Konferencije Regija

DEC Open 2022.: Bez integracije nema adekvatne zaštite

U Demo Experience Centru kompanije IP Way u mjestu Deč, tridesetak kilometara od Beograda, održana je 27. maja prezentacija rješenja za zaštitu objekata kritične infrastrukture. Oko 120 poslovnih partnera i integratora imalo je priliku da na jednom mjestu i u realnim uslovima vide rješenja SAIMOS-a, Senstara, Hanwha Techwina, Axisa i Milestonea.

Piše: Mara Dragić; E-mail: redakcija@asadria.com

Ako je poznato da su objekti kritične infrastrukture od vitalnog značaja za svaku državu, zaštita takvih objekata podrazumijeva integrisani bezbjednosni sistem: video-nadzor, kontrolu pristupa, dojavu požara i evakuacioni sistem. IP Way je stoga predstavio nekoliko integrisanih rješenja: zaštitu perimetra, termalne i PTZ kamere, IP horne, video-analitiku zasnovanu na vještačkoj inteligenciji i LiDAR tehnologiju. “Ovo je druga godina kako organizujemo Deč Open okupljanje da bismo partnerima predstavili tehnologije u realnim uslovima. Reč je o poljoprivrednoj plantaži lešnjaka na kojoj može da se simulira neki objekat kritične infrastrukture”, rekao je Vladimir Kos, direktor IP Waya.

Otvorena platforma

Da bi se niz različitih sistema uspješno integrisao, potreban je napredan softver otvorene arhitekture. Milestone Systems upravo globalni je lider u softveru za upravljanje IP video-nadzorom, koji omogućava njegovu integraciju s poslovnim procesima kompanije s ciljem upravljanja rizicima i zaštite imovine i lica. Otvorenost je, zapravo, osnovna karakteristika Milestoneovog softvera i ona mu daje mogućnost pristupanja s bilo kog mjesta te laku integraciju s najvećim brojem proizvođača harvera i softvera.

Axis Perimeter Defender

Branislav Vujaklija iz IP Waya predstavio je Axis Perimeter Defender, sveobuhvatno rješenje za efikasnu zaštitu perimetra. Riječ je o fleksibilnoj i prilagodljivoj video-analitici za nadzor perimetra koji je dizajniran za zahtjevne instalacije, idealan za zaštitu objekata kritične infrastrukture. Rješenje čine termalne i PTZ kamere, mrežne horne te Milestoneov VMS i NETEYE snimači. Axisove Q19 termalne mrežne kamere omogućavaju otkrivanje ljudi, vozila i incidenata u potpunom mraku i teškim uslovima kao što su dim, prašina i magla, dok je Q6215-LE PTZ mrežna kamera s visokopreciznim pokretanjem, nagibom i zumom, koja posjeduje IR velikog dometa za pokrivanje velikih površina i udaljenosti, idealna za objekte kritične infrastrukture. “Ovde našim poslovnim partnerima pružamo mogućnost da testiraju opremu. Njihovo je samo da postave zahtev, a naše da im ponudimo adekvatno rešenje jer smo obučeni za to”, kaže Vujaklija.

Regionalni distributer Wisenet AI kamera

Hanwha Techwin je poznati brend s kojim je IP Way nedavno potpisao sporazum o regionalnoj distribuciji. Zato je ovaj događaj iskorišten da se predstave AI kamere koje detektuju, analiziraju i identifikuju ljude, registarske tablice i događaje. “Bezbjednosni zahtjevi su sve složeniji, pa tako i potreba za inteligentnim mrežnim nadzornim rješenjima”, rekao je Pavol Matias, tehnički menadžer kompanije. Posjetioce je najviše zanimalo kako kamere rade i na koji način se konektuju s Milestoneovim softverom.

Smanjenje rizika pomoću optičkog radara

SAIMOS video-analitiku zasnovanu na vještačkoj inteligenciji predstavio je Karim Elhanafi, osnivač i direktor te kompanije. Riječ je o LiDAR tehnologiji integrisanoj s Milestone XProtectom, što podrazumijeva različite analitike, prosljeđivanje alarma, zaštitu perimetra i brojanje ljudi. “SAIMOS analitiku karakteriše najviša stabilnost, tačnost, kvalitet, laka konfiguracija i odlična podrška, što je idealno za kritične infrastrukture”, kaže Elhanafi. SAIMOS optički radar kreiran je da pomogne u otkrivanju narušavanja perimetra i omogućava odgovor na prijetnje u realnom vremenu. Kombinuje vodeće radarske senzore s AI video-analitikom zasnovanom na Intelovim procesorima i SAIMOS kontrolnim centrom. “Laserskom analizom okoline i otkrivanjem pokretnih objekata, ljudi ili vozila moguće je ublažiti rizike upada u realnom vremenu. Sa GIS komponentama kontrolni centar obrađuje detalje sa senzora i alarma, koji mogu da se predstave na interaktivnoj mapi. Ovaj sistem omogućava automatsko praćenje stanja na terenu”, kaže Elhanafi.

Precizno lociranje upada u perimetar

Maciej Kolbuszowski prezentovao je kanadski brend Senstar za zaštitu perimetra. Ovaj sistem otkriva upade u perimetar na udaljenosti do 600 metara po procesoru i omogućava precizno softversko zoniranje. Senstarov FlexZone sistem, montiran na ogradu, koristi kablove putem kojih se otkriva i locira svaki pokušaj sječenja, penjanja ili probijanja ograde. Precizno locira pojedinačne ili grupne upade, čak i u prisustvu pozadinske buke iz okoline. Kabl senzora pričvršćuje se direktno na različite tipove ograda. Procesorska jedinica namijenjena je za spoljašnju upotrebu i može da se montira na stub ograde ili drugu površinu.

Posebno zainteresovana za Senstarovu prezentaciju bila je Nina Čukić iz telekomunikacione kompanije Energoprojekt Entel. “Do sada sam pratila sajtove i čitala, a sada sam imala priliku da pogledam rešenje koje su ovde implementirali – perimetarsku zaštitu na kapiji zajedno s Axisovim kamerama i Milestoneovim softverom”, kaže Čukićeva te dodaje da kako joj je pažnju privukla zaštita perimetra posebnom vrstom koaksijalnog kabla, koji je manje osjetljiv, a dovoljno tačan da obezbijedi maksimalnu zaštitu, što, kako kaže, nije slučaj kod optičkog kabla, koji je osjetljiviji i proizvodi više lažnih alarma. Kolbuszowski je potvrdio da koaksijalni kablovi mogu da se podese da ne reaguju na određenu težinu, na primjer 40 kilograma, i tada je manje lažnih alarma.

Prilika za traženje savjeta

Direktor beogradske firme Telesec Davor Veselinović smatra da je veoma korisno vidjeti kako funkcioniše ovakva visokosofisticirana oprema. “Kompanije koje prodaju opremu i zastupaju određene brendove uglavnom ih predstavljaju kroz kataloge ili putem show room-a, ali ovo izgleda reprezentativno, a nama je važno poznavati performanse kod ugovaranja novog posla”, navodi Veselinović. Nebojša Pejić, tehnički direktor novosadske IT kompanije Japi com, došao je po savjet. “Novi smo korisnici. Nabavili smo Axisove kamere integrisane na Milestoneov softver, međutim nismo postigli punu funkcionalnost rada kamera i barijera u jednoj garaži”, kaže on. Rješenje za ovaj problem je Simos plugin, koji će najprije isprobati pomoću jednomjesečne besplatne demo verzije, a ako se vlasnik garaže složi, moraće ga i kupiti da bi sve besprijekorno funkcionisalo.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *