Događaji Sajmovi

Intersec 2018: Generator razvoja sigurnosne industrije

Intersec Dubai, koji se održao od 20. do 23. januara, ugostio je 1.357 izlagača iz 59 zemalja, a sajamske sadržaje na 60.000 m2 prostora u Međunarodnom kongresnom i izložbenom centru obišlo je nekoliko desetaka hiljada posjetilaca iz cijeloga svijeta

Priredio: Redakcijski tim

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Jubilarno 20. izdanje sajma Interseca održalo se pod pokroviteljstvom Mensura bin Muhammeda bin Rašida el-Mektuma, premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji se na otvaranju pojavio u pratnji visokih državnih zvaničnika, organizatora i predstavnika regionalne sigurnosne industrije. U uvodnom govoru naglasio je kako su sigurnost i zaštita danas od izuzetnog značaja te kako je tokom proteklih 20 godina Intersec postao najvažnija smotra sigurnosti i zaštite na globalnom nivou. „Intersec je odigrao značajnu ulogu na planu unapređenja sigurnosti i zaštite u našem društvu. To je učinjeno predstavljanjem najsavremenijih inovacija i trendova kupcima i institucijama na području Bliskog istoka i šire“, istakao je Al-Maktoum.

Napredak u svim segmentima

Sveobuhvatni trodnevni konferencijski program Interseca obilježila je nova konferencija o tehnologiji dronova te konferencija o vještačkoj inteligenciji i informatičkoj sigurnosti. Više od 5.000 brendova predstavilo je proizvode u okviru sedam segmenata: komercijalna sigurnost, protivpožarna i spasilačka oprema, državna sigurnost i policija, informatička i cyber sigurnost, fizička i zaštita perimetra, pametni domovi i automatizacija zgrada. Segment protivpožarne i spasilačke opreme zabilježio je najveći godišnji rast broja izlagača. U okviru tog programa predstavilo se 448 kompanija, što je za 24% više u odnosu na 2017. Isti trend je prisutan i u segmentu informatičke i cyber sigurnosti, u okviru kojeg su bila 52 izlagača sa svojim rješenjima za borbu protiv cyber prijetnji, špijunaže i internetskog kriminala. Sa 453 izlagača segment komercijalne sigurnosti je najveći na sajmu. Prate ga fizička i zaštita perimetra (90 izlagača), zaštita na radu (173 izlagača), državna sigurnost i policija (91 izlagač), kao i pametni domovi i automatizacija zgrada (30 izlagača). Oduševljenje postignutim nije krio ni Ahmed Pauwels, direktor kompanije Messe Frankfurt Middle East, koja je organizator sajma: „Bliski istok je prošao brzu ekonomsku transformaciju, što je stvorilo potrebu da se kritična infrastruktura, imovina i ljudi osiguraju i zaštite. Kada je 1999. održan prvi sajam Intersec, imao je samo 61 izlagača, dok je ukupna vrijednost sektora državne i komercijalne sigurnosti na području cijelog Bliskog istoka iznosila tek 52 miliona dolara. Od tada je tržište ostvarivalo godišnji rast i do 30% i njegova vrijednost se trenutno procjenjuje na 12,2 milijarde dolara. Taj rast u prvi plan stavlja i poslovni uspjeh mnogih sajamskih izlagača, od kojih je 13 učestvovalo na prvom sajmu 1999. i vratilo se i ove godine.“

Dronovi i vještačka inteligencija

Među centralnim događajima na ceremoniji otvaranja sajma istakao se i program Indoor Drone Zone, u okviru kojeg su državni partneri sajma održali žive prezentacije rada svojih novih dronova. Istovremeno, zona za prezentacije na otvorenom nazvana Live Outdoor Demo poslužila je za predstavljanje atraktivnih aplikacija za spašavanje i vatrogastvo, oklopnih vozila i naprednih automobila policije grada Dubaija. Tu je predstavljen i Bristol FL 60 XR kao najviša platforma s vatrogasnim ljestvama na svijetu sa 31,5 metara.

Korejska kompanija IDIS našla sa na 19. mjestu na svjetskoj rang-listi 20 najznačajnijih globalnih ponuđača sigurnosnih rješenja. Na sajmu se predstavila u segmentu posvećenom komercijalnoj sigurnosti. Taj proizvođač videonadzornih rješenja predstavio je nekoliko novih rješenja i tehnologija, koje uključuju IDIS Deep Learning Analytics Engine tehnologiju, koja koristi vještačku inteligenciju za dubinsko učenje. Harry Kwon, direktor poslovanja za područje Bliskog istoka i sjeverne Afrike u IDIS-u, kaže da je kompanija integrisala AI tehnologiju u svoju postojeću opremu, čime se omogućava pouzdan, brz i skalabilan videonadzor. „Na Intersecu smo predstavili najnoviju verziju IDIS Deep Learning Analyticsa za proaktivno praćenje ljudi, vozila i bicikala, kao i slanje upozorenja o detekciji objekata, nepotrebnog zadržavanja i upada. Sve ove funkcije su prilagođene za prikaz u 16:9 formatu za potrebe videonadzora. Ona može analizirati velike skupove podataka bez prethodnog kompleksnog podešavanja i može naći primjenu u stvarnom svijetu, dok će dubinsko učenje omogućiti korisniku da jednim pogledom na ekran intuitivno prepozna promjenu obrasca i proaktivno reaguje na nju“, kaže Kwon.

Analitika detekcije

U segmentu posvećenom zaštiti na radu američka kompanija Industrial Scientific je predstavila svoja rješenja za analitiku detekcije i zaštite od opasnih gasova. Mogu se koristiti u javnoj sigurnosti, civilnoj zaštiti, gasnoj i naftnoj industriji, hemijskoj industriji, rudarstvu, proizvodnji čelika i građevinarstvu itd. Cedric Le Minter, direktor te kompanije za EMEA regiju, kaže: „Kao globalni lider u segmentu analitike za detekciju i zaštitu od opasnih gasova, Industrial Scientific na globalnom nivou drži tržišni udio od oko 20 procenata. Na sajmu smo predstavili iNet Now rješenje za živo praćenje stanja na terenu, koje u realnom vremenu šalje tekstualne poruke i e-mailove o pojavi gasa, izbijanju panike i napadu na osobe. Time se korisnicima omogućava da prate i reaguju na incidente dok se oni još odvijaju.“ Mapiranje lokacije uposlenika i instrumenata u realnom vremenu pomaže korisnicima da precizno utvrde gdje se na nekoj lokaciji nalaze udaljeni radnici i ostale osobe koje rade u objektu.

Globalni značaj

Sa 83% međunarodnih izlagača sajam Intersec 2018 potvrđuje svoj globalni značaj. Između ostalog, to je potvrđeno i zastupljenošću 15 paviljona posvećenih pojedinačnim državama: Kanadi, Kini, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Hong Kongu, Indiji, Italiji, Južnoj Koreji, Pakistanu, Singapuru, Tajvanu, Velikoj Britaniji, SAD-u i, prvi put u 2018. godini, Rusiji. Učešće izlagača iz UAE-a također je veće, i to za šest posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupan broj iznosio je 223 izlagača, koji su se predstavili na 10.500 m2 izložbenog prostora. Na kraju možemo kazati da je Intersec i ove godine svojim atraktivnim sadržajima bio jedan od sajmova s najvećim brojem izlagača na svijetu te da je još jednom potvrdio epitet nezaobilaznog događaja u kalendaru globalne sigurnosne industrije.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *