Seminari

Dahua show: TechnoShopBN predstavio novi asortiman uređaja Dahua na tržištu

Prezentaciji su prisustvovali mnogi saradnici firme TechnoShop Bijeljina, distributeri i prodavači sistema Dahua iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i šezdesetak instalatera koji već imaju iskustva i rade s Dahuinim sigurnosnim sistemima

Piše: Adnan Brakmić, CEO TechnoShop Bijeljina; E-mail: astehbn@gmail.com

U svome bogatom asortimanu, pored ostalih brendova, TechnoShopBN nudi i proizvode jednog od najvećih svjetskih proizvođača sigurnosne opreme – kompanije Dahua. Upravo su najnoviji modeli ove kompanije prezentirani u sklopu događaja Dahua show, koji je održan 23. novembra u predivnom ambijentu Ville Paradiso u Bijeljini. Prezentacijom novih proizvoda Dahua, firma TehnoShopBN željela je ne samo da predstavi nove modele jednog od najpoznatijih globalnih brendova i proizvođača – već da i u praksi demonstrira njihovu funkcionalnost. Montirajući sve uređaje, domaćini skupa omogućili su prisutnima da na licu mjesta sve pojedinačno isprobaju i testiraju, što je bila, zaista, jedinstvena prilika za događaje ove vrste.

Distributeri i instalateri

Sam događaj je bio prilično posjećen. Prezentaciji su prisustvovali mnogi saradnici firme TechnoShop Bijeljina, distributeri i prodavači sistema Dahua iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i šezdesetak instalatera koji već imaju iskustva i rade s Dahuinim sigurnosnim sistemima. Ispred domaćina u organizaciji događaja, pored autora ovog teksta, učestvovao je i Ognjen Ristić (Dahua Technology), predavači su bili Dalibor Berić (Dahua Technology BiH) i Uroš Smolej (Dahua Technology SLO), dok su kao gosti prisustvovali Lambert Chen i Robert Li, voditelj poslovanja u Mađarskoj. U veoma opuštenoj, ali radnoj atmosferi tokom čitavog dana instalateri su imali priliku da direktno postavljaju pitanja prezenterima i predavačima kao i da govore o vlastitim primjerima i iskustvima sa terena.

Novo u segmentu videonadzora

Na samoj prezentaciji predstavljeni su nezaobilazni HDCVI (analogni) sistemi s velikim asortimanom opreme, koji omogućavaju „bezbolan“ prelazak sa stare na novu opremu – koja donosi formate slike 16:9, rezolucije od 2, 5 i 8 megapiksela, u full-color i TiOC varijantama, tj. kamerama opremljenim zvučnom i svjetlosnom signalizacijom. Novo su kamere Dual Illumination s IR diodama i LED svjetlom koje čine da kamera bude pametna, tako da pali LED svjetlo samo prilikom detekcije ljudi i vozila. TiOC kamere su, također, jedne od rijetkih kamera koje pale svjetlosne i zvučne signale samo na određene radnje ili detekcije. Predstavljena je i potpuno nova tehnologija iz asortimana Dahua – AccuPick, koja je aktivna u svijetu već oko šest mjeseci, a kod nas će biti od 23. novembra. AccuPick je tehnologija koja omogućava da izdvojite jednu osobu, predmet i/ili vozilo i obavite detaljnu pretragu po svim kanalima gdje se traženi element pojavio, na kojoj kameri i u koje vrijeme. Ova tehnologija bazira se na detekciji ljudi, ljudskog oblika, boje i drugim detaljima kojima se algoritam služi prilikom pretrage.

Za pametne domove i zgrade

Interfoni su, također, bili nezaobilazni elementi prezentacije. Novi asortiman uređaja Dahua iz ovog segmenta čine aktuelni modeli za privatne domove, vile i zgrade bez opcije ili s opcijom povezivanja na mobilnu aplikaciju DMSS, koja je postala jedna od boljih aplikacija ne samo za videonadzor nego i za interfoniju, alarmne i smart sisteme. Posljednji, ali, naravno, ne i manje važan novitet je AirShield, Dahuin bežični alarmni sistem koji dolazi s djelimično i smart dodatnim scenarijima. Posebno je interesantno to što ovaj alarmni sistem radi na istoj aplikaciji na kojoj možete pratiti i svoj videonadzor.

Trenutno su u asortimanu Dahuinog alarmnog sistema i tri verzije HUB-ova, senzora za detekciju pokreta, kao i senzora za detekciju pokreta s videokamerom. Zanimljivo je da na ovome senzoru rezolucija slike ide i do 1600×1200 piksela.

Sistem još sadrži unutrašnje i vanjske bežične sirene, magnetne detektore za vrata i prozore – u dvije veličine, daljinske upravljače, bežične tastature, pametne utičnice, relej i prekidač za svjetla. Zahvaljujući podršci više različitih frekvencija, alarmni sistem AirShield ima veliki domet za sve bežične uređaje u vezi. Zaštićen je snažnom enkripcijom koja može odoljeti čak i superračunarima, a  nakon nekoliko ugrađenih sistema s terena i mnoštva pozitivnih reakcija, iz firme TehnoShop Bijeljina su sigurni da se AirShield može nositi s ostalim brendovima koji se mogu pronaći na tržištu Bosne i Hercegovine.

Zaštita cijena i tržišta

Uz kafe-pauze, pauze za ručak, sam događaj je trajao do kasnih poslijepodnevnih sati, a jedna od tema o kojoj su još diskutovali prisutni na Dahua showu ticala se i zaštite krajnjih cijena. Konsenzus prisutnih je da se mora učiniti sve kako se ne bi dozvolilo urušavanje cijene opreme na tržištu. TechnoShopBN pruža i svu moguću pomoć svojim instalaterima i kupcima na terenu, a jedna je i postavljanje tutorijala o opremi na sajtu firme: www.technoshopbn.com, koji će pomoći korisnicima da sami dosta toga mogu riješiti i na terenu. Predstavljena je web stranica posvećena isključivo Dahuinom asortimanu sigurnosne opreme – www.dahuabih.com, na kojoj se distributeri i instalateri mogu informisati o krajnjim cijenama i ponudi, a na usluzi uvijek stoje i direktorica firme TechnoShop Bijeljina Jelena Brakmić, kao i drugo osoblje.

Na kraju treba još spomenuti i da su gospoda Uroš Smolej i Dalibor Berić dijelili prigodne nagrade tokom prezentacije za one koji su najbolje pratili i znali tačne odgovore na postavljena pitanja. Također, na kraju događaja bila je i nezaobilazna nagradna igra gdje su sretne dobitnike u zdjeli s ceduljicama izvukli Uroš Smolej i Milijana Vokić.

Prezentaciji su prisustvovali saradnici firme TechnoShopBN, distributeri i prodavači Dahua sistema iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i šezdesetak instalatera koji već imaju iskustva rada s Dahuinim sigurnosnim sistemima

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *