Događaji Sajmovi

Posjetili smo IFSEC International 2017

IFSEC International, održan od 20. do 22. juna u konferencijsko-izložbenom centru ExCeL u Londonu, okupio je 27.658 profesionalaca iz 116 zemalja te 578 izlagača, zadržavši reputaciju jedne od najvećih evropskih sajmova sigurnosti. Posjetioci su se mogli upoznati s novim proizvodima, uspostaviti poslovne kontakte i prisustvovati brojnim edukativnim programima

Piše: Damir Muharemović

E-mail: damir.muharemovic@www.asadria.com

Jedan od najvažnijih novina u okviru ovogodišnjeg IFSEC-a bilo je predstavljanje pratećeg sajma “Borders & Infrastructure Expo”. Sponzor je bila kompanija Genetec, a u okviru ovog događaja održane su različite manifestacije. To su segment posvećen dronovima nazvan Drone Zone, zatim testna simulacija napada uživo, koju je radila kompanija BRE Global / LPCB, VIP Meeting sastanci, predstavljanje Centra Joint Security & Resilience britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i različiti seminari. Uz fokus na rješenja i edukaciju o sveobuhvatnim sigurnosnim prijetnjama, sajam Borders & Infrastructure predstavlja platformu za izlagače koji se u okviru IFSEC-a mogu upoznati s etabliranim sigurnosnim profesionalcima iz državnih institucija i sektora energetike, komunalija i transporta.

Svijet instalatera

Segment posvećen instalaterima još je jedna novina u okviru IFSEC sajma. Uz sponzorstvo kompanije RISCO, Svijet instalatera uključivao je tzv. Zonu alata, u okviru koje su posjetioci mogli isprobati različite alate i uređaje za svoj posao. Oni su im uz sponzorstvo kompanije Anglia Tools ponuđeni uz ekskluzivne akcijske cijene. Posjetioci su imali priliku sresti se i s izlagačima poput kompanija Hikvision i Panasonic, te iskoristiti mogućnost kupovine uživo preko distributera Oprema. U sklopu ovog događaja održano je i popularno takmičenje Inženjeri sutrašnjice, kao i poseban seminar namijenjen instalaterima pod nazivom Tavcom Training. Pri kraju sajmu posjetioci ovog segmenta mogli su se opustiti i uspostaviti poslovne kontakte u novom ugostiteljskom prostoru.

Četiri grupe seminara uz fokus na edukaciju

Prostori namijenjeni održavanju seminara bili su posebno atraktivni u godini u kojoj se sigurnosna problematika našla u vrhu medijske pažnje na globalnom nivou. U prostoru posvećenom upravljanju sigurnošću, mnogobrojni posjetioci mogli su čuti nešto više o videoanalitici, koja se „previše prodaje a premalo koristi“, ali je istovremeno „ključna za sprečavanje terorističkih napada“. U Tavcom Theatru održane su prezentacije o sajberskoj sigurnosti, pripremi CCTV dokaza za sudove i optimizaciji mreže za videonadzor. Uz segment posvećen instalaterima, ove godine fokus je stavljen na edukaciju za ovaj sektor tržišta.

Osim segmenta posvećenog graničnoj kontroli i infrastrukturi, IFSEC 2017 je posebnu pažnju posvetio i sve razvijenijem svijetu kućne automatike, pametnih poslovnih zgrada i integraciji sistema sigurnosti i upravljanja zgradama. Ova oblast je obrađena u okviru Smart Theatre segmenta i prateće teme su uključivale rizike i ranjivost interneta stvari, pametne podatke i analitiku, kao i brojne mogućnosti koje pametne tehnologije nude krajnjim korisnicima i instalaterima.

Svijest o sajberskim napadima je svačija briga

“Svačiji je posao da bude svjestan sajberskih napada”, rekao je tokom edukativne sesije o IT sigurnosti Mike Gillespie, direktor i osnivač kompanije Advent IM. Spomenuvši kako trenutno vlada mišljenje da je sajber briga IT stručnjaka, Gillespie naglašava da je on toliko međupovezan te da prodire u sve sfere društva da je, zapravo, postao svačija odgovornost. “Sajber će utjecati na svakog od vas”, zaključuje on. Nedostatak komunikacije i saradnje, kako je istaknuto, najveći je IT sigurnosni problem. Kako prijetnje postaju kompleksnije, sigurnosni stručnjaci moraju više sarađivati unutar organizacije, biti upoznati sa standardima i razvijati nove vještine i razumjeti kako funkcioniše sajberski prostor. „IT sigurnost nije odvojena disciplina. Ona je, zapravo, integralna za poslovne sisteme“, rekao je Gillespie. Na kraju je rečeno da je za industriju važno i da hardver učini što sigurnijim i u skladu s posljednjim standardima, koliko je urađeno testova penetracije, je li firmware ažuriran, kakve se šifre koriste itd. „Potrebno je da razumijemo cjelokupan ekosistem. Ako to ne znamo, onda se ne možemo adekvatno zaštititi. Prijetnja neće nestati. Zaista se morate uključiti na vrijeme“, zaključio je Gillespie.

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju…

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *