Događaji Seminari

Hikvision Roadshow: Putujuća izložba stigla i u naše krajeve

Impresivnom izložbom na kotačima, koja od veljače do lipnja obilazi više od 70 gradova diljem Europe, Hikvision je odlučio stručnjacima za sigurnost doći pred njihova vrata i predstaviti im opremu oplemenjenu umjetnom inteligencijom. Time je još jednom dokazala da s pravom već punih sedam godina nosi titulu – najvećeg proizvođača videonadzorne opreme na svijetu

Autor: Antun Krešimir Buterin, voditelj marketinga za Jadransku regiju, Hikvision Europe

E-mail: antun.buterin@hikvision.com

Jedan kontinent, tri kamiona, pet mjeseci, 71 grad, više od 100 prezentacija u gotovo svim državama Europske unije i preko 50.000 prijeđenih kilometara! Jezikom brojeva, to je kratki presjek velike putujuće izložbe na kotačima „Roadshow 2018“, koju je ove godine, od veljače do lipnja, organizirala kompanija Hikvision Europe, u suradnji s partnerima iz Western Digitala i Seagatea. Cijeli ovaj iznimno zahtjevan i ambiciozan paneuropski projekt nosi naziv „Krenimo naprijed s umjetnom inteligencijom“, jer je zamišljen kao ekskluzivno predstavljanje najsuvremenije tehnologije i najnovijih kamera i snimača oboružanih – umjetnom inteligencijom (AI).

Pogledajte video izveštaj sa događaja:

High-tech izložba

U svakom od tri velika kamiona ugrađena je oprema vrijedna oko 200.000 eura. Unutrašnjost kamiona uređena je na identičan način – kao nadahnjujući izložbeni high-tech prostor s obiljem nadzornih kamera iz najnovije serije DeepinView te snimača iz serije DeepinMind. S uzbudljivim i inovativnim svijetom umjetne inteligencije upoznali smo desetak tisuća europskih stručnjaka za sigurnost. Sve je počelo u španjolskoj Zaragozi 13.2., odakle je prvi kamion krenuo dalje, po jugozapadu kontinenta – u Portugal, Francusku i Italiju. Drugi kamion obišao je sjeverozapadnu Europu krenuvši od Austrije, Njemačke, Belgije, Nizozemske i Luksemburga do Danske, Švedske i Finske, dok je treći pohodio srednju i istočnu Europu: od Grčke, Bugarske i Rumunjske, preko Hrvatske i Slovenije do Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske. Posljednja izložba bit će održana sredinom lipnja u talijanskom Torinu. Kamion Hikvisiona vozio se hrvatskim i slovenskim prometnicama sredinom 4. mjeseca. Dana 8. i 9. travnja našao se u Splitu, 11. u Ljubljani, a 12. i 13. privlačio je pozornost u središtu Zagreba.

Brojni posjetioci

Iako smo kao organizatori pokušali učiniti sve da s jednim kamionom posjetimo i zemlje izvan Europske unije, poput Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, carinskih i logističkih ograničenja bilo je, nažalost, previše. Međutim, mamac je ipak bio toliko snažan da su u Split i Zagreb stigli čak i posjetitelji iz okolnih zemalja, što nas je posebno razveselilo. Za Hikvisionovu izložbu u Splitu, Ljubljani i Zagrebu prijavilo se više od 400 znatiželjnika. Dvorane Županijske komore Split, hotela Radisson Blu u Ljubljani i zagrebačkog Muzeja Mimara, bile su pune stručnjaka za sigurnost, menadžera sigurnosti, predstavnika policije, vojske i nekoliko ministarstava, zaštitarskih i detektivskih tvrtki, Hikvisionovih distributera i partnera, brojnih sistem-integratora, instalatera, pa i krajnjih korisnika iz gradova, županija te brojnih javnih i privatnih poduzeća. Pod budnim vodstvom jakih lokalnih snaga Hikvisiona, svi su oni na svojoj koži i pred vlastitim očima – kroz poučne prezentacije i uzbudljive demonstracije uživo – iskusili najnaprednije sigurnosne tehnologije današnjice.

Predstavljena oprema

Kamere za prepoznavanje lica i pretraživanje osoba u gomili

Napredne kamere za prepoznavanje registarskih tablica na vozilima

Kamere za kategorizaciju vozila po marki, vrsti, boji, obliku, brzini…

Kamere za mjerenje gužve i broja ljudi na velikim otvorenim i zatvorenim prostorima

Kamere za prepoznavanje ljudskih karakteristika i odjeće (boja, veličina, vrsta…)

Kamere za zaštitu perimetra

Kamere za analizu ljudskog ponašanja

Kamere za pametno i sigurno upravljanje prometom

Kamere za brojanje ljudi

Kamere sa zaštitom privatnosti

Inteligentni snimači DeepinMind za otkrivanje lažnih alarma

Kamere Darkfighter X za sliku u boji unatoč gotovo apsolutnom mraku

„Face capture“ kamere od 20 MP

Hikvisionov nadzorni centar i monitori specijalno namijenjeni za videonadzor

Duboko učenje privlači pažnju

Sve kamere i svi snimači izloženi u kamionu sve su vrijeme bili uključeni i pokazivali živu sliku, što je posjetiteljima omogućilo potpun i aktivan uvid u njihovo stvarno funkcioniranje. Mnogi su najviše ostali fascinirani rezultatima kamera koje analiziraju ljudsko ponašanje, ali i kamera za prepoznavanje lica i ljudskih karakteristika. Upravo smo zato zamolili uzvanike da još prilikom prijave na izložbu prilože i vlastite fotografije kako bismo im na licu mjesta pokazali mogućnosti naprednih kamera pogonjenih tzv. dubokim učenjem (Deep Learning). Svaka izložba sastojala se od dva dijela – stručnih prezentacija u dvoranama i osobnog obilaska kamiona. Prezentacije su održali vrsni Hikvisionovi stručnjaci – produktni menadžer Arno Tromp, menadžer poslovnog razvoja u Jadranskoj regiji Mitja Novak, novi presales menadžer Andrej Češek i gorepotpisani voditelj marketinga. U svakom su gradu svoje kompanije i proizvode prezentirali i predstavnici Western Digitala te Seagatea, s kojima Hikvision ima dugogodišnju plodnu suradnju.

Krenimo naprijed…

Veliko zanimanje i mnoštvo upita iz publike izazvale su prezentacije o cyber sigurnosti, s naglaskom na Hikvisionove proizvode, te skori početak primjene GDPR-a, tj. Opće uredbe o zaštiti podataka, koja na snagu u EU stupa 25. svibnja. “Ovom izložbom nismo samo htjeli pokazati na koji način naše inovacije u videonadzornim tehnologijama pretvaraju nevidljivu inteligenciju u vidljivu i korisnu, nego smo i otkrili što je sve moguće kad se videonadzor spoji s umjetnom inteligencijom“, ističu u Hikvisionu. Svaku izložbu završili smo podjelom vrijednih nagrada te ručkom uz druženje i ugodne razgovore. Svi su sudionici ponijeli jedinstveno iskustvo i zaključak – umjetna inteligencija na velika je vrata stigla u industriju sigurnosti i videonadzora, a Hikvision kao najveća security kompanija ima obvezu i odgovornost razvijati nove proizvode i rješenja za lakše postizanje sigurnosti i uspješniju borbu protiv kriminala. Krenimo naprijed s umjetnom inteligencijom…

Pogledajte fotografije sa događaja:

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *