Konferencije

Stasanet: Jablotron Security Summit 2023

Nakon nekoliko godina pauze, u Srbiji je održan “Jablotron Security Summit”. Namjena događaja je predstavljanje noviteta iz oblasti pametnih alarma, ali i popularizacija ovog češkog brenda među sigurnosnim profesionalcima

Piše: Nermin Kabahija; E-mail: redakcija@asadria.com

Paralelno sa sve većim investicijama u izgradnji novog i modernizaciji postojećeg stambenog, industrijskog i poslovnog prostora u Srbiji, dešava i značajan skok interesovanja za naprednije tehnologije i sisteme koji omogućavaju siguran i komforan, ali istovremeno pametan i ekonomičan stil života. Upravo je to bio povod za organizaciju jednog ovakvog skupa. Ove godine se Jablotron Security Summit, uz slogan “Korak do pametnih rješenja”, održao 19. maja u konferencijskom kompleksu Kovilovo Resort nadomak Beograda, uz prisustvo više od 120 učesnika. To je više od posljednjeg skupa održanog 2018. godine u Ambasadi Republike Češke u Beogradu, povodom stogodišnjice češko-srpskih diplomatskih odnosa, kojem je prisustvovalo 90 gostiju. Domaćin i organizator je firma Stasanet, čiji je asortiman sigurnosne opreme i tada i sada privlačio pažnju, a u fokusu su bila rješenja i primjeri iz prakse kompanija Jablotron i Keso.

Pogledajte kratku reportažu za Jablotron Summita:

Pionir u daljinskoj kontroli alarma

Skup je otvorio Predrag Čegar, direktor Stasaneta, koji je u uvodu rekao nekoliko rečenica o otvaranju filijale u Srbiji. Naime, kompanija već duže vrijeme posluje na evropskom tržištu kao distributer sigurnosne opreme: videonadzornih i interfonskih sistema, fotoklopki, alarma i drugih sistema. Prvu prodavnicu otvorili su u Pragu, a zatim i u drugim češkim gradovima. U Srbiji posluju od 2014. godine, kada su otvorili kancelarije u Beogradu i Novom Sadu. Stasanet zastupa brendove Jablotron, Commax, Keso, Partizan, Cel-Tec, V-Line, Boly Media, S-View, Videosec i dr. Čegar je istakao da je Jablotron prvi proizvođač u svijetu koji je još 2011. godine plasirao aplikaciju za daljinsku kontrolu alarma. Aplikacija je 2016. godine imala oko 100.000 korisnika, a danas taj broj iznosi više od jednog miliona.

Prototipovi novih artikala

Jablotronov šef izvozne prodaje Tomaš Kaska govorio je o skromnim počecima Jablotrona i mjestu na kojem su danas. Tržište Balkana za njih je bilo posebno zanimljivo i danas spada u prvih deset od ukupno sedamdeset pet zemalja u koje izvoze svoja rješenja. “Naša je čast i zadovoljstvo što smo zajedno sa partnerskom firmom Stasanet iz Srbije mogli organizirati ovaj skup. Siguran sam da će naša pametna rješenja pomoći u poboljšanju poslovnih prilika svih budućih korisnika”, kazao je predstavnik Jablotrona. Nešto kasnije Kaska je učestvovao i u prezentaciji prototipova novih artikala, poput tastature osjetljive na dodir s novim pristupom montaži na zid, novog dizajna i boje, kao i novih pojednostavljenih sistema namijenjenih mikrokorisniku, za koje je istakao da se na tržištu očekuju već narednog proljeća.

Prvo predstavljanje uređaja za lokalni i cloud monitoring

Menadžeri prodaje Jablotrona za našu regiju Fred Chang i Jan Pruša predstavili su prisutnima sam brend i tehnologije koje trenutno koriste. U prvom redu tu je Jablotron 100+ sistem, koji može štititi razne vrste objekata – od malih apartmana i kuća do zgrada, velikih fabrika i trgovačkih centara. Sve ide kroz jedan sistem sa hibridnom komunikacijom uz neograničene mogućnosti. Zatim su predstavljeni Jablotronovi detektori pokreta, potresa i pomjeranja, kao i temperature, dima i ugljik-monoksida, a prvi put je viđen i JA-ARC2 uređaj za lokalni i cloud monitoring, koji omogućava spajanje više lokalnih centrala u jedan sistem, kao i grafičku vizuelizaciju lokacije s koje je došao alarm. Ovaj uređaj omogućava spajanje i do 300 centrala u jednu mrežu. Još je bilo riječi i o programskim i alatima za sistem-integratore MY Company i F-LINK, a prezenteri su podsjetili da je garancija za sve Jablotronove sisteme sedam godina, izuzev za pametne sisteme ventilacije za porodične kuće, kojima traje pet godina.

Slučajevi iz prakse

Emin Duraković, direktor kompanije Keso za Sloveniju, prezentovao je KESO 8000 Omega2 master key sisteme.

Riječ je o inovativnom sistemu s naprednom tehnologijom koja omogućava precizno upravljanje pristupom i kontrolu nad ključevima. Sistem podržava upotrebu master ključeva, koji autorizovanim korisnicima omogućavaju šire upravljanje pristupom. Duraković je istakao da je 8000 Omega2 patent koji nije moguće iskopirati te da su kancelarije Stasaneta prvi objekat u Srbiji gde se može videti i testirati. On je naveo i primjere rješenja stambenog naselja u Ptuju kao i zgradu Slovenskog svemirskog programa. “Želio bih se zahvaliti firmi Stasanet na dobroj organizaciji ovog skupa i mogućnosti da auditoriju predstavim Keso sisteme i njihovu primjenu i ugradnju u postojeće ili nove sisteme”, kazao je Duraković. Ivan Đorđević iz partnerske firme Falco PSC govorio je o novom niškom naselju gdje se upravo izvodi instalacija i opremanje 150 pametnih stanova Jablotronovom tehnologijom, a opisao je i zaštitu perimetra domaće fabrike pomoću barijera i opcija koje Jablotronove centrale podržavaju.

Da li je bolje sigurno ili pametno?

Program je okončan panel-diskusijom, u kojoj su se čula mnoga zanimljiva pitanja i teme, kako od predavača tako i od publike: da li je bolje sigurno ili pametno, odnosno da li jedno isključuje drugo; kako se u pametnim zgradama rješava vlasničko pravo nad sistemom i ko je nosilac obaveza koje donosi plan tehničke zaštite itd. U diskusijama su učešće uzeli i ing. Mijalković iz G4S monitoringa i arh. Dragan Marković, stručni saradnik portala Gradnja.rs. U odgovaranju na složenija pitanja od velike su pomoći bili i sami učesnici, a Summit se završio uz nagradnu igru, na kojoj je podijeljeno dvadesetak nagrada.

Pogledajte galeriju fotografija sa Jablotron Summita:

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *