Sistemi za kontrolu pristupa Softveri Uredi / Poslovni prostori

FORXAI Mirror: Pametno ogledalo za pregled zaštitne opreme

Kompanija Konica Minolta je u septembru ove godine na Međunarodnom sajmu strojarstva u češkom Brnu po prvi put stručnoj javnosti predstavila FORXAI Mirror, pametno ogledalo i novi proizvod u domenu napredne AI tehnologije. Regionalnu promociju ovaj uređaj imao je i na Adria Security Summitu u Ljubljani

FORXAI Mirror je pametno tehnološko rješenje za provjeru kvaliteta, odnosno ispravnosti i oštećenosti zaštitne opreme zaposlenika u proizvodnim preduzećima. Uređaj se sastoji od pametne kamere spojene na ekran veličine čovjeka koji se aktivira primjenom RFID kartice i podizanjem ruke. Umjetna inteligencija u kameri programirana je da otkrije i provjeri ispravnost upotrebe zaštitne opreme u stvarnom vremenu. No, uređaj ne samo da provjerava da li je zaštitna odjeća ispravno postavljena, nego provjerava i da li je osoba zaboravila neko od pomagala ili neki dio opreme. Rezultat testa će se pojaviti na zaslonu u stvarnom vremenu, baš kao u ogledalu, i to u obliku piktograma koji naglašavaju sve nedostatke. Automatski generira izvještaje, a može i otključati ulazna vrata proizvodnog pogona zaposlenicima ukoliko su ispunjeni svi traženi zahtjevi prilikom detekcije zaštitne opreme.

Široka upotreba

Kreiran da zadovolji različite industrijske standarde, FORXAI Smart Mirror nije samo alat već i čuvar koji osigurava da svaki radnik bude opremljen i zaštićen potrebnom opremom od glave do pete. Ova napredna AI tehnologija koja provjerava potrebnu zaštitnu opremu zaposlenika svoju primjenu ima u svim osjetljivim industrijskim vertikalama – u prehrambenoj, hemijskoj, farmaceutskoj industriji i drugim sektorima, poput zdravstvenog – u kojima se zahtijeva povećana zaštita zaposlenika na radu. Oprema značajno pridonosi zdravlju i sigurnosti na radnom mjestu te ispunjava zakonske zahtjeve zemalja Evropske unije koji tretiraju ovu oblast.

Prilikom detekcije, pametno ogledalo FORXAI može otkriti sve anomalije na opremi, kao što su: usklađenost zaštitnog premaza, oštećenje na rukavicama, usklađenost s maskom za lice, nezaštićene dijelove kože, oštećenja zaštitnih naočala, usklađenost opreme za glavu i izloženost kose. Naravno, registrovat će i svaki nedostatak bilo kojeg dijela opreme i ukazati na njega.

U znaku jubileja

Zahvaljujući sposobnosti da pojednostavi sigurnosne protokole i osigura njihovu usklađenost, ovo najnovije tehnološko dostignuće Konica Minolte čini se nezamjenjivim saveznikom u održavanju najviših standarda zdravlja i sigurnosti zaposlenika. Iz kompanije Konica Minolta ističu da je ogledalo FORXAI dragocjeno za korisnike iz više razloga. Ono smanjuje troškove kontaminacije hrane i proizvoda, pomaže kompanijama da budu u skladu s propisima o ličnoj zaštitnoj opremi u EU, omogućava analizu kvaliteta lične zaštitne opreme koju kompanije kupuju i osigurava i štiti radnike tako što provjerava da li pravilno nose zaštitnu opremu. Inače, važno je napomenuti da se razvoj softvera FORXAI Mirror odvijao u Centru za istraživanje i razvoj Konica Minolte u Brnu. Ovaj veliki tehnološki napredak u razvoju ogledala FORXAI Mirror Konica Minolta uspjela je ostvariti u vrijeme kada obilježava svoj veliki jubilej – 150. godišnjicu postojanja i uspješnog poslovanja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *