specifikacije različitih prijenosnih medija. Naprimjer, objašnjeno je da su prednosti korištenja fiber-optičkih vlakana velika propusnost pri prijenosu podataka i povećana sigurnost mreže. Osim izlaganja o prednostima lokalne mreže u odnosu na analogne sisteme (između ostalog, to je i veća sigurnost), bilo je govora i o problemima pri prelasku s analogne na IP infrastrukturu, uključujući i znanje potrebno za korištenje hardverskih i softverskih karakteristika IP tehnologija.

Predstavljanje uređaja

Posjetiocima seminara detaljno su predstavljena i pojašnjena tehnička i finansijska pitanja koja nastaju kada se klijent odluči na ovakvu migraciju. ComNet je također pripremio i izlaganje o iskorištavanju postojeće infrastrukture kako bi kompanije na što jednostavniji način mogle preći na njihove proizvode uz što manje ulaganja i komplikacija. Kada su u pitanju ComNetovi uređaji za mrežnu infrastrukturu, kompanija je govorila o razlici između njenih upravljivih i neupravljivih switcheva u pogledu troškova, znanja potrebnog za instalaciju i upravljanje, sigurnosti, propusnosti, kao i o različitim mrežnim topologijama pri digitalnom projektovanju. Nedavno predstavljena CNGE11FX3TX8MS[POE][HO] serija upravljivih switcheva tako se može pohvaliti sveobuhvatnim sigurnosnim karakteristikama i visokim nivoom otpornosti. Sigurnosne karakteristike ComNetovih dodataka za IP sisteme uključuju podršku za firewalle u skladu sa SCADA implementacijom, usklađenost s NERC-CIP-5 standardom, Layer 2/Layer 3 VPN i kontrolu pristupa zasnovanu na IEEE 802.1X portu. Također, kompanija je navela karakteristike signalizacijskih interfejsa za sigurnosni sistem koje njeni uređaji podržavaju te je dala detaljne informacije o ponudi SFP modula i mogućnostima njenih medijskih konvertera. Seminar se završio živom demonstracijom integrisanog sistema, kojom su obje kompanije predstavile način na koji funkcionišu ComNetova rješenja za povezivost i Nexovi sistemi za upravljanje.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *