Zdravstvo

Dahua: Termalno rješenje za prevenciju i kontrolu epidemije

Dahua Technology, ponuđač rješenja iz područja videonadzora i IoT tehnologije, rani je sudionik u prevenciji i kontroli epidemije. Dahua se pridružila globalnim naporima u borbi protiv virusa kako bi se umanjio utjecaj na čovječanstvo
Piše: Barbara Benčić Tonković, menadžerica marketinga, Dahua Technology
E-mail: barbara.bencic@dahuatech.com

Otkada je 24. siječnja poslala svoju prvu seriju termalnih kamera u najteže pogođeni Wuhan, Dahuino termalno rješenje postavljeno je na tisuće mjesta u svijetu, uključujući zračne luke, trgovačke komplekse, banke i druge lokacije. Zahvaljujući visokoj preciznosti, učinkovitosti, snažnoj prilagodljivosti i jednostavnoj primjeni, Dahuino termalno rješenje može se primijeniti na sve vrste ulaza i izlaza.

Mjerenje temperature ljudskog tijela
Dahuino termalno rješenje funkcionira tako da mjeri tjelesnu temperaturu na daljinu. Uz razliku od tradicionalnog načina mjerenja temperature, uporabom Dahuinog termalnog rješenja znatno će se poboljšati brzina i točnost, a ujedno će se pomoći i smanjenju unakrsne infekcije beskontaktnim mjerenjem. Za mjerenje temperature 5.000 ljudi pomoću toplomjera potrebno je minimalno 4,2 sata, dok će ovim kamerama biti potrebno svega 30 minuta. Sustav se odlikuje i velikom točnošću od ± 0,3℃. Sva tijela čija je temperatura veća od apsolutne nule zrače energiju u vidu elektromagnetnih valova. U ovisnosti o temperaturi na kojoj se nalazi tijelo, emitira se više ili manje energije. Određeni elementi, kao što je, naprimjer, vanadij oksid mikrobolometar, koji se također koristi i kao senzor u termalnim kamerama, detektirat će IR zračenje i omogućiti nam da vidimo termalne slike ili izmjerimo temperaturu različitih tijela. Naprimjer, emisivnost ljudskog tijela iznosi 0,98, vode 0,95, drveta 0,85… Idealno crno tijelo (black body) je 1, ono emituje 100% energije. Ako su vrijednosti emisivnosti netočne, kamera će netočno izmjeriti i temperaturu.

Zašto baš Dahuine kamere?
Iako je emisivnost ljudskog tijela 0,98, ono ima mnogo “drugih” zračenja koja se odbijaju od njega. Ukoliko želimo filtrirati ta druga zračenja, potreban nam je black body uređaj. On bi trebao biti pozicioniran u vizualnom uglu kamere kako bi mogao kalibrirati kameru na specifično zračenje i temperaturu u realnom vremenu, a u našem slučaju na emisivnost ljudskog tijela. U praksi ovo znači da će se kamera samo fokusirati na ljudsku kožu. Konkurencija tvrdi da samo kamerom mogu postići veoma točne podatke od +/- 0,5°C, no to i nije baš točno. Bez black body uređaja kamera vidi samo stvarno tijelo, ali ne i idealno tijelo. Naprimjer, kamere s VOx senzorima će biti točne od +/- 1°C, što je već previše kad je riječ o mjerenju temperature tijela. A treba imati na umu i da se deklarirane vrijednosti uglavnom odnose na laboratorijska okruženja u kojima su idealna temperatura i vlažnost. I zašto se od svih rješenja na tržištu baš Dahuino razlikuje? Odgovor je vrlo jednostavan – točnost. Upravo je to ono što nam je u današnje vrijeme potrebno, jer bez nje sustav za mjerenje temperature tijela na daljinu gubi smisao. Danas se ovo rješenje može pronaći na čak dva velika europska aerodroma – u Turskoj i Poljskoj. Također, rješenje možete pronaći i u hrvatskim bolnicama i kod granične policije Bosne i Hercegovine. “Ova oprema će sada biti korištena za borbu protiv pandemije korona virusa, dok će u postpandemijsko vrijeme biti iskorištena za druge operativne zadatke koji se stavljaju pred naše granične policajce iz oblasti sigurnosti”, rekao je načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *