Konferencije

Održan prvi bh. Dahua Starlight Show

U sarajevskom hotelu Hills 9. oktobra je održan prvi bosanskohercegovački Starlight Show u organizaciji kineske kompanije Dahua Technology i njenog distributera firme Sys Company
Piše: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

Konferenciju je u ime Sys Companyja otvorio Hilmija Arnautović, prodajni menadžer za Dahuin portfolio, pozdravivši sve prisutne i zahvalivši im se na dolasku. Nakon dvadeset godina iskustva na tržištu i rada s mnogim brendovima, Arnautović je objasnio zašto su se lani odlučili na partnerstvo s velikim kineskim proizvođačem sigurnosne opreme. „Prepoznali smo da Dahua ima svoje tržište i korisnike i uzeli smo na svoja leđa dio tereta da ih educiramo. Cilj nam je da donesemo najbolju tehnologiju, jednu od najboljih na svijetu, da vas približimo Dahui i ne pravimo barijeru između vas i proizvođača. Garantujemo da ćemo biti prvi na tržištu“, rekao je prodajni menadžer Sys Companyja.

Snažan fokus na tržište Bosne i Hercegovine
Nakon toga priliku da se obrati posjetiocima iskoristio je i Elis Hrkalović, Dahuin menadžer za razvoj poslovanja, koji je rekao kako je Dahuino opredjeljenje snažan fokus na tržište Bosne i Hercegovine jer je samo ove godine održala tri konferencije i jedna je od rijetkih koja u toj zemlji ima ured, u kojem je u skladu s potrebama zaposleno četiri do pet osoba, odnedavno i kolega iz Kine. „Najbitnije je da shvatite da je Dahua brend koji je tu za vas 24 sata. Fokusirani smo na vaše ideje i rješenja, i tu smo za vas tokom cijele realizacije ideje, od početka do kraja projekta“, kazao je Hrkalović te dodao da je Dahua, iskoristivši iskustvo u realizaciji projekata za visokoškolske ustanove, ostvarila kontakte s Vladom Kantona Sarajeva radi saradnje s Univerzitetom u Sarajevu, koja bi uskoro trebala početi. Ostatak konferencije vodio je Jacek Weglarz, ambasador Dahuinog brenda, koji drži tehničke edukacije širom Evrope.

Podrška od ideje do realizacije
Snažan rast proizveo je i jako važnu korist za korisnike – sveobuhvatnu kvalitetnu podršku, koja je važan preduslov prilikom ispunjavanja tenderske dokumentacije i realizacije projekata. Tri su koraka na tom putu: planiranje, realizacija na terenu i kontrola. Dahua svojim kupcima pomaže tokom cijelog procesa. Kada je riječ o planiranju, na svom web-portalu nudi sve informacije o proizvodima, njihovim funkcionalnostima i projektima u kojima su korišteni, zatim brojne alate za izračunavanje različitih parametara i usporedbu s drugim proizvodima i na kraju primjere upotrebe. „Podršku vam pružamo prvo kroz planiranje putem portala, na kojem je ponuđeno sve: od datasheeta, vodiča za korisnike, nacrta, firmvera, karakteristika itd. Tamo je Product Selector, na kojem se mogu pretraživati i uspoređivati svi proizvodi, zatim Toolbox, koji vam pomaže da dizajnirate i odaberete prave proizvode, Accessory Selector, Lens Calculator itd.“, rekao je Weglarz.

Koristan alat za rad na terenu
Drugi korak je rad na terenu kroz testiranje uređaja. U tu svrhu predstavljen je Dahuin tester, RJ45 Android uređaj, na koji se mogu spojiti svi njihovi proizvodi i testirati na mjestu ugradnje. Kada kažemo svi proizvodi, to doslovno znači to jer Dahua proizvodi ne samo kamere već i opremu za ugradnju, napajanje, prijenos signala, pohranu te audioopremu. Testirati se može bilo koja ONVIF IP kamera, čak i analogna, može se spajati na Wi-Fi, ima HDMI ulaz i izlat, bateriju trajanja deset sati, PoE i DC12V itd. Jako koristan alat na terenu jer se može koristiti za sve uređaje bez potrebe za korištenjem nekog dodatnog testera. Na kraju, kao treći korak tu je Control Center, u kojem se sve to koristi, a za koji Dahua također nudi sve: od videozidova, tastatura, mrežnih videosnimača, UPS-ova, ormara, mrežne opreme i kontrole pristupa.

Osnovna serija kamera
Nakon toga Weglarz je održao predavanja o tri serije kamera: Lite, Pro i Ultra. Cjenovno najpristupačnija Lite serija IP i HDCVI 2, 4, 5 i 8 MP kamera, namijenjena za aplikacije niže i srednje zahtjevnosti, dolazi u paketu s više tehnoloških aduta, prvenstveno jako kvalitetnim Sonyjevim STARVIS senzorom, koji je Dahua prva uvela u najjeftiniju seriju. S gustoćom piksela od 130 ppm Lite kamere mogu razlikovati informacije poput lica i riječi na registarskim tablicama, a H264+ i H265+ kompresija smanjuje zahtjeve za pohranom. Tehnologija digitalnog širokog dinamičkog raspona (DWDR) omogućava im neometan nadzor neosvijetljenih i jako osvijetljenih dijelova scene, kao i zona s naglašenim kontrastom. Osim modela s fiksnim objektivima, one nude dodatnu fleksibilnost u odabiru više alternativnih objektiva, čije dimenzije uključuju i opcije od 3,6 mm, 6 mm i 2,7–12 mm. Brojni modeli Lite serije posjeduju i IC LED rasvjetu za nadzor u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a uz napredno praćenje pokreta, jednostavnu videoanalitiku te širok dinamički raspon kamere pružaju dovoljno dobar kvalitet da se identifikuje počinilac.

Revolucionarna ePoE tehnologija
Nakon pauze za kafu govor je nastavljen o Pro seriji kamera, koje se mogu koristiti u profesionalnim projektnim rješenjima. Odlikuje ih 4K rezolucija (od 2 do 8 MP), jači procesor, H.264H+ i H.265+ kompresija podataka, čak deset vrsta videoanalitike i 120 dB široki dinamički raspon. Kako bi premostila ograničenje prijenosa signala do 100 metara, Dahua je prošle godine ponudila ePoE tehnologiju, koja omogućava prijenos podataka između IP kamere i PoE switcha ili snimača na udaljenosti do 800 m pri brzini 10 Mbps preko CAT5E kabla. Eliminirajući potrebu za dodatnim switchevima, tom tehnologijom godišnje se uštedi oko 182,5 kWh struje, odnosno smanjuje emisija ugljika do 143 kg. Najveće senzore i najjače procesore ima Ultra serija kamera, predviđena za zahtjevnije projekte i kupce. Koriste Sonyjev Starlight čip do 4/3”, WDR do 140 dB i HLC uz rezoluciju do 12 MP. Ultra Starlight kamere sadrže naprednu videoanalitiku poput toplotnih mapa i brojanja ljudi, jako korisnu Smart Defog funkciju za nadzor pri maglovitom vremenu, elektronsku stabilizaciju slike, pametno infracrveno snimanje za izoštreniju sliku u noćnim uvjetima, pametnu prilagodbu scene (SSA) te poslovnu analitiku, koja se može iskoristiti za optimiziranje poslovanja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *