Regija

Zadar dobio najsavremeniji sistem kontrole saobraćaja

Zadar je prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio najsavremeniji inteligentni transportni sistem (ITS) vrijednosti blizu 1,2 miliona eura (9 miliona kuna) bez PDV-a.

Prikazi s videonadzornih kamera na 17 gradskih raskrsnica u stvarnom vremenu se, kao dio centralne aplikacije za nadzor saobraćaja, šalju u tzv. pametnu sobu u Poduzetničkom inkubatoru Inovativni Zadar.

Pomoću kamera upravlja se semaforima i po potrebi oslobađaju ili blokiraju određeni pravci. U svakom trenutku se vidi broj vozila koja prolaze, na monitorima su prikazani i semaforski uređaji sa dijagnostikom koja omogućava uvid u način njihovog rada, promjenu režima, eventualne greške i sl., kao i kontrolu tri velika displeja iznad saobraćajnica, na kojima se mogu puštati poruke važne za funkcionisanje prometa.

Kamerama se može upravljati, mijenjati ugao prikaza, zumirati, rotirati, a imaju i mogućnost snimanja saobraćajnih situacija. Za svaku se raskrsnicu mogu izraditi dijagrami s periodima propusnosti vozila, iz čega se mogu izvoditi određeni zaključci, odnosno uvoditi rješenja za smanjenje gužvi promjenom intenziteta rada semafora. Raskrsnice su međusobno usklađene, pa funkcioniše i zeleni val, ali samo ukoliko se vozi preporučenom brzinom na određenom pravcu.

Zadar je prvi grad u Hrvatskoj s ovakvim, najsavremenijim sistemom kontrole saobraćaja te raspolaže tehnologijom kakvu nemaju ni Zagreb, Split ili Rijeka. Sistem su testirali stručnjaci firmi Semafor d.o.o. i King ICT od marta ove godine, nakon čega je pušten u rad.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *