Fizička zaštita Kontrola pristupa

ID Shop: Kontrola pristupa na ulazu u nadzirana područja

Sigurnosni stručnjaci ističu prednosti korištenja okretnih vrata kao jedan od najboljih načina za pojačanu fizičku sigurnost te sredstvo za nadzor nad pristupom zaposlenih i posjetilaca
Piše: Mateja Mirtič, voditeljica ureda i marketinga, ID Shop
E-mail: mateja.mirtic@idshop.si

Ulaz u objekat je najfrekventnija i najkritičnija tačka. Zato je na tom mjestu potrebno omogućiti najveću kontrolu pristupa kako bismo imali nadzor nad tim ko i u koje vrijeme ulazi, a ko ne smije ući. Složenost protoka na ulazima povezana je s određenim intervalima kada se broj prolaza uveća i u takvim okolnostima ih je nemoguće efikasno nadzirati samo običnim fizičkim osiguranjem. Zato su organizacije prisiljene da uvode nove mehanizme kontrole pristupa, među koje spadaju i okretna vrata, odnosno barijere ili brzi prolazi za područja pod nadzorom. Kompanije mogu povećati nivo sigurnosti nadogradnjom sistema ili kompletnom promjenom kontrole pristupa na kritičnim rejonima.

Unaprijeđena sigurnost
To je dobro budući da sa sigurnosnim prolazima u zonama pod nadzorom dobivamo mnogo više od veće sigurnosti: manji su troškovi te veći protok ljudi, fleksibilnost i iskorištenost nadzornog sistema te efikasnost i transparentnost u dostizanju viših standarda sigurnosti. Svi ti sistemi nude vrhunski nadzor pristupa s mogućnošću odvraćanja i otkrivanja neovlaštenih posjetitelja. Kružna vrata omogućavaju pristup samo jednoj osobi, što optimalno usporava prolaz ljudi, a osiguranju pruža mogućnost da pravovremeno primijeti moguće probleme i po potrebi reagira. Naravno, sigurnosni prolazi pružaju nadzor kompletnog pristupa i u kombinaciji s kartičnim pristupom, biometrijom, osobnim kodom ili drugim vrstama medija riješeno je pitanje svake zlouporabe.

Integracija s drugim sistemima
Važno je istaknuti činjenicu da sigurnosne prolaze možemo jednostavno nadograditi postojećim sigurnosnim i nadzornim sistemima. Time je moguće osigurati savršen nadzor nad vremenom i identitetom svih koji ulaze u objekt. Isto tako je važno znati da sigurnosni prolazi omogućavaju vizualna (svjetlosna) i zvučna (alarmna) upozorenja za lakše usmjeravanje i upozoravanje posjetitelja i nadzornika, kao i požarnu funkciju kada se vrata automatski zatvore, odnosno otvore. Tu su i vremenske zone, upozorenja kod neovlaštenih pristupa, zlouporabe itd. Činjenica je da okretna sigurnosna vrata i brze prolaze možemo povezati s drugim nadzornim sistemima i posljedično pomoću različitih autoriziranih medija za brzu validaciju, što znači da taj postupak samotestiranja olakšava rad recepcionera i osiguranja i tako štedi i vrijeme i novac. Sistem je moguće programirati na funkciju „samo za ulaz“ ujutro, npr. kada je povećan broj dolazaka zaposlenih, ili „samo za izlaz“ navečer, a vrata se mogu potpuno zaključati noću ili preko vikenda, kada je objekt zatvoren.

Osjećaj sigurnosti je neprocjenjiv
Podsjećamo da je ulaz u kompaniju prvo što zaposleni, posjetitelji i poslovni partneri vide prilikom dolaska i već sam pogled na ulaz može izazvati osjećaj povjerenja, stručnosti i sigurnosti ili posve suprotno. Prilikom planiranja i odlučivanja o višem nivou sigurnosti i nadzora potrebno je razmisliti o više stvari, a jedna od najvažnijih je izbor pravog sistema i partnera, koji će svojim stručnim znanjem, referencama i kvalitetnim servisom osigurati da sistem radi efikasno.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *