Događaji Konferencije

Održana konferencija „Train Brain Soft“

U organizaciji Makedonske komore za privatnu sigurnost i partnerskih organizacija iz Slovenije, Norveške, Rumunije i Hrvatske, početkom septembra u skopskom hotelu Holiday Inn održana je međunarodna konferencija o soft vještinama u sektoru sigurnosti

Priredila: redakcija a&s Adrije

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Konferencija u Skoplju predstavlja završnicu izvedbe projekta „Train Brain Soft – standardizirani nastavni plan i program te elektronski alat za soft vještine za privatnu sigurnost”, koji je podržan programom Evropske unije Erasmus+, „K2 – Strateški obrasci: Obrazovanje odraslih“, a realiziran uz pomoć Nacionalne agencije za evropske obrazovne programe i mobilnost.

Alati za obuku profesionalaca

Projekt je proveden tokom 24 mjeseca, od septembra 2016. do septembra 2018. godine, i predstavlja strateško partnerstvo privatnih sigurnosnih organizacija iz pet zemalja: Makedonije, Norveške, Slovenije, Rumunije i Hrvatske. Projekt sadrži pet koraka namijenjenih usavršavanju zaposlenika u sektoru privatne sigurnosti: istraživanje soft vještina za zaštitare, kurikulum soft vještina, program obuke, priručnik i elektronski alat. Program konferencije predstavljao je sadržaj projekta Train Brain Soft, s posebnim naglaskom na važnost soft vještina za privatnu sigurnost, upravljanje stresom, ljudska prava i slobode te komunikacijske vještine. Istovremeno su predstavljeni sadržaji modularnog programa obučavanja soft softverskih vještina, uz promociju Priručnika za soft vještine za privatnu sigurnost i otvorenog online alata za multimedijsku obuku (e-learning za soft vještine u privatnoj sigurnosti).

Cilj Train Brain Soft projekta Evropske unije jeste da ova vrsta kontinuirane ili dodatne obuke postane obavezna u sektoru privatne sigurnosti te da se s njom počne odmah nakon obaveznog treninga kroz koji prolaze svi zaštitari. Cilj je i da se obuka iz soft vještina ponavlja periodično u cilju unapređivanja znanja i vještina svih zaposlenih u sektoru privatne sigurnosti, a to obuhvata zaštitare i menadžere, ali i sve ostalo osoblje zaposleno u zaštitarskim kompanijama. Kompanije koje se odluče na obuku iz soft vještina mogu očekivati da će njihovi zaposlenici nakon završenog kursa znatno poboljšati svoje komunikacijske vještine i naučiti kako da prevaziđu komunikacijske barijere, prepoznaju situaciju kada sagovornik laže te prepoznaju i praktikuju različite stilove komunikacije. Naučit će i na koji način treba postupati s problematičnim zaposlenicima i klijentima, izvježbat će se u rješavanju konflikata i saznati kako da identifi kuju i kontrolisano izražavaju emocije.

Eminentni predavači

U konferencijskom dijelu programa prisutnima su se obratili: Verica Mileska Stefanovska, predsjednica Komore Republike Makedonije za privatnu sigurnost, Oliver Spasovski, ministar unutrašnjih poslova, Ljupka Khurkchieva iz Nacionalne agencije za evropske obrazovne programe i mobilnost, Fredrik Jämmaat iz Delegacije Evropske unije u Makedoniji, Catherine Piana, generalna direktorica Konfederacije evropskih sigurnosnih službi, Branko Slak, predsjednik Slovenske komore za privatnu sigurnost, Runner Carlsen, predsjednik Norveške komore privatne sigurnosti, Lidija Stolica, predsjednica hrvatskog Ceha zaštitara, i Gabriel Badea, predsjednik Rumunskog udruženja za privatnu sigurnost.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *