Konferencije Seminari

Alarm Automatika: 20 godina iDEA Classic kataloga

Alarm automatika je širom regije organizirala niz konferencija na kojima je predstavila novi iDEA Classic katalog za ovu godinu. Koji su noviteti dostupni u ponudi te kompanije, pročitajte u nastavku
Piše: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

Već dvije decenije Alarm automatika priređuje konferencije na kojima predstavlja iDEA Classic katalog s tehnološkim novitetima dostupnim na tržištu. Ova godina nije bila izuzetak. Alarm automatika je širom regije organizirala seriju konferencija: 5. marta u Zagrebu, 7. u Splitu, 19. u Ljubljani, 20. u Sarajevu, 26. u Podgorici i 27–28. u Beogradu – kojima je ukupno prisustvovalo više od tri stotine predstavnika partnerskih firmi. Svi su dobili novi iDEA Classic katalog, čije su novitete predstavili specijalisti za određena područja tehničke zaštite. Konferencije u Albaniji, Makedoniji i Rumuniji planirane su za april.

Pogledajte video reportažu sa konfrecije u Sarajevu:

Prilagodba instalaterima
Ovogodišnje inovacije u iDEA katalogu pronalazimo u njegovim Express i Classic segmentima, posvećenim kućnim i malim poslovnim pametnim rješenjima. Kućna automatizacija je i na globalnom tržištu doživjela snažan rast, što se osjetilo i u poslovanju Alarm automatike, kod koje su Ajax sistemi automatizacije domova za tek godinu od prvog predstavljanja doživjeli neočekivano dobre rezultate u svim regionalnim poslovnicama. Razlog je, kažu, spoj automatizacije i protivprovale, te povećanje produktivnosti za instalatere. Praćenje globalnih trendova kompanija je pokazala i u prilagođavanju ponude svojim instalaterskim partnerima, koji se suočavaju sa sve manjim cijenama proizvoda, a jednako visokim troškovima usluga, što im smanjuje dobit. Stoga su im, npr., ponuđena cjenovno dostupnija, a kvalitetna bežična rješenja koja ne zahtijevaju kabliranje, smanjujući vrijeme instalacije. Naravno, tu je i obogaćena b2b platforma s mnogo više funkcionalnosti prilagođenih korisnicima, kao i nove verzije softvera kojima klijentima pružaju mogućnost integrisanja različitih sistema.

Nove funkcionalnosti u IP videonadzoru
Kada je riječ o videonadzoru, katalog je fokusiran na IP i AHD tehnologije. U IP segmentu Alarm automatika nudi tri vrste rezolucija smart IP 3.0 DVC kamera: 2 MP, 5 MP i 8 MP. Karakterizira ih pojačan IR domet kod svih kamera, posjedovanje SD kartice kod većine, redizajn, black glass zaštita od refleksije te osjetljivost ispod 0,01 luxa. Neke imaju i Starlight tehnologiju, koja pruža sliku u boji tokom izuzetno niskih svjetlosnih uslova. Sve koriste H.265+ kompresiju. One koje imaju videoanalitičke funkcije koriste Avigilonov algoritam za prepoznavanje lica, čija je tačnost prepoznavanja iznad 80 posto kod 2 MP kamera, a kod drugih s višom rezolucijom 95–99 posto. Za njih je potreba poseban 16-kanalni snimač. Kada su u pitanju DVC IP videosnimači, osim što je u ponudi raspon od 4 do 64 kanala, ove su godine, na zahtjev kupaca koji su tražili backup u slučaju prekida rada, dostupni i sa RAID-om 0, 1, 5, 6 i 10, a imaju i POS funkciju.

LITE: približan kvalitet za mnogo manju cijenu
U AHD segmentu katalog nudi 4.0 DVC kamere 8 MP rezolucijom i H265+ kompresijom te 3.0 sa 5 MP rezolucijom. Kod potonjih u ponudi je LITE verzija, koja interpolacijom susjednih piksela pri 1296×1944 postiže, zapravo, dvostruko veću rezoluciju po širini, odnosno 2592×1944, ali uz mnogo manju cijenu. Sve AHD kamere imaju dvije nove VCA funkcije: prijelaz preko linije i upad u prostor. Novost kod novih snimača je mogućnost priključivanja na 4K monitore, više kanala, H265+ kompresija te POS integracija, a značajno je spomenuti i da je u osnovnom meniju moguće podesiti prenamjenu određenog broja AHD u IP kanale, što je odlično rješenje kada se žele dobiti IP kanali, ali bez upotrebe novih IP videosnimača.

DVC je predstavio i novu verziju NVMS 2.0 centralnog mrežnog videonadzornog softvera, posebno dizajniranog za videonadzor mreže. Među unaprijeđenim funkcionalnostima su jednostavan interfejs, prepoznavanje lica, pametna analiza i integrisana platforma, višestruki klijenti te otvorena arhitektura. Softver podržava sve DVC proizvode kao i uređaje drugih vodećih proizvođača. Ovogodišnja novina su i DVC serveri, cjelovito rješenje za videodojavne centre. Njihove prednosti dolaze do izražaja u kombinaciji sa NVMS 2.0 softverom za praćenje više 100 kanala videonadzora. Podržava do 20.000 kamera, a u ponudi je više vrsta: upravljački, serveri za pohranu i videomatrica.

Jeweller tehnologija
U segmentu protivprovale, uz ranije i obogaćene AMC, DSC i Inim uređaje, najviše je govora bilo o prošle godine predstavljenim Ajax bežičnim rješenjima, koja su odlično prihvaćena na tržištu. Dodavanje novih uređaja je jednostavno, preko QR kodova, rješenje koristi IP i/ili GPRS komunikaciju prema cloudu i posjeduje mogućnost slanja push notifikacija. Sve pogoni Jeweller bežična radiokomunikacijska tehnologija, koja za zaštitu signala koristi rolling code enkripciju i provjeru identiteta. Ukoliko dođe do zagušenja signala, Ajax će promijeniti frekvenciju i obavijestiti korisnika preko aplikacije, a u slučaju pada mreže, bit će obaviješten pomoću DeliverAnyway algoritma. To je, zapravo, njegova najveća prednost jer koristi vlastiti protokol, a ne postojeće standarde. Ajax omogućava rad uređaja čak 2.000 metara udaljenih od Huba te korištenje 12 sekundi ping za nadzor cjelokupnog sistema. Baterije u detektorima traju do sedam godina. Na napredniju Hub plus verziju moguće je povezati do 150 uređaja, 99 korisnika i 50 IP kamera.

Fonestar ozvučenje
Na konferencijama su predstavljena i rješenja ozvučenja španske kompanije Fonestar, koja već 70 godina razvija i proizvodi ambijentalno i evakuacijsko ozvučenje te konferencijske sisteme. Riječ je o više hiljada artikala (pojačala, zvučnika, mikrofona, žičanih i bežičnih), koji se najčešće primjenjuju u hotelima, garažama ili ostalim javnim objektima. Rješenja odlikuje mogućnost upravljanja sistemom po zonama (raspodjele zvuka, razdvajanje izvora zvuka, nezavisno emitiranje poruka i nezavisna jačina zvuka), što je posebno važno kada je riječ o evakuacijskom razglasu. Fonestar rješenja su u ponudu Alarm automatike uvrštena 2016. godine i do sada su korištena u nizu regionalnih projekata.

Budućnost pripada Smart tehnologijama
Predsjednik Uprave Boris Popović s ponosom je istaknuo kako ove godine u Alarm automatici obilježavaju – tri decenije postojanja. „Činjenica je da sve nove tehnologije pripadaju Smart kategorijama, što je izazov i za našu kompaniju. Tako je i na ovoj konferenciji veći naglasak na Smart Home Automation segmentu, koji bilježi najveći rast u industriji sigurnosti. Alarm automatika kao i uvijek prati te trendove i nastojat će uvijek izbaciti tehnološke inovacije. U odnosu na prethodnu godinu imamo mnoštvo novih proizvoda. U portfelju sada imamo više od 250 brendova i preko dvije i pol tisuće kupaca. Prisutni smo u 11 zemalja i trudimo se svake godine otvoriti neko novo tržište“, kazao je Popović naglasivši da je ove godine u planu otvaranje novih ureda u Austriji i Slovačkoj, a sve s ciljem prisustva na različitim govornim područjima i tržišnim potencijalima.

Pogledajte fotografije sa konfrecije u Sarajevu:

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *