Događaji Konferencije

Najava: Siemens Building Technologies konferencije

Krajem maja i početkom juna kompanija Siemens Building Technologies organizovat će tehničku konferenciju o budućnosti pametnih zgrada u Sarajevu i Zagrebu. Prisutnima će se ukazati na načine na koje će ove tehnologije izmijeniti cjelokupni životni ciklus objekata, od planiranja i izgradnje do korištenja i upravljanja

Piše: Igor Kulašić, voditelj divizije Building Technologies, Siemens d.o.o.

E-mail: igor.kulasic@siemens.com

Danas ljudi oko 90 posto života provode u zgradama, ne samo u svom domu već i u kancelarijama, proizvodnim objektima, školama i univerzitetima, kao i bolnicama i staračkim domovima. Proizvodi i rješenja kompanije Siemens koriste se da se ti objekti pretvore u mjesta sa sigurnim i ugodnim ambijentom. Zgrade su krcate informacijama, milioni inteligentnih uređaja i mašina generišu ogromne količine podataka svakoga dana, sata i sekunde. S adekvatnim digitalnim alatima, te se informacije sada mogu iskoristiti za učenje i interakciju na do sada neviđenom nivou.

Razumjeti i iskoristiti

Tek kada ste u prilici da razumijete informacije koje kruže vašim objektima, možete kvalitetno odlučivati o tome kako ih pretvoriti u savršene lokacije. Digitalizacija igra ključnu ulogu u pripremi efikasnih i inteligentno umreženih objekata, koji mogu međusobno komunicirati. Tokom konferencije utjecaj ovih trendova će biti predstavljen u različitim tematskih segmentima:

Umreženi proizvodi, cloud rješenja i pametni podaci

Zahvaljujući digitalizaciji, zgrade mogu razmjenjivati podatke kao što su oni o potrošnji energije i održavanju. Protok podataka počinje od umreženih proizvoda: senzori i aktuatori osiguravaju kontinuirani protok podataka i šalju ih prema oblaku. Analitika i stručnost koje nudi Siemens pretvaraju prikupljene “velike podatke” u “pametne podatke”. Ovo omogućava prepoznavanje ponašanja korisnika ili potrošačkih obrazaca, kao i aktiviranje korektivnih mjera.

Inovativno upravljanje objektima i energijom

Preko digitalnog interfejsa Desigo CC zgrada i platforma za upravljanje energijom mogu objediniti podatke iz različitih oblasti (HVAC, sigurnost, zaštita od požara itd.) unutar jednog korisničkog interfejsa. Ovo omogućava upravljanje, kontrolu i analizu na nivou zgrade s jedinstvene centralne lokacije. Na taj način se objektom može upravljati na ekonomičan, siguran i energetski efikasan način.

Informacijsko modeliranje objekata (BIM)

Building Technologies je jedan od prvih proizvođača koji isporučuju širok spektar HVAC proizvoda. Oni uključuju digitalne BIM podatke koji se koriste u “digitalnom blizancu”. Ovaj digitalni model se koristi za projektovanje zgrade, pri čemu se već tokom projektne faze mogu simulirati, testirati i korigirati greške. Prednosti ovog pristupa uključuju optimiziranu energetsku efikasnost, uštedu troškova i kvalitetniju održivost. Siemens već sada ima više od 1.000 proizvoda iz različitih oblasti (terenski uređaji, automatizacija prostora, zaštita od požara) koji dolaze u paketu s BIM podacima. Novi proizvodi se stalno dodaju. Da bi ojačali ove koncepte, Building Technologies će predstaviti svoj široki portfolio sistema, rješenja i proizvoda za energetski efikasne prostorije i zgrade kroz predavanja stručnjaka i razne radionice. Više informacija o konferencijama možete dobiti na www.siemens.si/smart-bof.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *