Seminari

Dahua Starlight Show u regiji

Tehnološka konferencija Starlight Show ove je godine održana i u Jadranskoj regiji. Lokalni su stručnjaci iskoristili priliku da se upoznaju s Dahuinim portfolijem kamera koje mogu snimati u uslovima niske osvijetljenosti
Piše: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

Starlight Show održan je 28. maja na Brdu kod Kranja te 13. juna u Zagrebu, dok je 28. juna u Sarajevu predstavljen širi portfolio kineske kompanije te obrađene teme o korištenju vještačke inteligencije u sigurnosti korporacija i gradova. Ukupno je više od dvije stotine regionalnih stručnjaka iskoristilo priliku da se upozna s posljednjim industrijskim trendovima i poveže s kolegama iz struke.

Zajednički rad na poboljšanju proizvoda
Govornik na Starlight Showu u Sloveniji bio je Uroš Smolej, razvojni inžinjer s više od 20 godina iskustva na području videonadzora, dok je u Hrvatskoj predavač bio Jacek Weglarz, Dahuin edukator i tehnološki evanđelista za Centralnu i Istočnu Evropu. Weglarz je kazao da je cilj seminara pokazati kupcima kako izabrati najbolje Dahuine kamere, a koje su u samom vrhu svjetske industrije sigurnosti. „Želimo podijeliti naša tehnološka znanja s našim korisnicima i pružiti im mogućnost da sami ponude moguća rješenja da poboljšamo naše sofisticirane proizvode. Također želimo održati pozitivnu sliku koju imaju Dahuini proizvodi te ukazati na neistine kojima se neke kompanije služe u prezentaciji svojih proizvoda. Kada vidite naše standarde u ponudi, jasno vam je da je ono što drugi nude, u najmanju ruku, lažni prikaz“, kazao je.
Formirana prije osamnaest godina, Dahua Technology danas je drugi proizvođač videonadzorne opreme na svijetu s 13.000 zaposlenika, od kojih je 6.000 inžinjera, pri čemu se u inovacije ulaže 10% ukupnog prihoda, naveo je Weglarz i dodao: „Rezultat je impresivna brojka od preko 1.400 registriranih patenata. Dahuine proizvode možete kupiti u 180 zemalja, a prodaje ih i ugrađuje više od 2.000 partnera.“

Dobiti mnogo s malo uloženog
Nakon toga Weglarz je održao predavanja o tri serije kamera: Lite, Pro i Ultra, namijenjenih cjenovno nižem, srednjem i visokom rangu. Iako je Lite serija dizajnirana za aplikacije niže i srednje zahtjevnosti, to ne znači da njeni korisnici neće znati cijeniti kombinaciju pažljivo odabranih funkcija, uz zadržavanje pristupačnih cijena. Kao takve, Lite kamere se nameću kao atraktivno rješenje za korisnike s elementarnim potrebama za videonadzorom u nešto jednostavnijim okruženjima. Lite serija IP i HDCVI kamera dolazi u paketu s više tehnoloških aduta, što se posebno odnosi na njenu tehnologiju digitalnog širokog dinamičkog raspona (DWDR). Ona omogućava neometan nadzor neosvijetljenih i jako osvijetljenih dijelova scene, kao i zona s naglašenim kontrastom. Serija uključuje širok spektar kamera za različite ambijente, u rasponu od kupolastih do bullet i turret kamera. Osim modela s fiksnim objektivima, one nude dodatnu fleksibilnost u odabiru više alternativnih objektiva, čije dimenzije uključuju i opcije od 3,6 mm, 6 mm i 2,7-12 mm. Bez obzira na odabrani model, hardver kamere će biti zaštićen kućištima projektovanim u skladu s IP67 i IK10 standardima. Za dovoljno oštar prikaz pobrinut će se njihovi CMOS senzori za progresivno skeniranje. Brojni modeli Lite serije posjeduju i IC LED rasvjetu za nadzor u uvjetima slabijeg osvjetljenja i nude otpornost na prašinu i prodor vode.

Izvrsnost, kompetitivnost, prilika
Nakon pauze za kafu govor je nastavljen o Pro seriji kamera. Riječ je tzv. Eco savvy kamerama, što je skraćenica za Elite, Competitive, Opportunity, a ne energetsku efikasnost. To znači da se mogu koristiti u profesionalnim projektnim rješenjima. Odlikuje ih 4K rezolucija (od 2 do 8 MP), H.264H+ i H.265+ kompresija podataka, ugrađena videoanalitika za prepoznavanje neovlaštenog upada, detekciju lica i nepoznatih objekata te audiodetekciju (što se postiže softverskim povlačenjem linije detekcije, čiji prelazak pokreće snimanje), kao i 120 dB široki dinamički raspon. Kako bi premostila ograničenje prijenosa signala do 100 metara, Dahua je patentirala Enhanced Power Over Ethernet (ePoE) tehnologiju, koja omogućava kamerama, switchevima i mrežnim videosnimačima da se koriste kao samostalni PoE ONVIF uređaji u kombinovanom rješenju preko UTP kabla bez pojačivača ili kao dio rješenja u kojem se vrši konverzija s postojećeg koaksijalnog kabla (RG59) na IP infrastrukturu pomoću Dahuinih EoC pasivnih medijskih konvertera i ePoE uređaja. Time je omogućen prijenos podataka između IP kamere i PoE switcha ili snimača na udaljenosti do 800 m pri 10 Mbps brzini preko CAT5E kabla. Eliminirajući potrebu za dodatnim switchevima, tom tehnologijom godišnje se uštedi oko 182,5 kWh struje, odnosno smanjuje emisija karbona do 143 kg. Naravno, to vodi i ka smanjenju troškova za dodatne uređaje te radnu snagu.

Nekoliko modela se pokazalo zaista uspješnim na tržištu, poput HFW5231 kamere s FullHD rezolucijom, H.264H+ i H.265+ kompresijom i naprednom videoanalitikom, HDW5631 6 MP kamere, koja ima ugrađen mikrofon i koristi istu vrstu kompresije uz napajanje preko Etherneta, te HDW4831 kamere s 4K rezolucijom i višestrukim videoanalitičkim funkcijama. Sve koriste Sonyjeve STARVIS čipove, a s obzirom na male dimenzije kućišta, mogu se koristiti u zatvorenim prostorima. Za vanjsku upotrebu kao moguća opcija navedena je IPC-HFW4239R-ASE TrueColor kamera, koja ima dva i po puta veću osjetljivost od onih sa STARVIS čipovima, odnosno 2560 mV, te F1.0 leće. Snimanje u boji pri jako niskim svjetlosnim uslovima čini ih primjenjivim na veoma zamračenim mjestima, poput parkova, neosvijetljenih parkirališta, udaljenijih obalnih područja itd.

Napredne funkcije za složenije projekte
Ultra serija kamera predviđena je za zahtjevnije projekte i kupce. Koriste Sonyjev Starlight čip, imaju do 12 MP rezoluciju te širok dinamički raspon do 140 dB. Ultra Starlight kamere sadrže naprednu videoanalitiku poput toplotnih mapa i brojanja ljudi, zatim Smart Defog funkciju, jako korisnu za nadzor pri maglovitom vremenu, pametno infracrveno snimanje za izoštreniju sliku u noćnim uvjetima, pametnu prilagodbu scene (SSA), odnosno sposobnost IP kamera da snimaju jako kvalitetne slike kako pri niskoj tako i pri visokoj osvijetljenosti, te na kraju poslovnu analitiku, koja se može iskoristiti za optimiziranje poslovanja. Sve to, uz bogat portfolio HDCVI i termalnih kamera, zaokružuje Dahuinu ponudu. Odlikovane kvalitetom izrade, prihvatljivom cijenom i naprednim tehnologijama, kojima nerijetko predvode svijet videonadzora, Dahuine kamere svrstavaju se među najboljim i najprepoznatljivim na svjetskom tržištu.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *