Događaji Sajmovi

IFSEC: od oglašivača do edukatora

Održan je još jedan IFSEC International. I ove je godine sajam uveo određene novine, do kojih se došlo ispitivanja posjetilaca, pri čemu je ustanovljena potreba za prebacivanjem fokusa sajma na integraciju svih sajamskih sadržaja. Potvrda uspjeha je broj od 27.353 posjetioca , što je za 10% više u odnosu na ranija izdanja

Priredila: redakcija a&s Adrije

E-mail: redakcija@www.asadria.com

„Čast nam je dozvoliti globalnoj sigurnosnoj industriji da usmjerava fokus sajma. U konačnici, on je i kreiran kako bi pružio rješenja za neka od najvažnijih pitanja u svijetu, bila to neka nova tehnologija, stručni odgovor na zabrinutost u vezi sa sigurnošću ili neki dio koji se tiče tehničke opreme. IFSEC International je ponudio sve odgovore na jednom mjestu“, kaže Gerry Dunphy, direktor IFSEC Internationala. Prebacivanje fokusa sajma s oglašivačke na edukacijsku ulogu bilo je jasno vidljivo na zanimljivim panelima, obukama i prezentacijama, koje su polučile do tada nezabilježeni interes industrijskih lidera.

Dani adrenalina

Prisustvo nekih od najistaknutijih sigurnosnih stručnjaka samo je potvrda toga, dok je sam događaj privukao kvalitetne posjetioce i vrhunske eksperte. Jim Ludwig, generalni direktor kompanije Texecom, ponovio je svoje stavove iz 2017. godine i opisao ovogodišnji IFSEC kao „tri dana čistog adrenalina“. Jo Vause, menadžer marketinga i komunikacija u Honeywell Security Solutionsu, objašnjava kako su predstavnici kompanije „veoma zadovoljni uspostavljenim kontaktima. Zakazali smo demonstracije za više posjetilaca.“ U današnjem ambijentu najvažnije pitanje je ono koje se tiče sigurnosti. Kao platforma za ovakve razgovore, IFSEC International 2018 je predstavio Keynote Arenu, svoju novu dvoranu opremljenu vrhunskim ozvučenjem, koje je olakšalo vođenje diskusije o najbitnijim pitanjima današnjice. Gostima su se obratili: Christian Horner, direktor timova u Aston Martin Red Bull Racingu, Frank Gardner, jedini britanski novinar koji se kontinuirano bavi ratom protiv terorizma, Michael Chertoff, bivši američki sekretar za domovinsku sigurnost, Silvino Schlickmann, direktor sektora za cyber kriminal u Interpolu i drugi. U partnerstvu s organizacijama City Forum i London First, program Zaštita otvorenog društva u 2030. sastojao se od serije kvalitetnih predavanja i skupova koji su postavili nove i ključne standarde za okupljanja lidera u britanskoj sigurnosnoj industriji.

Novo partnerstvo

Sajam je svečano obilježio ekskluzivno partnerstvo s kompanijom Newbridge Events, koja je u sklopu programa dovela neke od najjačih kupaca u svijetu sigurnosti, s budžetima od preko milion funti. David Woodbridge, izvršni direktor kompanije Newbridge Events, kaže: „Drago nam je da sarađujemo s IFSEC & FIREX Internationalom kako bismo kupcima mogli ponuditi VIP program za ove događaje. Ovaj vrhunski i sofisticirani program pažljivo odabranim kupcima nudi prilagođeni raspored sastanaka kako bi maksimalno iskoristili svoje vrijeme tokom događaja i proaktivno pristupili procesu upoznavanja s pravim ljudima. On izlagačima dovodi važne kupce na njihove štandove i omogućuje im uspostavu kvalitetnih kontakata jer svaki sastanak ima svoju svrhu.“

Paviljon posvećen državnom sektoru uključivao je Zajednički centar za sigurnost (JSaRC), Organizaciju za odbranu i sigurnost, Ministarstvo vanjske trgovine te Ministarstvo transporta. Posjetioci su imali priliku da postavljaju osjetljiva pitanja predstavnicima državnih tijela o njihovim pravnim smjernicama. Zauzvrat, IFSEC je uspješno osmislio platformu za dobijanje odgovora na najvažnija pitanja za sigurnosnu industriju. Stalno prisustvo predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova dodatno je doprinijelo važnosti i kredibilitetu IFSEC-a unutar sektora sigurnosti. Važna promjena na sajmu bilo je uvođenje segmenta nazvanog “Pokaži mi kako”. Projekat istraživanja klijenata pokazao je da svi stručnjaci za sigurnost žele da im se demonstrira korištenje novih tehnologija u stilu „pokažite mi kako da instaliram najnoviji sistem“, „pokažite mi kako moja kompanija može poslovati u novim oblastima“, „pokaži mi mogućnosti uređaja“ itd. Pored ovih demonstracija, u okviru sajma je predstavljen i kutak za izlagače, u okviru kojeg su kompanije na desetak minuta mogle predstaviti svoje proizvode prije postavljanja pitanja.

Budućnost sigurnosne opreme

Istovremeno, u sklopu prilagođavanja sve izraženijim zahtjevima za instaliranjem sigurnosne opreme, predstavljen je i odjeljak posvećen budućnosti sigurnosne obuke, koji je organizirao Tavcom pod pokroviteljstvom kompanije Panasonic UK. Tu su posjetioci imali priliku da se uz korištenje jednostavnog jezika upoznaju s cloud platformama, cyber konvergencijom, rješenjima za pametni internet stvari i potpuno integrisanim sistemima za upravljanje zgradama. Osim toga, novi edukacijski program u okviru sajma nazvan je Centar za konvergenciju sigurnosti u organizaciji kompanije Vidsys, dok su sponzori segmenta posvećenog automatizaciji domova i ove godine bili CEDIA i KNX. Jeremy Rees, vršilac dužnosti direktora centra ExCeL London, kaže: „Drago nam je što možemo biti domaćini sajma IFSEC u centru ExCeL London. Naši timovi blisko sarađuju s UBM-om kako bi im pomogli da ostvare rast. Zadovoljni smo što smo zajedno uspjeli organizirati još jedan uspješan događaj koji igra vitalnu ulogu u održavanju i kreiranju sigurnog okruženja, za šta i mi gajimo veliki interes. Nadamo se da ćemo sljedeće godine ponovo dočekati posjetioce i izlagače.“ Naredni IFSEC će se održati od 18. do 20. juna 2019. godine u ExCeL konferencijsko-izložbenom centru u Londonu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *