Komunikacije i prijenos Objekti Uredi / Poslovni prostori

Egal: Svih pet funkcija u jednom uređaju

UCL Swift proizvodi “sve u jednom” uređaje za spajanje optičkih vlakana. Prije je taj proces zahtijevao korištenje više dijelova opreme i alata. UCL-ovi splajseri sada nude svih pet funkcija spajanja: skidanje izolacije, rezanje, čišćenje, spajanje i zaštitu – sve u jednoj jedinici

Piše: Robert Zore, voditelj razvoja poslovanja, EGAL; E-mail: robert.zore@egal-eu.com

Optički splajser je uređaj koji spaja krajeve optičkog stakla unutar optičkih kablova. Također može spojiti optičke konektore na optičke kablove. Radi tako što toplotom precizno zavaruje krajeve staklenih vlakana, a to se radi na kontrolisan i precizan način, osiguravajući da staklo optičkih vlakana zadrži svoju sposobnost prenošenja podataka. Stakleni krajevi spojenih optičkih vlakana zajedno imaju samo 125 mikrona u prečniku, što je otprilike debljina ljudske kose. Optička vlakna su nadmašila mehaničke veze kao preferirani način za povezivanje i prekidanje optičkih kablova zbog brzine spajanja, kao i zbog snage, pouzdanosti i performansi tih veza. Spajanje optičkih vlakana je idealna metoda za povezivanje i prekidanje fiber-optičkih kablova.

Sve u jednom

Najpopularniji “sve u jednom” splajseri pružaju svih pet funkcija spajanja: skidanje izolacije, rezanje, čišćenje, spajanje i zaštitu – sve u jednoj jedinici. UCL Swift proizvodi “sve u jednom” uređaje za spajanje optičkih vlakana i trenutno je jedini proizvođač u svijetu koji ovo ima u ponudi. Prije njihovih uređaja taj je proces zahtijevao korištenje više dijelova opreme i alata. Splajser uključuje sve alate i korake potrebne za spajanje krajeva optičkih staklenih vlakana zajedno ili za spajanje optičkog konektora na stakleno vlakno.

Osim što nude kompaktan proces spajanja, UCL-ovi splajseri se lako transportuju i mogu se koristiti u širokom rasponu unutrašnjih i vanjskih okruženja za spajanje pojedinačnih niti staklenih vlakana ili za trakasta vlakna, koja imaju dvanaest niti staklenih vlakana. Model K33A ima jedno postolje i koristi elektrodu koja omogućava do 18.000 spojeva i ugrađen rezač koji može izvršiti do 77.000 rezanja. Koristi šest motora za upravljanje postoljem od staklenih vlakana i precizno poravnavanje jezgara prije spajanja. S desecima hiljada proizvedenih uređaja za spajanje optičkih vlakana i milionima prodatih konektora, kupci se iznova vraćaju UCL Swiftu zbog kvaliteta njihovih proizvoda i korisničke podrške.

Jednomodni i višemodni optički kablovi i konektori

Sa UCL Swiftom moguće je spojiti jednomodne i višemodne optičke kablove i konektore. Jednostavno morate pravilno postaviti splajser. Također, moguće je spajati i konektore drugih proizvođača, no potrebno je koristiti posebne držače konektora kako bi se osigurao njihov pravilan položaj u splajseru. UCL Swiftovi uređaji posjeduju jednostavan meni za programiranje, koji omogućava konfiguraciju uređaja za rad s bilo kojom vrstom optičkog vlakna. On također nudi jednomodne i višemodne konektore koji se lako mogu spojiti na jednomodne, odnosno višemodne optičke kablove. Naravno, potrebno je znati da jednomodne i višemodne kablove nije moguće spojiti jedan s drugim. Za više informacija o ovom, ali i drugim proizvodima koje nudi EGAL kontaktirajte predstavnike te kompanije na: https://egal-eu.com/.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *