Konferencije Seminari

Hikvision Roadshow prvi put u Sarajevu

Ugodni ambijent sarajevskog hotela Hills je 18. oktobra bio mjesto održavanja prvog Hikvision Roadshowa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Sarajevo je time dospjelo na mapu stotinjak gradova koji su ugostili ovu putujuću izložbu Hikvisionovih proizvoda.
Piše: Ahmed Šečunović
E-mail: redakcija@asadria.com

Domaćin sarajevskog izdanja Hikvisionove panevropske turneje pod nazivom „Konvergencijom do uspjeha“ (Embracing Convergence) bio je AFP, dugogodišnji partner kineske kompanije. Ivica Brekalo, direktor AFP-a, kazao je da je izuzetno zadovoljan posjećenošću i organizacijom. „Događaju je prisustvovalo 58 firmi, naših kupaca, odnosno 155 ljudi, koji su pokazali zainteresiranost za ovaj skup, a imali su priliku obići kamion s Hikvisionovim tehničkim rješenjima i inovacijama. Dobar dio je i samostalno, prije i poslije prezentacija, pogledao i testirao Hikvisionova rješenja koja se nude na tržištu. Svi smo pokazali ozbiljnost i profesionalnost i vjerujem da su nas kupci i partneri kao takve prepoznali“, kazao je Brekalo.

Konvergencija na djelu
Program se sastojao iz konferencijskog dijela, tokom kojeg su predstavljeni Hikvisionovi noviteti i proizvodi, neki tek u razvoju, te izložbenog segmenta, u kojem su posjetioci u dvije grupe razgledali izložbeni kamion. Antun Buterin, Hikvisionov marketinški menadžer, s okupljenima je podijelio ključne informacije o kompaniji i uveo prisutne u svijet konvergencije. „Za nas u Hikvisionu ovaj pojam znači duboku integraciju različitih sistema sigurnosti koji se na različitim razinama povezuju u jedan sistem, što daje novu vrijednost“, rekao je Buterin. Kao eklatantan primjer naveo je mobilni telefon, koji je nekada služio samo za pozive, a danas i kao dnevnik, budilnik, fotoaparat, kamera i šta sve ne. Ovakvo približavanje konvergencije odlično je poslužilo kao uvod u obilazak izložbenog prostora.

Jedan softver za sve sisteme
U kamionu su predstavljeni svi proizvodni segmenti, međusobno integrisani i povezani u jednu cjelinu. Bili su tu terminali za kontrolu pristupa, videointerkomi, alarmni i radarski sistemi te noviteti u videonadzornom portfoliju u Easy IP, Turbo HD te serijama koje se baziraju na vještačkoj inteligenciji – ColorVu i AcuSense. Osim toga, posjetioci su mogli pogledati i najnovije modele panoramskih kamera iz serije PanoVu te kamere DarkFighterX, koje uspješno prikazuju sliku u boji u potpunom mraku, kao i najnovije termalne te mobilne kamere za ugradnju u vozila. Tu su i profesionalni monitori objedinjeni u videozidu, koji je dominirao unutrašnjošću kamiona. Svime se upravlja pomoću jedinstvenog HikCentral softvera, koji uvezuje sve proizvode i tehnologije te kompanije: od videonadzora i iskorištenja njegovih funkcionalnosti vještačke inteligencije, preko sistema za prepoznavanje lica i kontrole pristupa do konfiguracije alarmnih sistema i videointerkoma. Sve ove funkcije u kombinaciji čine snažan centralni upravljački sistem sačinjen od najviše 256 uređaja. Hikvisionov pretprodajni inžinjer Andrej Češek je na primjerima komunikacije između proizvoda prezentirao kako HikCentral olakšava upravljanje cjelokupnim sistemom, čime se štedi vrijeme i novac, a otvara mogućnost za lakšu nadogradnju sistema.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *