Konferencije Seminari

Tenzor proslavio jubilej

U Kristalnoj palači u Ljubljani 9. maja održana je konferencija “Tenzor – 30 godina rasta i razvoja”. Bila je to prilika da prisutni gosti čuju više o integracijskim i tehnološkim inovacijama koje rješavaju brojne izazove u sigurnosti, transportu, turizmu, trgovini i bibliotekama

Priredila: redakcija a&s Adrije; E-mail: redakcija@asadria.com

Tenzor je tokom tri decenije poslovanja prerastao porodični biznis iz male garaže u Ptuju i izborio se za stratešku poziciju na tržištima Jadranske regije. Osnivači Albert Bene i Miran Senčar osnovali su firmu 1993. godine, koja se pod njihovim vodstvom razvila u inovativnu i fleksibilnu kompaniju s vlastitim razvojnim odjelom. Danas je grupacija prisutna u šest zemalja i jedan je od vodećih integratora u Jadranskoj regiji u oblasti centralnih kontrolnih sistema, RFID rješenja, sistema upravljanja zgradama, tehničke zaštite i električnih instalacija.

Svijest o historiji je ključna

Program konferencije učesnike je proveo kroz pravce razvoja i globalne tehnološke trendove u više vertikala. Predavanja slovenskih i stranih stručnjaka održana su u okviru tri segmenta, nakon čega je uslijedila prezentacija tehničkih rješenja uživo. Sadržaj konferencije temeljio se na iskustvima i izazovima dugogodišnjih partnera kojima Tenzor pomaže svojim inovativnim i korisniku prilagođenim rješenjima za optimizaciju radnih procesa, veću sigurnost, energijsku efikasnost i, posljedično, profitabilnost. Miha Senčar, direktor prodaje i suvlasnik Tenzora, u uvodnom se govoru dotakao početaka kompanije, koja se od male garažne firme za sigurnosna rješenja razvila u grupaciju koja implementira sveobuhvatne tehnološke projekte na mnogim tržištima i u brojnim oblastima.

“Naša prednost je to što smo jedinstvena kontaktna tačka za sveobuhvatne projekte, transfer tehnologija i znanja između različitih segmenata i zemalja za kompanije koje teže održivom pristupu, razvoju vlastith inovacija i praćenju trendova, kao i za razvojna rješenja po mjeri svih naših kupaca. Iza nas je uspješna 2022. godina, u kojoj smo kao grupacija ostvarili najbolji rezultat u historiji našeg poslovanja. Iskoristili smo fleksibilnost, znanje, bogat prodajni program, iskustvo i snagu vrhunskog tima. Uprkos svim turbulencijama na globalnom nivou posljednjih godina, možemo pozitivno gledati u budućnost”, kazao je u uvodnom izlaganju Senčar.

“U Tenzoru posebnu pažnju posvećujemo razvoju novih proizvoda i usluga. Za to je potrebna sinergija sa partnerima i krajnjim korisnicima naših usluga kako bi se njihove potrebe i želje odrazile u našim rješenjima. Pokazali smo da znamo prenijeti rješenja iz jedne vertikale u druge, a to je najveća dodatna vrijednost za naše partnere. Kada rade s nama, oni ne dobijaju samo izvođača već i konsultanta, projektanta i servisera. To je ono zbog čega vole raditi s nama”, kaže Tadej Božičko, tehnički direktor u Tenzoru.

Raste važnost optimizacije logistike

U industriji se trendovi nastavljaju fokusirati na automatizaciju procesa, sigurnost i smanjenje ljudskih grešaka, a Božičko ističe i sve veći značaj optimizacije logistike. Velika prednost koju naglašavaju kupci su i automatizirani izvještaji kada je, naprimjer, u pitanju vaganje ili praćenje radioaktivnosti, čime se ispunjavaju i svi zahtjevi agencije ARSO. Optimizacija protoka vozila ne samo da olakšava radni proces već je i u skladu s održivošću ESG-a, jer se tako smanjuje ugljični otisak zbog vozila na čekanju.

Honeywellovi Siniša Pintarić, regionalni menadžer za razvoj poslovanja, i Milan Džepina, poslovni menadžer za sigurnost za Istočnu Evropu, predstavili su budućnost protivpožarne zaštite s fokusom na termičku zaštitu u litijskim baterijama, odnosno inovacije u oblasti tehničke zaštite i potencijalne integracije, dok je o vrlo zanimljivoj oblasti – volumetrijskoj 3D sigurnosti – govorio Radek Zachoval, menadžer za poslovni razvoj za EMEA regiju u Hexagonu. Na kraju, napredna videonadzorna rješenja predstavio je Saša Ćorić, inžinjer prodaje u Avigilonu.

ITS i Urban Informatics sistem

Samo Bauman, menadžer za inteligentne transportne sisteme u Tenzoru, predstavio je niz trendova, od efikasnog upravljanja resursima do digitalnih replika fizičkih dobara. Među takvima je i Tenzorovo UVSS rješenje za pregled podvozja vozova, koje je trenutno u konkurenciji za priznanje za inovativnost Privredne komore Slovenije, te sistem upravljanja parkingom Urban Informatics. Kako je sve veći naglasak na objedinjavanju kontrole pristupa i sistema plaćanja, što gostima omogućava samoposluživanje, Jana Bene Orbanič, menadžerica turističke vertikale u Tenzoru, istakla je važnost mogućnosti primjene ovih rješenja ne samo u novogradnji već i u renoviranim objektima, a tome u najvećoj mjeri pomažu i nova tehnološka rješenja s bežičnim terminalima.

Mihael Pinsone Slanc, regionalni menadžer prodaje u kompaniji SALTO Systems, govorio je o naprednim verzijama elektronskih pametnih brava, koje omogućavaju nove načine integracije. Digitalizacija već obuhvata mnoge segmente naših života, što danas brzo prate i nedigitalizirane ili manje digitalizirane oblasti. Mitja Novak, voditelj poslovnog razvoja za Jadransku regiju u Hikvisionu, predstavio je nove oblike digitalne signalizacije i oglašavanja, dok je Peter Ekart, menadžer prodaje u LN Consultu, govorio o važnosti digitalne transformacije podataka u oblasti trgovine, ugostiteljstva, industrije i logistike.

Digitalizacija i klasično čitanje idu zajedno

Rješenja za biblioteke predstavila je Adriana Čeh, voditeljica vertikale za biblioteke u Tenzoru. Pomalo paradoksalno, digitalizacija, zapravo, podstiče čitanje knjiga jer poboljšava korisničko iskustvo i omogućava posuđivanje knjiga čak i kada je biblioteka zatvorena. Osnova je povezanost sa COBISS sistemom. Uz pametne police, tzv. knjigomate te automatizaciju distribucije materijala, Čeh je predstavila i pametni ormarić za 24-satno izdavanje naručenih djela, sistem koji je dobio zlatnu nagradu za inovativnost i osvaja korisnike kako svojom funkcionalnošću tako i futurističkim dizajnom, te Tenzorova xEMS rješenja bazirana na internetu stvari i REMS (Retail Event Management System) sistem namijenjen maloprodaji i tržnim centrima. Mnogi regionalni kupci već koriste REMS za praćenje konverzije, strukture posjetilaca, vremena zadržavanja na prodajnim mjestima i nivoa zadovoljstva kupaca.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *