Događaji Sajmovi

Dvadeset godina Interseca

Najveći svjetski sajam za građenje poslovnih veza u oblasti sigurnosti i zaštite Intersec ovog će januara u Dubaiju proslaviti dvije decenije uspjeha. U nastavku o onome što nas očekuje na početku nove godine

Priredila: redakcija a&s Adrije

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Sajam će na svoju dvadesetogodišnjicu ugostiti više od 1.300 izlagača iz 58 zemalja, a očekuje se da će ga više od 30.000 posjetilaca iz 128 zemalja pohoditi u potrazi za najnovijim rješenjima na sedam sajmovskih sekcija posvećenih komercijalnoj sigurnosti, zaštiti i spašavanju od požara, zaštiti na radu, domovinskoj sigurnosti i policijskoj zaštiti, perimetarskoj i tehničkoj sigurnosti, IT sigurnosti te pametnim domovima i automatizaciji zgrada.

Novi sadržaji

Smješten na 60.000 kvadratnih metara u 13 dvorana, uz 10 posto izložbene površine u Međunarodnom centru za sajmove i konferencije u Dubaiju, Intersec 2018 dodao je novi paviljon te unutrašnju zonu za dronove. Paviljon za nosivu sigurnost ovaj put stavlja naglasak na napredni tekstil, uključujući i prozirne ekrane, kamere za nošenje na tijelu, egzoskeletnu komunikaciju i druge tehnologije. Od svojih skromnih početaka 1999. godine, kada je imao 61 izlagača iz 13 zemalja, Intersec se razvio u globalnog pokretača industrije, koji će među više od 1.300 svojih izlagača u 2018. godini ugostiti 19 od 20 najboljih svjetskih pružalaca sigurnosnih rješenja. Trodnevni događaj, koji će se održati između 21. i 23. januara, rastao je s mnogim izlagačima koji su sajmu prisustvovali od njegovih početaka. NAFFCO je jedan od 12 izlagača na Intersecu 2018 koji je učestvovao u njegovom prvom izdanju prije gotovo 20 godina. Od tada se ova kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nametnula kao jedan od vodećih svjetskih dobavljača protivpožarnih i rješenja za zaštitu na radu te je izgradila globalnu mrežu koja se proteže na više od 100 zemalja.

Organizator Interseca i direktor Messe Frankfurta za Bliski istok Ahmed Pauwels izjavio je: “Intersec i dalje pomjera granice kao vrhunski svjetski sajam najnovijih sigurnosnih, protivpožarnih te rješenja za zaštitu na radu. Udruženja, vlade i korporacije sve više ulažu napore kako bi zaustavili različite prijetnje i osigurali ljude, infrastrukturu, imovinu i informacije. Ovo je dovelo do porasta u potražnji za najnovijim sigurnosnim proizvodima i rješenjima. Intersec je od samog početka najboljim sigurnosnim kompanijama popločao put ka regionalnim tržištima i olakšao uspostavljanje brojnih korisnih partnerstava i veza izgrađenih tokom proteklih godina. Nadamo se da ćemo daljim stavljanjem naglaska na izlaganje najnovijih tehnologija i trendova zadržati konstruktivnu ulogu u stvaranju sigurnijeg regiona.”

Intersec i rast tržišta

Intersecovo impresivno globalno prisustvo tokom posljednjih 20 godina poklapa se s brzim razvojem bliskoistočnog tržišta, koje karakteriše značajan rast u oblasti domovinske i komercijalne sigurnosti te zaštite od požara. Prema analitičarima Frost & Sullivana, predviđa se da će bliskoistočno tržište domovinske sigurnosti, koje čine sistemi za nadzor, sistemi za kontrolu ulaza i rješenja za zaštitu perimetra, do 2021. godine dostići vrijednost od 17,05 milijardi dolara, uz objedinjenu godišnju stopu rasta od 15,6 posto. Tržište komercijalne sigurnosti također je raslo širom regiona, kreirajući poslovne mogućnosti za dobavljače sistema za videonadzor, kontrolu pristupa i detekciju uljeza. F&S očekuje da će ovo tržište, čija je vrijednost 2015. godine iznosila 1,93 milijarde dolara, do 2021. dostići vrijednost od 4,82 milijarde dolara, uz objedinjenu godišnju stopu rasta od 17 posto. U međuvremenu, očekuje se da će tržište zaštite od požara na Bliskom istoku do 2021. dostići vrijednost 4,4 milijarde dolara, uz objedinjenu godišnju stopu rasta od 12,4 posto. Inače, komercijalna sigurnost najveća je sekcija na Intersecu s više od 580 izlagača, među kojima su više od dvije trećine 50 najboljih svjetskih sigurnosnih kompanija, kao što su Hikvision, Bosch, Dahua Technology, ASSA ABLOY, Tyco, FLIR, Hanwha Techwin, Axis Communications, Avigilon, Panasonic, Infinova, IDIS i Milestone Systems.

Važnost u predstavljanju noviteta

Regionalni menadžer za Bliski istok i Afriku u Axis Communicationsu Philippe Kubbinga o sajmu kaže sljedeće: “Intersec je veoma važan događaj, na kojem možemo predstaviti novitete u Axisovim proizvodima i rješenjima, s partnerima demonstrirati naše prednosti u ključnim specijaliziranim tržištima te ojačati poslovne veze s industrijskim profesionalcima. Bliskoistočno tržište nastavilo je rasti te naredne godine očekujemo dalje usvajanje najnovijih IP mrežnih rješenja, s velikim naglaskom na pametne i inovativne tehnologije.” Peter Strom, predsjednik i direktor March Networksa, kompanije koja nudi inteligentna IP videorješenja, dodao je: “Intersec je imao važnu ulogu u uspostavljanju March Networksa kao poznatog imena u regionu i sve većoj svijesti o našim proizvodima na ciljnim tržištima. Vrlo je efikasan u okupljanju ključnih visokorangiranih korporativnih predstavnika i radujemo se što ćemo im predstaviti naša najnovija inteligentna IP videorješenja.” CP Plus, jedan od globalnih lidera u oblasti napredne sigurnosti i nadzornih rješenja, još je jedan odavno prisutni izlagač na Intersecu, koji ima velike planove za njegovu dvadesetogodišnjicu. “Naša povezanost s Intersecom traje već dugo vremena i podrazumijeva se da je to jedna od najboljih platformi za predstavljanje naših tehnologija i rješenja. Ovaj put ćemo imati dosta novih proizvoda poput analognih HD 4 MP i 5 MP videonadzornih rješenja, Indigo i Red IP rješenja zasnovanih na Insta Streamu, rješenja za kontrolisanje prisustva s podrškom za prepoznavanje lica, Wi-Fi, PoE switcheva i još mnogo toga. Uzbuđeni smo i radujemo se daljoj saradnji s Intersecom zasnovanoj na zajedničkim ciljevima i rastu“, kazao je Gaurav Khemka, direktor CP Plusa.

Protivpožarna zaštita i spašavanje

Sekcija za protivpožarnu zaštitu i spašavanje je druga po veličini. Okuplja oko 400 izlagača, koji uključuju NAFFCO, Fike, Honeywell, Hochiki, Oshkosh i Siemens. Sekcije za zaštitu i zdravlje, domovinsku sigurnost i policijsku zaštitu (sa po 100 izlagača), IT sigurnost, pametne domove i automatizaciju zgrada (svaka sa po 50 izlagača) zaokružuju tržišno definisane sekcije sajma. Sajam će opet sadržavati paviljon za sigurni dizajn zgrada u sekciji za protivpožarnu zaštitu, kao i vanjsku demonstracijsku zonu za živo predstavljanje najnovijih procedura spašavanja od požara. Sveobuhvatni trodnevni konferencijski program uključivat će i analizu najnovijih trendova, inovacija, legislativa i paradigmi u bliskoistočnoj industriji sigurnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *