Automatizacija objekata Menadžment sigurnosti Softveri Uredi / Poslovni prostori Vatrodojava Zdravstvo

Moguće je spriječiti lažne alarme i zastoje u radu

Česti prekidi proizvodnje lijekova u farmaceutskoj kompaniji Lupin Limited otklonjeni su ugradnjom visokopouzdanog sistema za zaštitu od požara. Iza takvog uspjeha stoji sveobuhvatno vatrodojavno rješenje iz Boscha i Scheitel Security Systemsa

Piše: Danijel Jerković, direktor odjela za South East Adria regiju – Safety Solutions, Bosch Building Technologies – Sigurnosni sistemi; E-mail: Danijel.Jerkovic@hr.bosch.com

Lupin Limited je multinacionalna farmaceutska kompanija sa sjedištem u Mumbaiju. Prema godišnjim prihodima, riječ je o jednoj od najvećih generičkih farmaceutskih preduzeća na svijetu. Ključne Lupinove poslovne oblasti su istraživanje, razvoj i proizvodnja lijekova za kardiovaskularne bolesti, dijabetes, tuberkulozu, infekcije i respiratorna stanja, kao što je astma, kao i pedijatrija i zdravstvena zaštita žena. Kompanija ima jedanaest proizvodnih pogona širom Indije. Svi su usklađeni sa cGMP regulativama i prolaze česte inspekcije kako bi se zaštitilo zdravlje radnika u skladu s nacionalnim i međunarodnim standardima. Jedan od njenih najvećih proizvodnih pogona je u Ankleshwaru u pokrajini Gujarat, gdje su pored velikih proizvodnih hala smješteni i skladišni i uredski prostori.

Više izazova

Iako su prije nekoliko godina ugradili sistem za detekciju požara, višak prašine koji se neizbježno stvara prilikom proizvodnje nakuplja se oko postavljenih uređaja, izazivajući česte lažne alarme i kvarove. Rad se nerijetko prekidao, što je utjecalo i na isporuku lijekova. Bilo je potrebno novo, pouzdanije rješenje kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja i zaštitili radnici – koji su čak počeli ignorisati neka upozorenja, pretpostavljajući da su to i dalje lažni alarmi.

Razmišljajući o zamjeni očigledno nedovoljno kvalitetnog vatrodojavnog sistema, šef Odjela za zdravlje i zaštitu na radu (EHS) Ashutosh Kumar Jha, koji je odgovoran za nadzor svih prostorija i reakciju u slučaju izbijanja požara, zastoja u radnim aktivnostima i evakuacije osoblja, suočio se s više izazova. Između ostalih, instalacija bilo kojeg novog uređaja dodatno bi ometala rad u tvornici, jer su mašine neprekidno radile svaki dan.

Blizu dvije hiljade detektora

S rješenjem su mu se obratili predstavnici lokalnog sistem-integratora, firme Scheitel Security Systems. Oni su pozvali Boschevog stručnjaka za vatrodojavne sisteme Akshaya Jangama, koji je isprva s klijentom razmotrio sve specifične izazove i obišao tvornicu u Ankleshwaru, a zatim predstavio moguće rješenje i prenio uspješne priče drugih korisnika Boschevih sistema za zaštitu od požara u farmaceutskoj industriji. Zamjena postojećeg sistema za detekciju požara, kako je objasnio, ne bi ugrozila sigurnost postrojenja, pa čak ni kontinuitet poslovanja, jer se novi uređaji mogu sistematski instalirati petlju po petlju, čime bi se izbjeglo bilo kakvo gašenje mašina. Uvjerivši se u visok kvalitet Boschevih uređaja i rješenja, šef EHS-a smatrao je kako je pronašao pravo rješenje za kompaniju Lupine Limited.

Za potpunu, pouzdanu zaštitu od požara na cijeloj lokaciji instalirano je 1.500 Boschevih AVENAR 4000 detektora požara, uz još 300 sa dodatnim termalnim senzorom pored standardnog optičkog. AVENAR 4000 je izuzetno otporan na lažne alarme i ne akumulira prašinu zbog poklopca koji sprečava ulazak čestica. Upravo je zato odlično rješenje za Lupinova proizvodna postrojenja u Indiji, jer prašina (ili slična fizička kontaminacija) više ne može izazvati lažne alarme. Rad se više ne prekida, a produktivnost je veća. Po potrebi su ugrađivani i dodatni specifični detektori, uključujući 100 detektora toplote, detektora dima dugog dometa i detektora s više senzora.

Ispred konkurencije

Napredne karakteristike AVENAR 4000 detektora uključuju prediktivno održavanje – integratori sistema i sigurnosni menadžeri u tvornici sada mogu primati informacije kad god se prašina počne skupljati oko uređaja, što znači da se mogu očistiti prije bilo kakvog rizika od pojave neželjenih alarma. Čišćenje je jednostavno zahvaljujući otvoru za utikač, preko kojeg se komprimiranim zrakom može očistiti optička komora.

Štaviše, identifikacija o kojem je tačno detektoru riječ i gdje se nalazi u slučaju bilo koje greške vrši se pomoću funkcije izolatora dvostruke greške, koja servisnom osoblju pomaže da reagira na probleme mnogo brže jer znaju precizno koji detektor ima problem. AVENAR 4000 je stoga superioran u odnosu na mnoge konkurentske sisteme koji otkrivaju samo raspon detektora u petlji.

 Jednostavan korisnički interfejs

Funkcija eSmog na sličan način štedi dragocjeno vrijeme jer prati vrijednosti elektromagnetnih smetnji (EMI) i elektromagnetske kompatibilnosti (EMC), u smislu prosjeka i trenutnog stanja. Te su vrijednosti prikazane na korisničkom interfejsu vatrodojavne centrale, omogućavajući osoblju da vidi kada će vjerovatno dozvoljeni prag elektromagnetnih smetnji biti premašen. Stoga se na upozorenja može odgovoriti prije aktiviranja lažnog alarma. Ovo znatno poboljšava stabilnost i detekciju. Ova funkcija dodatno obavještava instalatere o svim okolinskim smetnjama, tako da mogu eliminirati izvor smetnji brzo i jednostavno.

Korisnički interfejs AVENAR protivpožarne centrale prikazuje jezički neutralne simbole, što ga čini izuzetno intuitivnim i jednostavnim za korištenje. “Naši krajnji korisnici rado koriste displej Boschevih AVENAR protivpožarnih centrala, jer za prikaz koristi jezički neutralne simbole”, rekao je Kumar Jha. Također, i LED svjetla su laka za razumijevanje: naprimjer, zelena prikazuje stabilno okruženje, a crvena potrebu za evakuacijom.

Preventivno, a ne reakciono održavanje

Iz EHS-a su zaista zadovoljni novoinstaliranim Boschevim rješenjem za detekciju požara i uslugom Scheitel Security Systemsa. Otkada je instaliran novi sistem, nema više lažnih alarma u velikoj tvornici u Ankleshwaru, a praćenje nivoa elektromagnetnih smetnji (EMI) i elektromagnetske kompatibilnosti (EMC) te kontaminacije omogućava servisnim radnicima da provode preventivno, a ne reakciono održavanje.

Cijelo postrojenje sada radi mnogo lakše, sigurnije i sa manje stresa među osobljem, koje više ne brine o lažnim uzbunama, nepotrebnim evakuacijama i prekidima u radu. Štaviše, pošto su Boscheva vatrodojavna rješenja fleksibilna i skalabilna, iz Odjela za zdravlje i sigurnost na radu kompanije Lupin Limited su mirni u vezi s bilo kojim budućim proširenjem tvornice, jer znaju da kada dođe vrijeme za to, mogu prosto dodati još robusnih, pouzdanih i kompatibilnih komponenti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *