Sistemi za kontrolu pristupa

HID vraća povjerenje na radno mjesto

Kako preduzeća i vlade ulaze u novu eru zaštite na radnom mjestu, dva glavna preduslova za to su spremnost i sposobnost brze prilagodbe. Širokoprihvaćena kontrola pristupa, autorizacija, internet stvari i druge pouzdane provjere identiteta osnova su za sigurno i pouzdano ponovno otvaranje radnih mjesta
Piše: Jaroslav Barton, direktor marketinga proizvoda, HID Global
E-mail: chris.gibbs@vol4comms.com

I HID Global se suočio s izazovima vraćanja zaposlenika na posao. Prvi korak koji je kompanija preduzela bio je razvoj strategije i procesa za komunikaciju sa zaposlenima u vremenu brzih promjena te izrada sveobuhvatnog priručnika koji će pomoći da se istovremeno zaštite zaposleni i osigura nesmetano poslovanje. Rezultat toga je priručnik “Povratak na radno mjesto”, koji je pružio jasne preporuke voditeljima odjela, zaposlenicima i kupcima u stalno promjenjivom okruženju. Zaposlenicima je najvažnije zdravlje i sigurnost. Stoga je važno predvidjeti njihove emocije kao i opravdane brige. Jednako je bitno gledati unaprijed i pokazati kako “novo normalno” izgleda za zaposlene definirajući i pružajući sigurnost spram novih načina ponašanja na inače poznatom radnom mjestu. Priručnik je u tom pogledu pružio ohrabrujuću jasnost.

Četiri područja
Iako se svaki ured ili objekat mora prilagoditi svojim potrebama, HID Global se u cjelini koncentrisao na četiri osnovna područja: zaštita, čišćenje, razmjena poruka i održavanje distance. Kompanija se u domenu zaštite i socijalne distance okrenula vlastitom portfoliju proizvoda i rješenja. Određene su posebne smjernice za održavanje razmaka i ograničenje vremena na sastancima, kao i prakse prilikom pozdravljanja, objedovanja i upravljanja dostavom pošte i paketa. Smjernice su, također, pokrivale aktivnosti u sobama za sastanke, uredima i radnim stanicama. Voditelji ureda fokusirali su se na to kako mogu preurediti mjesta okupljanja i premostiti druge izazove vezane za upravljanje gužvama. Stalno se radilo na osiguravanju provođenja mjera u pregrađenim radnim prostorima, osmišljavanju i upravljanju obrascima protoka prometa te upotrebi pleksiglasa i drugih prepreka za osiguravanje razmaka.

Provođenje uputa
Nakon definiranja ovih smjernica za održavanje distance HID je primijenio vlastite tehnologije da automatizira njihovo provođenje. Dvije su ključne komponente:
Dinamična sigurnost na radnom mjestu: upravljanje posjetiocima putem clouda, izdavanje bedževa za zaposlenike koji rade na daljinu i posjetioce te beskontaktna rješenja za kontrolu pristupa koja smanjuju kontakt između osoba. Upravljanje fizičkim udaljavanjem zasnovano na definiranim pravilima pruža trenutni uvid i upozorenja kako bi se zaposlenici pridržavali sigurnosnih i sanitarnih zahtjeva.
Automatizirani brzi odgovor i usklađenost: automatsko usklađivanje ponašanja posjetilaca s donesenim mjerama, pretraživanje dolazaka u kontakt, fizička distanca i higijena otklanjaju teret uvođenja novih zdravstvenih i sigurnosnih procedura.

Uspješan test
HID je u okviru pilot-projekta svoja rješenja testirao na 200 vlastitih radnika, a nakon što su na snagu stupile zdravstvene mjere za održavanje socijalne distance. Rješenja su primijenjena u različitim okruženjima, od proizvodnih traka do radnih separea, prostora za ručavanje i ulaznih predvorja. Svaki zaposlenik dobio je BLE (Bluetooth Low Energy) privjesak na vezici koja koristi peer-to-peer (svako sa svakim) komuniciranje koji šalje obavještenje ukoliko se približi drugoj osobi manje od 2 m tokom određenog perioda. Podaci o tome šalju se u oblak za analizu i određivanje lokacije u zgradi gdje se incident dogodio. Kao alternativa privjescima, iste se mogućnosti mogu pružiti pomoću značke ili držača značke koji se lako dodaje postojećim ličnim kartama. U oba slučaja postoji čitav digitalni trag kretanja zaposlenika i njegovih interakcija dok je na poslu. Privjesci se mogu izdati i svim posjetiocima i izvođačima radova. Poslodavci definiraju politike održavanja međusobnog razmaka i parametre upozorenja za sprečavanje izbijanja infekcije shodno zdravstvenim preporukama, a mogu se kreirati i zone s geoogradama oko prometnih područja (sobe za odmor, hodnici, predvorja) kako bi se smanjilo okupljanje velikog broja ljudi.

Ključna uloga
Rješenje igra ključnu ulogu i kada neko dobije pozitivan rezultat testa na koronavirus. Jednim klikom možete dobiti detaljan izvještaj o svim kontaktima te osobe pomoću podataka o njenom kretanju i interakcijama. Time se pokreću sigurnosni protokoli zasnovani na izvještajima koji uključuju hronološki popis svih slučajeva kada su dvije osobe bile u istoj zoni ili su se previše približile jedna drugoj. Može se procijeniti rizik od izloženosti svakog zaposlenika u objektu i minimizirati prekid rada jer možete brzo reagovati na ovakve slučajeve i po potrebi aktivirati proces izolacije.
Pilot-projekat koji je proveo HID Global otkrio je mnogo o reakcijama zaposlenika na globalnu zdravstvenu krizu. Generalno su željeli biti dio nečega što bi moglo imati ogroman utjecaj na radnike širom svijeta. Njihovo učešće u projektu također je otkrilo kako najbolje primijeniti smjernice i istovremeno omogućiti optimalno iskustvo za zaposlenike. Osim toga, došlo se i do podataka kako se IoT ekosistem može brzo nadograditi i prilagoditi dinamičnim potrebama bolnica, proizvodnih pogona i preduzeća. Mogućnosti nadzora i analitike u realnom vremenu mogu pomoći u osiguravanju poštivanja niza drugih zahtjeva, kao što su politike održavanja higijene ruku i drugi propisi uvedeni kao dio “nove normale”. Istovremeno, organizacije mogu iskoristiti ova IoT rješenja i nakon globalne zdravstvene krize, jer postavljaju temelje za jednostavno dodavanje još više IoT aplikacija, kojima se može centralno upravljati putem jedne platforme.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *