Zdravstvo

Termalne kamere iz Hikvisiona: Za lakše mjerenje tjelesne temperature

Zaštita zdravlja u nesigurnim vremenima je aktuelan izazov. Države i kompanije pokušavaju pronaći način da kvalitetnije upravljaju ovim procesima i smanje prateće rizike. Hikvision nudi rješenja za praćenje tjelesne temperature kako bi im pomogao da prevaziđu ove izazove
Piše: Odjel marketinga za Evropu, Hikvision
E-mail: marketing.eu@hikvision.com

Temperatura je važan pokazatelj fizičkog zdravlja. U mnogim slučajevima ljudi s povišenom tjelesnom temperaturom imaju zdravstvene probleme. Stoga je od presudne važnosti da se temperatura izmjeri i prati brzo i tačno. Ipak, tradicionalne metode traju dugo i mogu ugroziti osobe koje vrše mjerenje. U takvim uvjetima tehnologija može ponuditi efikasnu alternativu.

Procjena rizika
Zahvaljujući naprednim detektorima i algoritmima, Hikvisionove termalne kamere dizajnirane su za otkrivanje povišene temperature na površini kože. To znači da se mogu koristiti za brzo i preliminarno mjerenje temperature u bolnicama, na stanicama, aerodromima i drugim javnim mjestima. Kamera nudi stepen preciznosti do ± 0,5°C i daje korisne indikatore da li neke osobe treba dodatno testirati na vrućicu. Potrebna je samo jedna sekunda da sistem izmjeri temperaturu na površini kože i to može istovremeno učiniti za više ljudi, pa može biti efikasan na ulazima kroz koje istovremeno prolazi veći broj ljudi. Primjena tehnologije vještačke inteligencije znači da se prilikom mjerenja zanemaruju eksterni izvori topline, naprimjer vruća kafa, čime se smanjuje broj lažnih alarma. Jednom kada se prepozna osoba s povišenom temperaturom na površini kože, ona se može izdvojiti za dodatno mjerenje. Sistem može biti koristan za praćenje situacije i pružanje korisnih anonimnih podataka sa sigurne udaljenosti, na osnovu kojih se mogu preporučiti potencijalne kontrole i dalja ispitivanja. Sve to se postiže i uz manje osoblja, što ne samo da olakšava upravljanje situacijom i čini ga efikasnijim već i smanjuje ukupni rizik od nepotrebnog izlaganja opasnostima.

Fleksibilna rješenja
Portfolio termografskih proizvoda kompanije Hikvision uključuje više opcija koje pomažu prilikom mjerenja temperature. Naprimjer, turret/bullet kamera s vještačkom inteligencijom u kombinaciji s iVMS 4200 softverom, laptopom i nosačem može se iskoristiti kao jednostavno rješenje koje se lako i brzo instalira. Za veću preciznost rješenje s Blackbody kalibratorom nudi tačnost od ± 0,3°C. Tu je i mobilna opcija u vidu ručne kamere, koja se preko WiFi mreže može povezati s pametnim telefonom ili računarom, odnosno aplikacijom Hik-Thermal. U paketu je i ugrađeni zvučnik za zvučni alarm.

Postoje i rješenja koja kombiniraju mjerenje temperature s kontrolom pristupa i omogućuju praćenje stanja na ulazima. Po potrebi ljudima s povišenom temperaturom na površini kože može se onemogućiti ulaz dok ih se dodatno ne provjeri alternativnim metodama. Važno je imati na umu da su Hikvisionove termalne kamere dizajnirane za praćenje temperature na površini kože s ciljem brzog preliminarnog pregleda na javnim mjestima. Stvarne tjelesne temperature mogu se dodatno provjeriti pomoću medicinskih uređaja za precizno mjerenje. Ovo je samo jedan element složene infrastrukture za rješavanje izazova u ovim nesigurnim vremenima. Hikvision je posvećen razvoju tehnologija koje će pomoći donosiocima odluka, ponuditi veću sigurnost i podržati održivi razvoj širom svijeta.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *