Događaji Konferencije

Održana konferencija Privatna zaštita 2018.

U Zagrebu je u organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara, a pod visokim pokroviteljstvom MUP-a RH, Hrvatske gospodarske komore, Grada Zagreba, COESS-a, ASIS-a, Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i ECB-a, održana vodeća hrvatska konferencija namijenjena sektoru privatne zaštite.

Priredio: Dalibor Vikić

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Ovogodišnja konferencija industrije privatne zaštite održana je 12. travnja u hotelu Westin u Zagrebu, okupivši više od 200 gospodarstvenika, predstavnika središnjih državnih tijela, stručnjaka iz Hrvatske, EU i regije. Organizirana je kao razvojna platforma novih znanja i informacija, razmjene najboljih praksi mišljenja, ideja, kontakata i novih partnerstva u industriji privatne zaštite na razini EU. Namjera je bila predstaviti sustav privatne zaštite kao sastavni dio nove Strategije nacionalne sigurnosti, čiji bi jedan od temelja bio novi Zakon o privatnoj zaštiti, na kojem ubrzano rade svi relevantni sudionici iz te oblasti.

Pogledajte izvještaj sa konferencije: 

Jačanje uloge i položaja privatne zaštite

Konferenciju je otvorila predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica, koja je u pozdravnom govoru naglasila zadovoljstvo odazivom i podrškom sudionika. „U proteklih godinu dana od održavanja naše konferencije i obilježavanja 25. godine postojanja i djelovanja bili smo zajednički aktivni u cilju jačanja položaja i uloge industrije privatne zaštite u Hrvatskoj i jačanja međunarodne suradnje. Hrvatska je dobila novu strategiju nacionalne sigurnosti i novi sustav domovinske sigurnosti, u kojima je prvi puta uključena industrija privatne zaštite kao sastavnica. U pripremi je novi Zakon o privatnoj zaštiti kao krovni normativni okvir za našu djelatnost, a dan prije prvi puta u Hrvatskoj je zasjedao radni odbor Europske konfederacije industrije privatne zaštite (CoESS), čiji je Ceh zaštitara bio domaćin. Hrvatska industrija privatne zaštite nalazi se pred brojnim izazovima i mogućnostima, na koje će spremno odgovoriti i dati svoj doprinos osobnoj sigurnosti i zaštiti imovine građana Hrvatske“, istaknula je predsjednica HCZ-a.

Brojne uzvanice i gosti

Na konferenciji su sudjelovali Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade, predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i ministar obrane RH, Miljenko Budimir u ime Ministarstva unutarnjih poslova, zatim izaslanik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Petar Mišević, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica, predsjednik Udruge zaštitarske djelatnosti HUP-a Ante Perčin, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Toni Biluš, generalna direktorica CoESS-a Catherine Piana, predsjednik slovenske Komore za privatnu zaštitu Branko Slak, predsjednik norveške Komore za privatnu zaštitu Runar Karlsen, predsjednik Rumunjske komore za privatnu zaštitu Gabriel Badea, predsjednica makedonske Komore za privatnu zaštitu Verica Mileska Stefanovska, predsjednik Upravnog odbora Komore zaštitara Federacije Bosne i Hercegovine Malik Krivić, generalni tajnik Komore Srbije Aleksandar Nedić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić te drugi visoki uzvanici i predstavnici tvrtki.

Na početku konferencije sudionicima se obratio Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade, koji je naglasio da je potrebno više zajedništva, sinergije, kompetentnosti i uključivosti kako bi se narodu i državi jamčila sigurnost. Krstičević je najavio i donošenje Uredbe Vlade RH o kriterijima i uvjetima angažiranja pravnih osoba privatnog i javnog sektora u aktivnosti sustava domovinske sigurnosti. Uputio je poziv predstavnicima privatnog i javnog sektora da se aktivno uključe i daju svoje prijedloge i sugestije tijekom izrade te uredbe.

Neraskidiva veza gospodarstva i sigurnosti

Izaslanik predsjednika HGK-a Petar Mišević naglasio je neraskidivu vezu gospodarstva i sigurnosti, koja je najvidljivija u sektoru turizma, budući da Hrvatska ima razvijen sustav domovinske sigurnosti i privatne zaštite. Istaknuo je porazan podatak da u ovom trenutku cijena rada zaštitara ugrožava opstanak zaštitarske industrije u Hrvatskoj. Tematski dio konferencije počeo je izlaganjem Catherine Piane, generalne direktorice CoESS-a, na temu „Normativno uređenje privatne zaštite – EU iskustva“. Prva dama krovne europske zaštitarske institucije predstavila je normativno uređenje industrije privatne zaštite u EU te istaknula podatak da pod okriljem CoESS-a djeluje 45.000 privatnih sigurnosnih tvrtki, s više od dva milijuna privatnih zaštitara, koji ostvaruju godišnji promet od 40 milijardi eura. Posebnu pažnju usmjerila je na dvije članice: Španjolsku i Belgiju, na čijim je primjerima i iskustvima ukazala na smjernice koje mogu biti putokaz novom normativnom uređenju industrije privatne zaštite. Na panel-diskusiji „Novi zakon o privatnoj zaštiti“, u kojoj su sudjelovali Sandro Šegedin iz MUP-a, Ante Perčin, predsjednik Udruge zaštitarske djelatnosti HUP-a, Malik Krivić iz Komore zaštitara Federacije BiH te Ivan Funčić, dopredsjednik Ceha, razmijenjena su iskustva u kreiranju Zakona o privatnoj zaštiti, a zajednički nazivnik svih sudionika bio bi u zaključku da je osnivanje krovne strukovne komore privatne zaštite najvažniji segment u sustavu sveobuhvatne sigurnosti. Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić, govoreći na temu važnosti privatne zaštite u korporativnoj sigurnosti, istaknuo je značaj privatne zaštite, njen postojeći normativni okvir, potrebu specijalizacije i osnaživanja u cilju ostvarivanja sigurnog poslovanja i korporativne okoline.

Uspješne prakse

Tema druge panel-diskusije bila je edukacija u privatnoj zaštiti, a učešće su uzeli Miljenko Budimir iz MUP-a RH, Branko Slak, predsjednik Slovenske zaštitarske komore, Verica Mileska Stefanovska, predsjednica Makedonske komore za privatnu zaštitu, i Jasmin Ahić, prodekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Na panelu su predstavljena uspješna iskustva komora Slovenije i Makedonije, a govorilo se o specijalizacijama u privatnoj zaštiti, koje se planiraju u novom Zakonu o privatnoj zaštiti. U modulu Novih tehnologija održana su tri izlaganja u kojima su predstavljena nova znanja i rješenja. „Kako se približiti idealnom sustavu?“ tema je o kojoj je govorio Toni Lovrić, menadžer poslovnog razvoja tvrtke Dahua Technology, „Korištenje bespilotnih letjelica u integriranim sustavima sigurnosti“ predstavio je Marijo Horvat, voditelj odjela za razvoj softvera INSIG2, dok je o umjetnoj inteligenciji u industriji sigurnosti govorio Antun Krešimir Buterin, Hikvisionov menadžer marketinga za Jadransku regiju i Balkan. Na samom kraju konferencije održana je vrlo atraktivna panel-diskusija o novim tehnologijama i inovacijama, u kojoj su sudjelovali Danijel Jerković, Boschev menadžer prodaje za Sloveniju, BiH i Hrvatsku, Toni Lovrić iz Dahue, Antun Krešimir Buterin iz Hikvisiona te Krešimir Paić, direktor tvrtke ECCOS inženjering, dok je moderator bio Matija Mandić iz tvrtke KING ICT.

Pogledajte fotografije sa konferencije:

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *