Intervjui

Intervju: Alex Zanga, prodajni menadžer za istočnu Evropu i Skandinaviju, Grundig Security

Grundig je napredovao od dobavljača komponenti do dobavljača videonadzornih sistema. U budućnosti želimo biti ponuđač rješenja. Naša kompanija danas ima tri proizvodne linije: Grundig Connect, Grundig Professional i Grundig Top, čime možemo udovoljiti svim potrebama korisnika, a zajedno sa razvojnim timom u TKH grupaciji razvijamo plan širenja ka drugim sektorima sigurnosnog tržišta

Razgovarao: Damir Muharemović

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Mr. Zanga, hvala vam što ste odvojili vrijeme za naš magazin. Prije nego što uđemo u detalje o Grundigovim sigurnosnim rješenjima, možete li nam dati kratak pregled vašeg dosadašnjeg profesionalnog iskustva i predstaviti nam ulogu koju imate u vašoj kompaniji? 

A. Zanga: Moj rad za kompaniju Grundig počeo je u aprilu 2012. godine. Od prvog radnog dana u Grundigu osjećao sam se veoma uzbuđenim. Odlučio sam se za tu kompaniju jer je u pitanju bila odlična prilika da radim za poznat njemački brend. U mojoj nadležnosti je tržište istočne Evrope i nordijskih zemalja. On podrazumijeva rad sa distributerima i sistem-integratorima, pružanje postprodajnih usluga, rad na projektima itd.

a&s Adria: Grundig je odveć poznata kompanija, čiji počeci datiraju čak do 1930-ih. Ipak, u svojoj historiji imala je brojne poteškoće da zadrži svoju poziciju na tržištu i proširi poslovanje u drugim segmentima. Odjel sigurnosti nije bio izuzetak. Neki bi ustvrdili da je Grundig Security izgubio korak sa videonadzornim tržištem. Koje promjene ste morali preduzeti kako biste vratili i zadržali svoje mjesto na tržištu i kako vidite Grundigovu poziciju danas?

A. Zanga: Zapravo, historija Grundiga kao sigurnosnog brenda započinje 1953. godine. Od tada do 1997. Grundig je kvalitativno bio tržišni lider u industriji sigurnosnih sistema, naročito za velike instalacije i proizvode visoke kvalitete i cijene. Upravo te 1997. godine Plettac akvizira Grundig Electronics za profesionalne sigurnosne aplikacije, što vodi ka nestanku naše kompanije sa sigurnosnog tržišta. Od tog vremena mnogo toga se u ovom poslu promijenilo i bili smo primorani da se prilagodimo. U 2010. godini Grundig se vratio na sigurnosno tržište sa potpuno novim, impresivnim portfolijem proizvoda. Dvije godine kasnije postaje dijelom Dutch holdinga TKH Grupe NV. Ovo partnerstvo dalo nam je snažan podstrek za razvoj i predstavljanje novih proizvoda i tehnologija. Stoga danas, u 2015. godini, mogu slobodno reći da se naša kompanija vratila u igru. Povratkom na tržište sigurnosti Grundig je ponovo postao važan igrač.

a&s Adria: Predstavite nam vaš proizvodni portfolio? Koje vrste proizvoda nudite na tržištu i za koje aplikacije su oni namijenjeni?

A. Zanga: Grundig u svojoj ponudi ima cjelokupan spektar sigurnosnih proizvoda za svaki tržišni segment. U našem portfoliju možete pronaći kamere od 1,3 do 4K rezolucije sa izvrsnom kvalitetom slike. Također, nudimo rješenja za pohranu, profesionalne CCTV monitore i HD-TVI analogne proizvode, a pokrivamo sva vertikalna tržišta. Naprimjer, posjedujemo tri proizvodne linije: Grundig Connect, Grundig Professional i Grundig Top, čime možemo udovoljiti svim potrebama korisnika. Jednostavno rečeno, Grundig Connect nudi osnovne funkcionalnosti, dobru kvalitetu i odličnu cijenu. Grundig Professional pruža kompletne funkcionalnosti, vrhunski kvalitet i razumnu cijenu. I na kraju Grundig Top nudi napredne funkcionalnosti, najbolju specifikaciju i kvalitet za tu cijenu.

a&s Adria: Koje ključne benefite korisnici mogu očekivati od Grundigovih rješenja? Vaša kompanija je implementirala Sonyjevu Xarina (Exmor) i ImmerVisionovu tehnologiju panomorfnih leća. Recite nam nešto više o ovim tehnologijama te šta je Grundig dobio njihovom implementacijom?

A. Zanga: Da, naši tehnološki partneri su zaista od velike važnosti za nas u Grundigu. Prije svega, naše IP kamere sa Sonyjevom Xarina tehnologijom, u kombinaciji sa Exmor senzorima, pružaju odličnu kvalitetu slike, realno oslikane boje, najvišu osjetljivost i iznimno oštru kvalitetu slike. S druge strane, naše panomorfne kamere sa ImmerVisionovom tehnologijom omogućavaju odlične slike u 360 stepeni prikaza koristeći 6 MP rezoluciju, zbog čega mogu zamijeniti nekoliko standardnih IP kamera u nekim aplikacijama. Naprimjer, možete koristiti jednu panomorfnu kameru za osiguravanje malih prodavnica ili apoteka umjesto dvije ili tri standardne kamere.

a&s Adria: Tržište se postepeno kreće ka IP tehnologiji. Istovremeno, prijenos HD signala preko analogne mreže produžava vijek analogne tehnologije i svake godine povećava tržišni udio. Kakva je Grundigova pozicija u tom segmentu? Namjeravate li učiniti potpunu tranziciju ka IP-ju ili ćete ići u smjeru HD-over-Coax rješenja?

A. Zanga: Iako se većina novih instalacija izvodi pomoću IP tehnologija, ipak postoji velika potreba za analognim proizvodima. To je zato što će uvijek postojati neke aplikacije u kojima nije moguće ili nije dozvoljeno implementirati IP mrežu. Mi nudimo proizvode bazirane na dvije tehnologije prijenosa HD signala putem koaksijalnog kabla: Ex-SDI i HD-TVI. Time svi kupci mogu imati Full HD kvalitet slike bez obzira na to koju vrstu kabliranja koriste.

a&s Adria: Posljednja tržišna istraživanja pokazuju da kompanije koje nude cjelovita rješenja povećavaju udio na tržištu, samim tim i profit. Imate li u planu širenje vašeg portfolija ka drugim oblastima sigurnosti? Šta inače možemo očekivati od Grundiga u narednim godinama?

A. Zanga: Grundig je napredovao od dobavljača komponenti do dobavljača videonadzornih sistema. U budućnosti Grundig želi biti ponuđač rješenja. Zajedno sa razvojnim timom u TKH grupaciji razvijamo plan širenja ka drugim sektorima sigurnosnog tržišta. Bit će uzbudljivo vidjeti iznenađenja koja će Grundig prikazati u narednim godinama.

a&s Adria: Danas je integracija jednostavno neophodna. S kojim VMS sistemima su vaši proizvodi kompatibilni i koje standarde ste uspjeli zadovoljiti?

A. Zanga: Većina VMS platformi podržava Grundig. Koristimo ONVIF Profil S protokol, koji podržava 99,9% platformi za upravljanje videom. Svi proizvođači VMS softvera izvršili su integraciju sa Grundigovim IP kamerama.

a&s Adria: Na koja se vertikalna tržišta fokusirate?

A. Zanga: Veoma smo uspješni u maloprodaji, bankarskom sektoru i nadzoru gradova. U posljednje tri godine ovo su nam bila najvažnija vertikalna tržišta. Većinu naših proizvoda ugradili smo upravo u tim vertikalama. Njihov odabir zapravo su izvršili naši partneri, jer su razvili posao na tom polju. Neki od naših partnera rade posao isključivo u maloprodajnom sektoru, drugi samo u bankarskom itd. A mi ih podržavamo na svaki mogući način kako bismo realizirali što više projekata. Ova vrsta timskog rada donosi dobre rezultate i nama i našim partnerima.

a&s Adria: Predstavite nam neke od vaših najznačajnijih projekata, onih koji su bili naročito teški za realizirati ili koji imaju veliku kulturalnu, historijsku ili nacionalnu važnost? 

A. Zanga: Neki od mojih najvrednijih projekata realizirani su upravo u Jadranskoj regiji. Riječ je o rješenjima za SKB banku u Sloveniji i visokosigurnosni zatvor na Kosovu. Proveo sam mnogo vremena da napravim rješenje za krajnjeg korisnika. Oba projekta su uspješno izvedena, a naša oprema radi savršeno. Nažalost, nisam u mogućnosti da govorim o zatvoru na Kosovu, ali ću ukratko predstaviti nekoliko značajki projekta implementiranog u SKB banci u Sloveniji. Poslodavac je zahtijevao videonadzorni sistem koji omogućava visok nivo zaštite klijenata i osoblja, kako unutar tako i izvan prostora banke. U unutrašnjosti je tražena zaštita blagajničkih pultova, prostora za posjetioce i vrata, a vani ATM bankomata, zidova na perimetru i svih ulaza u banku. Kvalitet slike novog sistema trebao je biti dovoljno visok da se može izvršiti identifikacija osoba i omogućiti sigurnosnom osoblju da prepoznaju predmete na blagajnama, kao što su novčanice i važna dokumentacija. Za dizajniranje i instalaciju novog videonadzornog sistema odabran je Grundigov partner u Sloveniji firma VTZ d.o.o. Oni su instalirali 135 unutrašnjih i vanjskih Grundigovih kamera. Izvršni direktor VTZ-a Aleksander Jeras rekao je da su odabrali Grundigove kamere zbog njihove kvalitete i pouzdanosti koju je već ranije prepoznala SKB-ova majčinska kompanija Societe Generale. Novi videonadzorni sistem omogućio je banci nekoliko važnih funkcionalnosti poput omogućavanja operaterima da identifikuju ljude ispred blagajničkog pulta i danonoćnog nadzora pomoću IR LED tehnologije. Sistem je također integrisao sve CCTV uređaje u jednu platformu. SKB banka u Sloveniji bila je jednostavno impresionirana kvalitetom instalacije i slike koju pružaju kamere.

a&s Adria: Recite nam nešto o Grundigovom odnosu prema svojim partnerima, distributerima, preprodavačima… Na koji način im pružate podršku i dajete dodatnu vrijednost? Organizirate li treninge i seminare?

A. Zanga: Briga o kupcu jedna je od naših jačih strana. Uvijek nastojimo biti bliži našim partnerima. To je razlog zašto stalno održavamo treninge i seminare o našim proizvodima. Također se trudimo da ne zaboravimo zabavnu stranu sve toga, pa organizujemo godišnje kampanje za naše partnere, tokom kojih mogu uživati u igranju fudbalskih utakmica, posjeti Oktoberfestu u Njemačkoj ili obilasku muzeja automobila u toj zemlji.

a&s Adria: Vaše mišljenje o tržištu Jadranske regije i Grundigovoj poziciji na ovim prostorima? Jeste li u potrazi za novim partnerima, da li ste zadovoljni udjelom na tržištu, namjeravate li se širiti dalje, koji su najveći izazovi s kojima se suočavate i kakvi su generalno vaši planovi na ovom području?

A. Zanga: Da, Jadranska regija je na trenutno na listi mojih prioriteta. Naravno, ne ide sve tako glatko i jednostavno. Budući da smo evropski proizvođač, ranije smo se suočavali s problemima u pogledu cijena. Ali siguran sam da smo s tom fazom završili uz pomoć naše nove Connect linije proizvoda, s kojom vjerujem da ćemo značajno povećati prodaju. Stoga sam uvijek otvoren za nove poslovne prilike u zemljama Zapadnog Balkana. U samoj regiji sve je više projekata i nadam se da ću upoznati neke nove sistem-integratore.

a&s Adria: Da li vaše nastojanje da unaprijedite poslovanje u Jadranskoj regiji podrazumijeva promociju na sigurnosnim događajima i je li Adria Security Summit, kao najveći regionalni konferencijsko-izložbeni događaj sa blizu 150 prisutnih kompanija, važna prilika da predstavite vašu kompaniju?

A. Zanga: Imao sam sreću da prisustvujem ovogodišnjem Adria Security Summitu. I da budem iskren, bio sam veoma iznenađen odličnom organizacijom. Prisustvovalo je mnoštvo ključnih igrača na regionalnom tržištu. Ugodna i prijateljska atmosfera. Adria Security Summit smatram važnom prilikom za profesionalce iz ove oblasti da se susretnu i razgovaraju o poslovnim prilikama, zato namjeravam prisustvovati i sljedeće godine.

a&s Adria: Kako vidite tržište sigurnosti danas, kako će ono izgledati u godinama koje su pred nama? Koji će biti glavni trendovi?

A. Zanga: Prema mojem mišljenju, sve će ići ka integraciji. I mislim da bi različiti sistemi trebali biti integrisani u jednu platformu. Tržište nam želi pokazati da se svime, pa tako i videonadzorom, kontrolom pristupa, protivpožarnim i protivprovalnim sistemima, može upravljati pomoću jedne snažne platforme. I to sa svom uključenom analitikom i statistikom. Stoga smatram da je upravo to glavni trend u ovom trenutku.

a&s Adria: Šta mislite o ulasku IT kompanija u sigurnost, što posebno ima utjecaja na određene segmente kao što su videoanalitika, integracija itd? Hoće li takav proces doprinijeti većoj interoperabilnosti i unifikaciji sigurnosnih sistema i proizvoda?

A. Zanga: O ovom trendu znam mnogo s obzirom na to da sam i sam nekoliko godina radio za IT kompaniju. Prema mom mišljenju, ovo bi moglo donijeti svježu krv ovom poslu. Bavljenje sigurnošću je prilično konzervativno, tako da bi se time mogli pojaviti novi ljudi, poslovni modeli i, naravno, nove tehnologije. Kao rezultat toga, moći ćemo ponuditi širi portfolio proizvoda, a krajnji korisnik mogao bi imati bolju uslugu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *