Zdravstvo

U ponudi firme SYS Company: Rješenja za borbu protiv pandemije dostupna u BiH

Kako bi kompanije povećale sigurnost zaposlenika i radnog okruženja u vrijeme pandemije koronavirusa, potrebno je omogućiti beskontaktno mjerenje tjelesne temperature, bez stvaranja gužvi i redova. Jedno od najboljih rješenja koji se mogu naći na tržištu u ponudi je firme SYS Company
Piše: Hilmija Arnautović, prodajni menadžer, SYS Company
E-mail: hilmija@sys.ba

Izazvan pandemijom koronavirusa, jedan od vodećih svjetskih proizvođača videonadzorne opreme Dahua Technology prilagodio je svoje proizvode i rješenja kako bi pomogao društvu u otkrivanju jednog od najvažnijih simptoma zaraze – povišene tjelesne temperature. Tako je kreirano HBTM rješenje za beskontaktno mjerenje tjelesne temperature (Human Body Temperature Measurement) uz pomoć preciznih stacionarnih termalnih kamera, blackbody uređaja i videosnimača s vještačkom inteligencijom (AI). “Jedna od važnih prednosti Dahua HBTM sistema jeste i vještačka inteligencija koju omogućava AI videosnimač. Pomoću nje smo dobili mogućnost da u realnom vremenu, a na osnovu detekcije lica, mjerimo tjelesnu temperaturu grupe prolaznika bez potrebe za zaustavljanjem. Također, činjenica da je kamera stacionarna doprinosi tome da nema potrebe da se bilo ko izlaže riziku da prilazi ljudima i mjeri im temperaturu ručnim očitanjem. A s obzirom na to da se temperatura mjeri na osnovu detekcije lica u tački lica prolaznika, isključena je mogućnost lažnih alarma ukoliko se na lokaciji pojavi neko sa, npr., vrućim napitkom”, naglasili su iz firme SYS Company d.o.o. Sarajevo, Dahuinog ovlaštenog distributera za Bosnu i Hercegovinu.

Uređaji dostupni na tržištu
Glavna odlika ovog rješenja upravo je preciznost mjerenja. Zahvaljujući blackbody uređaju, koji služi kao referentna tačka u sistemu, nivo odstupanja u mjerenju snižen je čak do 0,3°C, što je jedinstven slučaj na tržištu. “Mi smo se potrudili, u veoma teškim tržišnim uslovima, a koji su se ogledali u prije svega strahovitim problemima s transportom opreme iz Kine i drastičnim poskupljenjima, u veoma kratkom roku dopremiti prvu pošiljku HBTM setova u Bosnu i Hercegovinu iz kvote za cijelu Evropu. Na taj način smo, kao odgovoran domaći distributer IT opreme, koji već više od 20 godina posluje na tržištu, uspjeli osigurati trenutno najbolje rješenje za precizno beskontaktno mjerenje tjelesne temperature grupe prolaznika”, kazali su iz SYS Companyja. Ovo rješenje već je našlo mjesto u velikim kompanijama i organizacijama koje vode računa da radno okruženje njihovih zaposlenika bude sigurno i gdje proizvodnja, odnosno usluge ne bi smjele stati.

HBTM u fabrici u Tešnju
MANN-HUMMEL BA d.d. Tešanj proizvodna je kompanija koja zapošljava više od 500 ljudi, a dio je multinacionalne MANN+HUMMEL grupacije i u Bosni i Hercegovini. S ciljem zaštite svojih zaposlenika, ali i zaštite procesa proizvodnje, u njihovoj fabrici u Tešnju implementirano je Dahuino HBTM rješenje. “MANN+HUMMEL kao grupacija veliku važnost pridaje zaposlenicima s obzirom na to da su oni jedan od ključnih segmenata proizvodnje. Kao proizvodna kompanija, ne možemo sebi dozvoliti da, zbog zakonski obavezne samoizolacije ljudi koji su u neposrednom kontaktu s osobama zaraženim koronavirusom, izgubimo čitave naše odjele na 14 dana i više, jer bi to značilo i obustavu proizvodnje. Budući da je povišena temperatura jedan od glavnih simptoma Covida-19, a uzimajući u obzir i da postoje tehnička rješenja koja mogu u kratkom roku izmjeriti temperaturu veće grupe zaposlenika, odlučili smo se podići nivo sigurnosti i implementirati HBTM rješenje proizvođača Dahua Technology”, navode iz MANN+HUMMEL BA d.o.o. Tešanj dodavši da implementacija ovakvog rješenja ne samo da je podigla stepen sigurnosti nego je i njihovim zaposlenicima poboljšala osjećaj sigurnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *