Događaji Seminari

Prezentacija ATEÏS proizvoda u Beogradu

Sredinom oktobra u Inženjerskoj komori Srbije u Beogradu kompanija ATEÏS Europe B.V. održala je stručno predavanje i prezentaciju najnovijih proizvoda iz segmenta PA/VA EVAC, komercijalnih audio i digitalnih tele i konferencijskih sistema te najnovije generacije “audio over IP” sistema

Piše: Mara Dragić 

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Glavni predavač bio je Zoran Dragačević, menadžer prodaje ATEÏS proizvoda za Srbiju, istočnu Evropu i Tursku, koji je u uvodnom dijelu najprije predstavio istorijat kompanije. Posebno je istakao najpoznatiji i najdugotrajniji brend Penton, sinonim za plafonske, brodske, projektorske, viseće sferične, nazidne otvorene zvučnike, zatvorene zvučne kutije, horne i kolone. “Penton je naš najstariji brend firme koja se veoma uspešno, već 33 godine, bavi osmišljavanjem 100 V rešenja, dok je TERRACOM osmišljen pre nekoliko godina kao dopuna audio preko IP sistemu”, objasnio je Dragačević i najavio VELOX sistem za dojavu požara, koji se proizvodi u fabrici u Dubaiju, a koji će prvi put u Evropi biti promovisan u Srbiji.

„Suština prezentacije je da se naše kolege projektanti, odgovorni izvođači radova i svi koje zanima ozvučenje i javni razglas, evakuaciono ozvučenje, prenos audio-signala preko IP-a, konferencijski sistemi, interkomunikacioni šalterski sistemi – upoznaju s našom kompanijom i shvate kako im mi možemo pomoći u projektima i projektnim rešenjima na ovom, ali i evropskim tržištima“, rekao je Dragan Petrović, prodajni i projektni menadžer ATEÏS-a. On je istakao da su postigli odlične rezultate na Bliskom Istoku s VELOX sistemima, stoga su odlučili da prošire proizvodnju i krenu u osvajanje i drugih tržišta.

VELOX

„Ovaj sistem za dojavu požara namenjen je malim, srednjim i velikim segmentima, a uz njega nudimo i evakuaciono ozvučenje. Ali ono što posebno želimo da istaknemo jeste da ne postoji veliki broj kompanija koje proizvode po EN 54 standardu, koji se odnosi na spasavanje života, a mi to upravo činimo sa VELOX-om“, kazao je Petrović, a zatim predstavio neke od svjetski poznatih objekata u koje je ugrađena takva vrsta sistema kao što je metro u Dubaiju ili tamošnje Ministarstvo odbrane. Inače, riječ je o adresabilnom sistemu u kojem se signal sa svakog elementa, detektora, ručnog javljača i U/I modula identifikuje u PP centrali, koja zatim određuje šta se dešava u sistemu. VELOX ima dvije serije PP centrala: 4000 za srednje i velike projekte te VT 5000 za cijeli opseg projekata. VELOX TOUCH VT5000 je adresabilna PP centrala zasnovana na najmodernijem 32-bitnom mikroprocesoru, koja može komunicirati u okviru pet kilometara duge petlje, unutar koje može biti čak 240 uređaja. Korisnički grafički interfejs s displejem osjetljivim na dodir (480×272 TFT 4,3”) poboljšava iskustvo čineći navigaciju kroz menije i programiranje brže, lakše i efikasnije. VELOX TOUCH podržava do 192 zone, a svaka može sadržavati različite uređaje zavisno od načina i uzroka programiranja. Komunicira sa 32 druga panela i podržava do 192 logičke funkcije “AND, OR, NOR, XOR” između različitih uređaja na istoj petlji ili između različitih petlji i panela.

Nemojte samo čitati, dotaknite

Model VT5000 je dostupan na deset jezika, certificiran je prema EN 54 standardu i dolazi s pet godina garancije. Adresabilni automatski i linijski detektori dolaze s nekoliko EN 54 standarda i različitim nivoima osjetljivosti. Prema riječima Zorana Dragičevića, prezentacija u Inženjerskoj komori u Beogradu je veoma važna jer je to jedan od načina da se uspostavi komunikacija s inženjerima, da im se prezentuju ATEÏS proizvodi te da se upoznaju s novim tehnologijama i brendovima. „Od velike važnosti za nas je to što se VELOX prvi put u Evropi predstavlja baš u Beogradu. Naši sistemi se uklapaju poput kockica i kompatibilni su, a to je bitno da znaju oni koji projektuju sisteme“, ističe Dragačević. On kaže da mnogi još ne znaju da je ATEÏS otvorio kancelariju u Beogradu, u kojoj radi šest inženjera. „To je tim koji ne samo što pruža informacije o ATEÏS-ovim proizvodima već može da odgovori na razne zadatke i izazove.“

Obavezni standard u Evropskoj uniji

Jedan od ATEÏS-ovih projektnih inženjera je i Nemanja Bisanić, kojem je zadatak da projektuje i optimizuje postojeće projektovane sisteme na tenderima. On je održao predavanje o inteligentnim i umreženim PA/VA sistemima, EN54 standardu i njegovim primjenama, tipovima kontrolera i njihovim karakteristikama. Kako je istakao, kontroleri su „inteligentni umreženi dio sistema“ i kao takvi su glavni dio ATEÏS brenda. Kada je riječ o EN54 standardu, on još nije obavezujući u regionu, ali jeste u EU. “Potreba za EN54 standardom javila se prije deset godina nakon što su istraživanja pokazala da u vanrednim situacijama 75 odsto ljudi reaguje na glasovne poruke upozorenja, 40 odsto na tekstualne poruke, a tek 13 odsto na sirene. Tako se i javila potreba za javnim ozvučenjem i javnim razglasom”, objasno je Bisanić. Nakon toga je prisutne upoznao sa vrstama standarda EN 54 i još jednom naznačio da su umreženi PA/VA sistemi prijeko potrebni za spašavanje života, zbog čega se ugrađuju na stadionima, u školama, hotelima, šoping-centrima, kao i na željezničkim i autobuskim stanicama.

TERRACOM, Xavtel i MAGELLAN

Marko Stevanović, produkt menadžer ATEÏS-a za TERRACOM, Xavtel i MAGELLAN ukazao je na značaj ovih sistema. TERRACOM je IP sistem koji koristi SIP tehnologiju za prenos audio-signala i ima široku primjenu u hotelima, tržnim centrima, muzejima, bolnicama ili školama, dok je MAGELLAN šalterski sistem za komunikaciju s korisnicima. „TERRACOM može da koristi postojeću mrežnu infrastrukturu u zgradama gde je instalacija već urađena i nema potrebu za centralizovanim softverom jer poseduje sopstveni i funkcioniše samostalno. Prebacuje audio-signale sa jednog mesta na drugo, uz audio streaming, kontrolu ulaznih i izlaznih signala“, objasnio je Stevanović.

Prezentaciji je prisustvovao i Dženan Šabanović, komercijalni predstavnik ATEÏS-a za Jadransku regiju. „Pozitivno sam iznenađen odzivom stručnjaka iz naše oblasti na ovoj prezentaciji i nadam se da će se nastaviti predstavljanje ATEÏS-a u našoj regiji. To je jako bitno jer smo u osnovi mala regija u kojoj je sve povezano“, kaže Šabanović. On je istakao nekoliko projekata u kojima su instalirani ATEÏS-ovi proizvodi kao što su Slovenske željeznice, tržni centar Max Stoja u Puli, IKEA u Zagrebu, Zagrebački aerodrom. „Mislim da ćemo uspjeti instalirati našu opremu i na Sarajevski aerodrom, u hotelima Sheraton i Royal Blue u Dubrovniku te Sheraton u Novom Sadu. ATEÏS je veoma kvalitetan brend, ali čini se još nedovoljno poznat na ovim prostorima“, zaključio je Šabanović.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *