Događaji Seminari

Stručni skup Bosch sigurnosnih sistema u Zagrebu

Stručni skup tvrtke Bosch sigurnosni sistemi bio je koncipiran na bazi pet stručnih modula kroz koje su organizatori svojim partnerima ukazali na najnovija rješenja i tehnološke inovacije koje će na tržištu biti dostupne krajem tekuće godine

Piše: Dalibor Vikić

e-mail: redakcija@www.asadria.com

Kompanija Bosch sigurnosni sistemi održala je 18. svibnja u hotelu Antunović u Zagrebu stručni skup o integraciji i integriranim rješenjima tvrtki i poslovnih partnera. Skup je bio koncipiran na bazi pet stručnih modula, kroz koje su organizatori svojim partnerima ukazali na najnovija rješenja i tehnološke inovacije koje će na tržištu biti dostupne krajem tekuće godine. Oko 80 sudionika seminara pozdravio je Danijel Jerković, direktor Odjela sigurnosnih sistema za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, koji je poručio da je koncept seminara odraz postojećeg povezivanja pametnog poslovanja, u kojem se traži „inteligencija i interoperabilnost svih aspekata infrastrukture“.

Sinergija s partnerima

„Cilj nam je da prikazima uživo sudionicima seminara pružimo uvid u sinergiju Boscha i integracijskih partnera te pokažemo inteligentna rješenja na svim razinama sigurnosti. Bosch nudi rješenja od zaštite podataka i sigurnosti na internetu, preko prepoznavanja vozila i lica do inteligentne videoanalize i vatrodojavne detekcije pomoću videa”, naglasio je Jerković. Govoreći o protekloj godini, Jerković se pohvalio dobrim rezultatima kompanije na svim razinama poslovanja te istaknuo podatke o ostvarenoj prodaji od 73,1 milijardu eura, od čega 53 posto otpada na Europu, 19 posto na SAD i 28 posto na Azijsko-pacifičku regiju. Posebno je istaknuo mogućnosti mobilnih rješenja, koja postupno zauzimaju najveći udio u Boschevim tehnologijama. Jerković je prisutnima skrenuo pozornost i na ulogu BIM-a (Building Information Moduling) projekta, pomoću kojega u Boschu kontinuirano prate sve faze izgradnje od projektne ideje do završnog izgleda, kao i daljnje nadgledanje realizacije projekta. Nakon što su sudionici skupa podijeljeni u grupe, nastavio se rad kroz stručne module, koji su dinamikom i zanimljivošću veoma dobro primljeni među prisutnima. Dino Juriša, koordinator prodaje u kompaniji, prezentirao je temu interneta stvari (IoT) u kompaniji Bosch, fokusirajući se na pametni dom i pametne gradove.

Internet stvari i pametna rješenja

„Najizrazitiji megatrendovi koji obilježavaju današnjicu i određuju budućnost čovječanstva su starenje populacije, urbanizacija, rast zahtjeva za energijom i utjecaja na okoliš, te internet stvari. Dok prva tri predstavljaju ozbiljne izazove održivosti, internet stvari želimo iskoristiti kao rješenje“, istaknuo je Juriša. Informacijska i komunikacijska tehnologija, a i cijene komunikacijskih usluga, došli su do razine koja omogućava prihvatljiv prijenos i obradu velikog broja podataka. Stoga broj umreženih stvari, odnosno uređaja i senzora, strelovito raste, pa ih do 2020. očekujemo više od 50 milijardâ. Ta rješenja nazivamo pametnima, a izraz proizlazi iz kvalitetne analitike i sve razvijenije mogućnosti dubokog učenja. Dvosmjerna komunikacija i interakcija stvari međusobno, i s čovjekom, s odlukama i reakcijama u realnom vremenu ostvaruju visoku razinu optimizacije korištenja resursa i povećanje kvalitete života. Pitanje može li tehnologija zaista biti u službi povećanja kvalitete života, sa čovjekom u središtu, moglo bi biti potvrdno odgovoreno. Gradski resursi i način života su u takvom razvoju neodrživi i zahtijevaju novi koncept. Ujedno, dolazi do izrazitije centralizacije, koja za posljedicu ima neravnomjerniju opterećenost resursa, a i nezadovoljstvo dijela stanovništva države ili regije. Grad stoga, osim održivosti, mora osigurati konkurentnu poziciju, što može postići jedino izgradnjom konkurentnog životnog i poslovnog okruženja. Pametan grad nudi uzlazni trend kvalitete života. Jedan od ljudima najbitnijih faktora životnog komfora jest sigurnost.

Pametan grad

Iako se najčešće shvaća samo kao osobna sigurnost, ovaj pojam obuhvaća i digitalnu, zdravstvenu te infrastrukturnu sigurnost. Umreženost i usklađenost ovih sustava nemogući su bez pomoći tehnologije, odnosno pametnih rješenja.

Pametan grad informacijski i operativno umrežuje sustave preko jedne integralne platforme. U središtu je čovjek, kojem takav koncept i pametna rješenja omogućavaju jednostavnije i djelotvornije korištenje. Time se postiže stvarno, vidljivo povećanje kvalitete života i podiže se razina optimizacije korištenja resursa. „Izvrstan primjer jest rješenje koje je Bosch postavio za Stuttgart i okolicu. Mobilnost obuhvaća i sustav parkiranja. Čak oko 30% prometa odvija se zbog traženja parkirnog mjesta. To je za pametno rješenje golem potencijal uštede goriva, vremena i štetnih emisija“, kazao je Juriša.  Osim standardnih rješenja pomoću ugrađenih senzora, Bosch je razvio dva zanimljiva sustava: pametno parkiranje na osnovi podataka od vozila u prometu te autonomno parkiranje. Prvi doticaj pametnih rješenja s okolinom, ili osjetilni organi, senzori su koji prikupljaju podatke. Na osnovi velikog broja podataka, u realnom vremenu, analitika stvara nove podatke, koji se distribuiraju uređajima ili korisnicima. U tom je kružnom procesu revulucionarna mogućnost dubokog učenja umjetne inteligencije te mogućnost kvalitetnog predviđanja. Na pametnim rješenjima razvijaju se novi poslovni modeli, a time i nove poslovne prilike i profesije.

Bosch, poželjan partner

Juriša je podsjetio i na Marka Cubana, koji je kazao da će za pet do deset godina najtraženija vještina biti kreativno razmišljanje. Njegova složenica “automatizacija automatizacije” odnosi se na sposobnost strojeva da brže i kvalitetnije razvijaju softver od čovjeka. Uređaji postaju autonomniji, što im omogućuje sve kvalitetnija analitika, duboko učenje i sve brži protok podataka.

Bosch je jedinstveno kompletnom pokrivenošću cjelokupnog koncepta interneta stvari: senzora, uređaja, softvera, oblaka i aplikacija, zauzeo poziciju poželjnog partnera. Ulazak u sferu interneta stvari zapravo je logičan slijed razvoja ove kompanije, s obzirom na jedinstveno veliku pokrivenost različitih tehnologija, tradiciju inovacije te dugoročnu stabilnost i pouzdanost.

Od ostalih prezentacija treba spomenuti predavanje “Videosigurnost više je od same slike”, koju je održao Alexandru Nataprazu, direktor proizvodnje Boscha, te radionice s demonstracijama rješenja u kojima su obrađene teme “Bosch Building Integration System” i “SKIDATA sustav naplaćivanja karata”. Obrađene su i teme o sigurnosti perimetra zračnih luka iz Navtecha, o NEC prepoznavanju lica te inteligentnoj videoanalizi i vatrodojavnoj detekciji pomoću videa, kao i demonstracija o sigurnosti podataka od cyber napada.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *