Svijet

Seagate dobio kaznu zbog prodaje hard diskova Huaweiju

Seagate Technology Holdings se složio da plati kaznu od 300 miliona dolara u nagodbi s američkim vlastima zbog prodaje više od 1,1 milijarde dolara vrijednih hard diskova kineskoj kompaniji Huawei, a što je u suprotnosti sa zakonima američke kontrole izvoza.

U presudi se navodi da je Seagate prodavao diskove u periodu između augusta 2020. i septembra 2021. godine, iako je u augustu 2020. donesen pravilnik koji je ograničavao prodaju određenih proizvoda napravljenih uz korištenje američke tehnologije kompanijama koje su stavljene na američku trgovinsku crnu listu.

Kazna predstavlja najnoviju u nizu akcija Washingtona da zadrži sofisticiranu tehnologiju iz Kine koja bi, kako kažu, mogla podržavati vojsku te zemlje, omogućiti eventualno kršenje ljudskih prava ili na bilo koji drugi način ugroziti sigurnost SAD-a.

Seagate je u periodu od godinu dana poslao 7,4 miliona diskova Huaweiju, čime je postao jedini dobavljač hard diskova za kinesku kompaniju, izjavilo je američko Ministarstvo trgovine.

“Čak i nakon što su njegovi konkurenti prestali prodavati Huaweiju, Seagate je to nastavio činiti”, izjavio je u saopćenju Matthew Axelrod, pomoćnik sekretara za provođenje izvoznih kontrola u Odsjeku za industrijsku sigurnost Ministarstva trgovine.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *