Svijet

Dva jubileja ONVIF-a: 15 godina rada i 25.000 usklađenih uređaja

ONVIF, vodeća globalna inicijativa za standardizaciju IP sigurnosnih uređaja, nastavlja produbljivati svoj utjecaj na tržište sigurnosti premašivši brojku od 25.000 usklađenih proizvoda i proslavljajući 15 godina kao defacto industrijski standard za interoperabilnost.

Od osnivanja 2008. godine broj i obim proizvoda usklađenih s ONVIF profilima konstantno je rastao, počevši od osnovnih uređaja kao što su IP kamere, mrežni snimači te softver za upravljanje videozapisima. Današnja baza podataka usklađenih proizvoda obuhvata interfone, kamere za prepoznavanje registarskih tablica, a može uključivati i dronove i usluge videonadzora u oblaku (VSaaS).

“ONVIF je postigao mnogo u ovih 15 godina, ali naš posao zasigurno još nije završen”, rekao je Leo Levit, predsjednik Upravnog odbora ONVIF-a. “Kako industrija nastavlja usvajati videoanalitiku, vještačku inteligenciju, cloud i internet stvari, uloga ONVIF-a kao ponuđača standardiziranih interfejsa u ovim domenima će postati još relevantnija.”

ONVIF nudi sedam profila: S za prijenos videopodataka, G za snimanje i pohranu videozapisa, C za kontrolu pristupa, A za širu konfiguraciju kontrole pristupa, T za napredni prijenos videopodataka, D za periferne uređaje za kontrolu pristupa i M za metapodatke i događaje za analitičke aplikacije. Samo članice ONVIF-a mogu uskladiti svoje uređaje s ovim profilima, pri čemu proizvodi moraju podržavati barem jedan profil, ali mogu i više radi dodatnih funkcionalnosti. Proizvodi moraju biti registrovani na ONVIF-ovoj listi usklađenih proizvoda.

Dodatne informacije o listi proizvoda, uključujući kompanije članice i njihove modele, dostupne su na web-stranici www.onvif.org.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *